Nem szűnő hajhullás lassan egy éve? (többi lent, hosszú)
Hosszú történetem ott kezdődött, hogy egy elég stresszes időszak kellős közepén (egyetem), múlt év december-idén január környékén észrevettem az iszonyatos hajhullást, főleg a fejtetőmön erős fejbőr égéssel/viszketéssel és zsírosodással párosítva. Ekkor azonnal orvoshoz fordultam,ahol kiderült a durva vérszegénység és az enyhe autoimmun pajzsmirigy alulműködés. Telogén hajhullást állapítottak meg, tehát amikor sok hajam hirtelen lép át alvó fázisba, de elvileg visszafordítható a folyamat. Vasat márciusban kezdtem szedni, viszonylag hamar rendbejött, nagyon kicsit enyhült vele a hajhullás is. Pajzsmirigyre gyógyszert június óta szedek, rendbejöttem, már jól érzem magam. Tudom, hogy a hajam gyorsan reagál (vasszedésre kb. másfél hónap alatt), ezért biztosan nem ezektől a problémáktól hullik még mindig. Májusban volt egy hormontükröm is, ahol a férfihormonok és a progeszteron magasak lettek, kiderült, hogy mellékvese eredetű volt a probléma (= PCOS teljes mértékben kizárva, UH-val is). A pajzsmirigy gyógyszer elkezdése után a tesztoszteron értékem nagyon alacsony lett, úgyhogy a gond megszűnt (?). Most ott tartok, hogy már nem tudom mit csináljak, a leleteim rendben vannak, egyedül a fejbőröm ég, viszket nagyon, illetve a hajam ömlik szinte csomókban a fejemről. Járok bőrgyógyászhoz, semmi sem használ. Annyira elkeseredtem, hogy lassan egy hónapja szedem a Roaccutan egyik megfelelőjét ultra alacsony dózisban, hogy legalább a zsírosodás kordában legyen tartva (sikerrel). A doki azt gondolta, biztos a zsírtól gyulladt a fejem, de szárazon is ugyanolyan rossz, ha nem rosszabb :(
Annyit még leírok, hogy festetem a hajam (nagyon őszülök 24 éves létemre), ammóniamentes kímélő festékkel, ami nem csíp, nem okoz irritációt még az én fejbőrömön sem. A probléma viszont már a festés elkezdése előtt is megvolt.
Hajgyógyászoknak nem hiszek, megjártam velük, szerintem nálam valami belső ok lehet, de mégis mi?!
Tudnátok tanácsot adni, mit lehetne még tenni, kihez lehetne fordulni (jó szakember ajánlása esetleg)?
Teljesen el vagyok keseredve, múlt novemberben még gyönyörű csípőig érő, dús hullámos hajam volt (állagra egyébként nem nagyon változott).
24/L
Régóta szedsz fogamzásgátlót? Nem változott az összetétele akár kismértékben is?
Vagy nem váltottál másikra egy időben a probléma jelentkezésével?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!