Mi itt a jó megoldás? Alzheimer kóros tapasztalatokat várok családtagoktól, érintettektől!
Figyelt kérdés
A nagymamám 83 éves alzheimeres kb 6 éve, egyedül lakik bezárt és veszélymentesített házban de sokat kell járni hozzá, segíteni kell neki tisztálkodásban, öltözködésben, az ételt italt elé kell tenni, rászólni hogy menjen wc-re és az utat is mutatni a saját házában, gyakran tisztába kell tenni mert egyedül nem tudja elintézni de a pelenkát leszedné. Most ebben a stádiumban tart. Mivel nem tudja már magát semmivel elfoglalni nagyrészt alszik, beszéde lekorlátozódott arra a szintre, hogy ha jó kedve van dicséri az időt, a ruháinkat stb ha rossz a kedve akkor meg haza akar menni az anyukájához, vagy csak egyszerűen mérges hangulatban van és mint egy gyerek mindenre daccal felel. Otthonban nincs kapacitás ilyen betegekkel foglalkozni, hamar meghalna. Pár nap múlva kezd nála egy gondozó személy aki 24 órában mellette lesz, remélhetőleg megbízható lesz. Az anyai nagyanyámról van szó és a család tönkre fog menni ettől, mert anya már teljesen ki van készülve idegileg aludni se tud rendesen és sose lesz nyugodt, akkor se szerintem ha már az ápoló mellette lesz. Persze biztos nem lehet ezt jól kezelni és én is máshogy gondolkodnék ha anyaról lenne szó, mert nekem "csak" a nagyanyám és elfogadtam hogy ez már nem a régi nagymama, nem vagyok annyira elszörnyedve hogy mosni kell a kakás bugyijait és vitatkozni vele hogy másszon be a kádba. Én azt szeretném ha minél hamarabb egyszer csak elaludna és többet nem kelne fel ilyen békés módon, mert nagyon aggódom anyámért, aki erején felül küzd nagymama életéért. Legalább nyugodt legyen már akkor, ha már tényleg minden idejét ott tölti nagymamánál és mindent megtesz érte, de nem teljesen zaklatott és ideges. Hiába mondom anyának, hogy ne adjon annyi gyümölcsöt, joghurtot vagy tejet nagymamának, mert megy tőle a hasa amugy is rossz a széklet és vizelettartása, anya szerint kell neki a vitamin tejtermék, túl sok kaját is kap, persze ez mind szeretetből gondoskodásból, pedig el van hízva egész nap alszik, csak kevés könnyű ételek kellenének. Mi itt a jó megoldás kedves többi alzheimeres családtag gondozó? Milyen kilátások vannak nagymamára nézve milyen stádiumok és mennyi élet még? 20L2016. ápr. 16. 17:31
1/4 A kérdező kommentje:
Szóval tulajdonképpen nem is a nagyimnak a legrosszabb, ő nem sokat érzékel ebből csak nyilván rosszul érzi magát ha bekakál, nem talál ki a wcre vagy csak simán rosszkedvű, nem ő szenved ebben a betegségben hanem anya főként, és csak úgy értem, jó lenne ha már nem kéne megélnünk a további elvileg egyre borzasztóbb stádiumokat.
2016. ápr. 16. 17:41
2/4 A kérdező kommentje:
És minden öreg nyűgös már ilyen korban és van valami baja manapság, elég szomorú, hogy pont ez a rettenetes "elmebetegség" jutott nagymamának, aki szegény gondolkodás nélkül minden nyűgtől mogorva lesz. Pl ha elalussza a nyakát egész nap rosszkedvű.
2016. ápr. 16. 17:51
3/4 anonim válasza:
A nagymamád életkilátásai attól függenek, hogy a szervezete milyen állapotban van. Az alzheimerbe nem lehet belehalni, csak ahogy az agy leépül, tönkremennek a funkciók, és annak a következményeibe. Eljön az a stádium, amikor beáll a járásképtelenség, utána kb. fél éven belül be szokott következni az alzheimereseknél az elkerülhetetlen. Egyelőre még bele tud mászni a mamád a kádba, szóval ez fizikailag még eléggé jó állapotnak mondható. Az az óhaj, hogy aludjon el szépen csöndben, nem szokott megvalósulni... Jó, hogy megengedhetitek magatoknak a 24 órás ápolót, elég sokba kerülhet, de anyukádnak sokkal könnyebb lesz. Az alzheimereseknek egy idő után teljesen is megszűnhet a széklet és vizelettartása, nem a kajától függ, megszűnik a szabályozó rendszer működése az agy leépülése miatt. Sajnos abban teljesen igazad van, hogy az alzheimeresek ápolói kikészülnek, ez mindenkivel igy van, ez borzasztóan megterhelő feladat lelkileg és fizikailag is, segíts anyukádnak, ahogy csak tudsz.
4/4 anonim válasza:
Előző válaszoló vagyok. Irtad, hogy mamád el van hizva. Eljön az a fázis, amikor megfelelő kalóriabevitel mellett is lefogy, az alzheimeresek többsége "elfogy", nagyon sovány lesz, mire eljön a vég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!