Mit lehetne tenni házilag, életmód változtatással a neuropátia (a cukorbetegség szövődménye) ellen?
Kedves ismeretlen válaszoló! Hova gondolsz, hogy nem olvasnám el írásaidat? Csak azért nem válaszoltam azonnal, mert nem tudtam, hogy lesz-e elegendő statinom háromhónapos dupla adagolású kisérletre. Körzeti orvosom mindíg résen van, és egyezteti a szakorvostól előírt adagolást a vényre kiváltható mennyiséggel. Őnála olyan nincs, hogy önkényesen megváltoztathatnám az adagolást . Most azonban sikerült 100 tabletta Pfizer Sortis 80 mg atorvastatinhoz jutnom, ez 0-0-1 adagolás mellett 100 napra volna elegendő. Úgy határoztam hogy lefolytatom a kísérletet, mert nem tartom kockázatosnak. Valamikor szedtem én is dupla adagot, de aztán labor eredményeim közeledtek a normálhoz, erre orvosom felére (0-0-1/2) csökkentette a dózist. Mikor befejezem a kisérletet, éppen akkorra van terminusom a szakorvosomnál. Nála minden alakalommal (félévenként) vesznek tőlem vért, így majd az eredményekből látni fogom , hogyan is állunk a kisérlet után koleszterin dolgából és a végtagjaim zsibbadása terén . Az általad javasolt étrendkiegészítőket is szedni fogom kisérletem alatt (halolaj, 3-omega tartalmú dolgok). Akkor majd újból jelentkezem. A válaszokat és a linkeket köszönöm, van most elég sok tanulmányozni való anyagom. Nem olyan egyszerű érteni a dolgokat.
Volt még egy kérésed az evés utáni (2 óra elteltével) vércukorszintről. A múlt heti méréseim átlaga 8, 4 mmol/l. Nem értem viszont, miért van reggel éhgyomorra nagyobb várcukorszintem (7, 7), mikor az éjjel mért adat 5,8 mmol/l volt. Az éjjel semmit sem ettem! Honnan került a vérembe cukor, ha nem az élelemből???? A máj volna a tettes?
Köszönöm a visszajelzést.
Igen igen, a máj a szervezetben lévő koleszterinből cukrot szintetizál, ez oda-vissza működik. Amikor nincs cukor bevitel, akkor is szüksége van a szervezetnek cukorra. Ilyenkor a szükséges mennyiséget a zsír cukorrá alakításával a máj hozza létre, pl amikor alszunk és attól megy fel a reggeli vércukor értéke.
Ez attól ilyen magas, mert a szervezet inzulin receptorai csökkent működésűek (azt olvastam több helyen is, hogy az is a lerakódott koleszterintől van) el vannak zsírosodva és nem reagál a normál mértékű inzulinra, viszont a diabéteszben nagyobb inzulin választ csak magasabb cukor szint vált ki, tehát így mindig kevesebb inzulin igényt fog jelezni a szervezet és kevesebbet termel a hasnyál mirigy, vagyis ahhoz keveset, hogy az a cukor sejtek által való befogadásához elegendő legyen. Vagyis mindig magasabb lesz a vércukor szintünk ebben a betegségben, ami viszont a májban megint zsírrá alakul és lerakódik testszerte, az erekben, hozzá adódva a korábbi kiválásokhoz és annak növeli a méretét. Ettől csökken a keringés és ez a vér és oxigén ellátási deficit okozza az idegek fuldoklását, amit szurkáló fájdalomként élünk meg. Amikor már tartósan kevés az oxigén ellátás, akkor már az érzékelés a megérintés érzése is csökken és meg is szűnhet, főleg ha teljes keresztmetszetben elzáródnak a kapillárisok, akkor maradandóan el is pusztulhat az a szövet rész.
Viszont, hogy az orvos legközelebb is felírja a nagyobb adag sztatint, szerintem a vérvétel előtt legalább két-három napig ne vegyél be sztatint, az ennyi idő alatt még bajt nem okoz, de jó magas értéket fognak mérni a nagyobb dózisú sztatin írásához. Ez viszont ahhoz kell, hogy teljesen mindenféle károsodástól és a tünettől mentes legyél. Mint ahogy nálam bevált.
Az a baj, amikor azt mondjuk, hogy "kezd beállni a koleszterin", az általában felülről közelíti a labor normál érték felső határát, esetleg csak a felső határérték közelében van de felülről. Ez nálunk mindenképpen nagyon sok, mert inkább az alsó érték közelében kellene lennie.
A halolaj..
Szerintem mindenféleképp a GAL kanalas hal olajat érdemes venni, mert annak a dózisa a kapszulás 2-300 mg EPA DHA-val szemben kb 8-10-szeres adagot jelent naponta, ami már tényleg hatékony. Árban meg hasonló a kapszuláshoz, 3.300,-Ft körül van az ára. Ettől nem kell tartani, mert ez nem más, mint ha megennél naponta egy darab zsíros halat. Ez a zsír jó hatású. :)
Kókusz zsírt vagy kókusz olajat lehet használni a főzéshez sütéshez. Amellett, hogy ez sokkal klésőbb ég meg ha valamit sütünk belőle, a koleszterin szintre is kedvező a hatása. Vajként is ilyent veszek a hagyományos helyett:
Ezek így együtt segítettek.
majd a három hónapos magasabb sztatin kúra és az omega3 olajok (ami még jó, a lenmag olaj, mert abban van CLA hatóanyag kb. 50%-ban) a kapszulás mindig drágább.
Ezek szedése után azon kívül, hogy csökkennie kell a neuropátiának, a reggeli vércukor szintjében is csökkenés várható.
Itt szó esik a vaj-margarin kérdésről, ha a mai korszerű nem hidrogénezett termékeket nézzük:
Azt ugye mondtam már (szerintem biztosan), hogy egyes étkezések során ne sok szénhidrátot vigyünk be, csak ami lebomlik normál értkre a következő másfél-kettő órában. Inkább fehérjeforrás tegye ki a táplálék nagyobb részét, ha nincs vese probléma.
Kenyérként lehet venni magas rozs és rost tartalmú kenyeret, de létezik kimondottan szénhidrát csökkentett kenyér is, amiben szinte nincs is liszt csak magok
Az étkezés utáni kettő órás cukor étéknek legmagasabbként a 7.8 alatt kell lennie egyik orvosi leírás szerint. nálam 6.5 környékéra szokott beállni a másfél órás. Eleinte nekem is jóval magasabb volt, de ezzel a mostani életmódommal és ezzel a másfél-kettő óránként való evéssel (annyi szénhidrát bevitelt amennyi lebomik a két étkezés között 7 alá), és így lassan beállt az alacsonyabb, habár még mindig nem az egészséges vércukor érték.
Épp azért magasabb a mi koleszterinünk, mert a cukor-zsír elraktározó átalakításnak van energia utánpótlása, ami folamatosan magasan tartja a koleszterint a mindig kicsit magasabb cukorszint miatt.
Az egészséges cukor anyagcseréjű embereknél, akiknél hosszabb időre is lemegy a cukor 4-5 környékére, ott aközben vissza tud oldódni az érfalról a lerakódó koleszterin, de nálunk csak akkor működik ez, ha mesterségesen leszorítjuk, viszont akkor ugyanolyan hatékonyan, mint az egészséges embereknél. Ezért javasoltam amit..
Itt szó esik a vaj-margarin kérdésről, ha a mai korszerű nem hidrogénezett termékeket nézzük:
Azt ugye mondtam már (szerintem biztosan), hogy egyes étkezések során ne sok szénhidrátot vigyünk be, csak ami lebomlik normál értkre a következő másfél-kettő órában. Inkább fehérjeforrás tegye ki a táplálék nagyobb részét, ha nincs vese probléma.
Kenyérként lehet venni magas rozs és rost tartalmú kenyeret, de létezik kimondottan szénhidrát csökkentett kenyér is, amiben szinte nincs is liszt csak magok
Az étkezés utáni kettő órás cukor étéknek legmagasabbként a 7.8 alatt kell lennie egyik orvosi leírás szerint. nálam 6.5 környékéra szokott beállni a másfél órás. Eleinte nekem is jóval magasabb volt, de ezzel a mostani életmódommal és ezzel a másfél-kettő óránként való evéssel (annyi szénhidrát bevitelt amennyi lebomik a két étkezés között 7 alá), és így lassan beállt az alacsonyabb, habár még mindig nem az egészséges vércukor érték.
Épp azért magasabb a mi koleszterinünk, mert a mindenkinél működő cukor-zsír elraktározó átalakításnak van energia utánpótlása, ami folyamatosan magasan tartja a koleszterint a mindig kicsit magasabb cukorszint miatt. Ezért nem tud vissza oldódni az alcsonyabb cukorszíntű (ettől alacsonyabb koleszterin szintű) időszakokban, mert nálunk nincs olyan.
Az egészséges cukor anyagcseréjű embereknél, akiknél hosszabb időre is lemegy a cukor 4-5 környékére, ott aközben vissza tud oldódni az érfalról a lerakódó koleszterin, de nálunk csak akkor működik ez, ha mesterségesen leszorítjuk, viszont akkor ugyanolyan hatékonyan, mint az egészséges embereknél. Ezért javasoltam amit..
Még nem sok idő telt el azóta, hogy szeded a duplájára emelt, vagyis a napi 80 mg atorvasztatint és a hal olajat. Ennyi idő még kevés az igazán érezhető javuláshoz, de azért hadd kérdezzem meg, hogy valami kicsivel nem lett jobb már? Esetleg kevésbé zsibbad, kevésbé érzéketlen. Ez biztos, hogy jó megoldás, de idő kell hozzá, amíg teljesen rendbe hoz. Azután már egészen végig mindig, amíg élünk használni kell ezeket a szereket, hogy ne térjen vissza az ér keresztmetszetének az újbóli szűkülése, ami a keringésben a vérellátást csökkenti és ez az oka az idegek károsodásának, a neutopátiának.
Bizonyos kor után már sajnos szükség van ezekre a szerekre ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni.
Melyik hal olajat szeded? A kapszulásból amelyikben a nagyobb adag EPA és DHA van az is jó, de az igazán jó az a kanalas hal olaj. Az a kapszuláshoz képest is jóval nagyobb adag hatóanyagot tartalmaz, ami oldja az érfalakon a még meg nem keményedett lipoprotein lerakódásokat.
Először ezt a kapszulás halolajat használtam ami bevált:
[link] , ezt szedtem napi kétszer.
Nem régóta vettem az üvegeset, a kanalasat.
Most ezt a 250ml-es "GAL OMEGA-3" vagy "lazac olaj" (amit kapok) ezek még jóval nagyobb dózisban viszik a szervezetbe a lerakódásokat oldani tudó Omega-3 olajat, ami így még előnyösebb hatású. Ezért élnek sokáig a tengeri halakat fogyasztó emberek, mert az érrendszerüket megvédi a halolaj.
Régebben mondtam, hogy kísérleteztem magammal, és volt amikor nem vettem be atorvasztatint, akkor rohamosan romlott az állapotom, vagyis a halolaj csak a megfelelően nagy dózisú sztatinnal együtt működik hatékonyan.
Egyébként érdekes, hogy a lábamba már rég visszatért az érzékelés, de amióta a nagyobb adag kanalas hal olajat szedem, mint ha már nem is nagyon kellne bekeni krémmel, mert azóta még inkább javult az érintés érzékenysége. Mint ha nem lenne olyan vastag bőr érzése mint utoljára volt. Szóval egyre természetesebben érzővé válik és már nem olyan száraz. Na jó, igaz, már több éve szedem ezeket. Ne de az irány az jó így. Viszont a sztatint el ne hagyd! Ezzel el lehet kerülni infarktusokat és embóliákat is. ..meg persze a napi 1X aszpirin 100mg, amit írtad, hogy szeded valamilyen év alatt.
Igaz, hogy én még a CLA-t is szedem, ami nem más mint a lenmag olaj, vagyis anank a kb fele CLA-ból áll. Azt a Super CLA formában használom. Ez fogyókúrás szerként árulják és érdekes, hogy múltkor megmértem a derekamat nadrág vásárlás ürügyén, és a korábbi 106 cm helyett 94 volt a mérete. Szerintem ez is ezeknek köszönhető. :)
0Mesélek egy ide vágó történetet.
Anyámat el szoktam kísérni a pedikűröséhez, mert egyedül bizonytalanul mozog. Karácsony előtt voltunk és a pedikűrös nő is cukorbeteg. Mindig beszélgetünk vele a dologról. Akkor elkezdte mondani, hogyí a láb ujjaiban ilyen szurkálás-zsibbadásfélét érez. kérdeztem, hogy szedi-e a köleszterin csökkentőt. Erre hozta, az AtorvaTeva dobozát, de csak napi 20 mg-os adagokat írtak neki. Mondtam, hogy legközelebb írasson fel 40 mg-os adagokat. Mondta, hogy akkor duplán szedi addig is a 20 mg-osat. Ez volt karácsony előtt.
Most a napokban megint jártunk nála és kérdeztem, hogy mi van a lábujjaival, megszűnt-e a szurkálás benne.
Gondolkodott, miféle szurkálás, aztán rájött, hogy karácsony előtt volt még ilyen problémája.
Szóval azóta a dupláját szedi a koleszterin csökkentő sztatinak és azóta megszűntek a neuropátiás tünetei.
Szóval nála is működik.
Ebből csak azt a következtetést tudom megerősíteni, hogy nem azt kell nézni, hogy mennyi koleszterin szintet mutat a labor, hanem azt, hogy a felírt sztatin adagtól megszűnnek-e a neuropátiás tünetek. Ha nem szűnik meg, akkor kevész a sztatin adagja.
A koleszterinben szegény étkezés csak a 20%-át határozza meg a vér koleszterin szintjénk. A többit a cikor normál (3.5-4-es) szintje állítaná be, de ez nálunk sajnos nem elérhető állapot. Ezért kell külön gondoskodni a koleszterin szint gyógyszeres csökkentéséről.
Főleg a 6.5-7.0-nál magasabb vércukor érték esetén a máj energia elraktározást segítő munkájához, a cukrot zsírrá (lipoproteinná) alakító folyamathoz sokkal több cukor "alapanyag" áll rendelkezésre, amiből nagyobb mennyiségű elraktározandó koleszterin keletkezik, aminek a termelése így, állandó, folyamatos cukor utánpótlás miatt folyamatosan fennállva nagy mértékben keletkezik, és ami az erekben egyébként, egészséges esetben is lerakódna, az egy egészséges embernél, amikor lecsökken a vércukor szintje 3.5-4.0 környékére, akkor szüksége van a szervezetnek arra, hogy a testben elérhető zsírokat felhasználja cukor előállítására, ami az élet folyamatokhoz szükséges. Ilyenkor egészséges esetben vissza oldódik az ér falakról is a lerkódott koleszterin és nem okoz vérellátási problémákat. Már pedig ez okozza a neutopátiát, mert nem kap megfelelő tápáanygot sem az izom sem az idegek és semmilyen szövet a rossz vérellátású részeken.
A cukorbeteg embernél soha nem esik le olyan, úgynevezett normál szintre 3.5-4 a vércukor, hogy az érfalakról vissza tudjon oldódni a koleszterin lerakódás, ezért csak mindig rárakódik és hozzá adódik a korábbi lerakódásokhoz, ezzel egyre inkább szűkítve az ér átjárható hasznos keresztmetszetét. Ezért jelentkezik a vérellátási probléma a diabéteszben szenvedőknél, ha a koleszterin szint étrenden felüli, gyógyszeres csökkentéséről nem gondoskodunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!