Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Anyukám tüdőrákban meghalt...

Anyukám tüdőrákban meghalt egy hónapja. Így kellett történnie?

Figyelt kérdés
2 éve diagnosztizálták nála a tüdőrákot. Nem műttette meg magát, és orvosi kezelést sem kapott.(pontosabban nem kért, hogy miért azt most nem írnám le, mert bonyolult.)Viszonylag tünetmentes volt vagy másfél évig,de utána elkezdett egyre jobban fájni a lába. Egy idő után már rá sem tudott állni, akkor elment orvoshoz, kiderült, hogy combnyaktörése van, amit megműtöttek.(Áttét következtében, a rák okozta a törést.) Közben megállapították, hogy a tüdejében is nagyon megnőtt a daganat. A lábával rehabilitálták,akkor még úgy ahogy jól volt, Magával a rákkal nem kezelték , a rehabilitáció után hazaküldték. Néhány hét után mi bevitettük újra a kórházba, mert már enni inni sem tudott . Akkor mondta az orvos, hogy kaphat kemoterápiát. Egy két héten belül el is kezdték neki, de akkorra már úgy le volt gyengülve, hogy nem segített, néhány nap múlva meghalt. Tudom, hogy több esélye lett volna, ha rögtön kezelik, de ha már úgy alakult, hogy nem ezt választotta,akkor legalább miért nem kezdték el akkor kezelni az orvosok, mikor a lábát megműtötték, és kiderült, hogy milyen fázisban van? Miért csak amikor már tényleg végképp legyengült? Így utólag már én is tudom, hogy melyik orvossal beszélnék, hova mennék érdeklődni, de akkor nem tudtam, azt hittem tudják mit csinálnak, és a megfelelő kezelést kapja....
2015. jan. 19. 08:53
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
10-es vagyok. egy honap nagyon keves meg neked, meg nagy friss...
2015. jan. 19. 09:19
 12/28 A kérdező kommentje:
Részvétem. Tudom, hogy utólag már nem tehetek semmit az ő érdekében, feltámasztani nem tudom. Én csak legalább választ szeretnék, hogy miért az utolsó pillanatban kezdték el kezelni, mikor már 2 hónappal előtte is lehetett volna? Tudom, hogy előtte a saját hibájából nem kezelték, én ezt nem vitatom...de az jár a fejemben, hogy az a 2 hónap is segíthetett volna rajta, ha akkor elkezdik....
2015. jan. 19. 09:23
 13/28 Andizsuzsi ***** válasza:
78%

"Én azt értem, hogy a csonttörésre megfelelő kezelést kapott, de utána rögtön miért nem kezdték el a kemot."

Mert édesanyád elutasította. Hozott egy döntést, amit te kénytelen vagy elfogadni akkor is, ha nem értesz vele egyet.

2015. jan. 19. 09:30
 14/28 anonim ***** válasza:
87%

Először is fogadd részvétem!

A helyzet az, hogy az orvos egyszerűen nem kezelheti a beteget az ő beleegyezése nélkül. Az orvos nem kötheti be neki a kemót a beleegyezése nélkül, nem műtheti meg a beleegyezése nélkül. Ha mégis megtenné, simán kirúghatnák, és akkor még kevéssel megúszta. A beteget a beleegyezése nélkül csak néhány speciális esetben lehet kezelni. Mondjuk ha kiskorú, olyankor a szülőnek van bizonyos esetben mérlegelési joga, vagy ha nincs döntésképes állapotban, akkor - ha előtte nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban - az általa kijelölt személy, vagy ha nincs ilyen, a legközelebbi családtag joga dönteni. Illetve ha valakit kényszergyógykezelésre küldenek, akkor sincs döntési joga, bár ez jellemzően ön- és közveszélyes pszichiátriai betegeknél fordul elő.

Száz szónak is egy a vége: amit a beteg nem enged, azt az orvos nem teheti meg.

Nem kezelhették a lába apropóján a rák miatt, és egyébként ha már annyira áttétes volt, akkor már a gyógyulási esélye úgyis nullához közeli lett volna. Nem azon a 2 hónapon múlott, hanem a 2 éven.

És bár általánosságban sok orvosról nincs jó véleményem, de most, ebben az esetben abszolút nem ők a hibásak, ők a megfelelő kezelést nyújtották.... volna, ha a beteg belegyezett volna.

2015. jan. 19. 09:35
 15/28 A kérdező kommentje:
Ő a műtétet utasította el 2 éve. A kezeléseket 2 hónapja nem utasította vissza, egyszerűen nem tudtuk, hogy mit kaphat, mert nem mondtak semmi konkrétat az orvosok, a lába miatt hazaküldték, meg a kezünkben volt a zárójelentés, hogy áttétes rákos. A háziorvos azt mondta, majd ha megjön az eredmény, akkor tud konkrétat mondani. Mikor megjött az eredmény, akkor sem történt semmi. Félre ne értsetek, nem tervezek emiatt feljelentést, csak azt nem értem, miért akkor kezdték el a kemot, mikor már nagyon rosszul volt.(Ebből is látszik, hogy nem utasította vissza a kemot, mert végül is kapott.)
2015. jan. 19. 09:43
 16/28 anonim ***** válasza:
Nyugodj , meg mar nem tudtak volna rajta segiteni!!! meg ket eve talan, ha akkro emgmutik...talan ...akkor enm 2 eve hanem esetleg lett volna 3-4 eve... de ez csak feltetelezes, talan jobb igy, h nem kinoztak ! Sajnos a tudorak az egyik legdurvabb tipus es ahogy irtam az en anyukam egy orvosi csoda volt, hogy meg 19 evig elt a mutet utan!!!! de nagyon kezdeti szakaszban mutottek, sikerult elkapni, pedig azt mondtak dionyi rosszindukatu , de mutheto. Mindegy mar, ne emeszd magad!!!! en is szoktam neha, hogy miert nem , mier nem ugy tortent, miert nem teetem meg meg ezt es azt...ez egy aljas betegseg, hidd el, hogy mar az a kemo ide- avgy oda...csaka kemo okozta szenvedest megsporoltatok, ha mar tele volt attetel, az mar csak plussz kin lett volna neki, ne tord mar magad ezen!!! O mar elmenet, mar nem faj neki semmi, fentrol vigyaznak rank:)
2015. jan. 19. 10:19
 17/28 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Daganatos beteg kezeléséről nem a háziorvos, hanem az onkológus team dönt. Kicsit zavaros, amit írsz, de a kérdésben azt írtad, hogy nem kapott kezelést, mert nem kért. Lehet, hogy ti nem is tudtatok róla, hogy ő visszautasította a lehetséges kezeléseket. Mi így jártunk anyósommal, ő a cukorbetegség szövődményeibe halt bele, amikor nagyon rossz állapotban kórházba került, ott derült ki, hogy évekkel korábban visszautasította az inzulinra való átállást, és szedte azokat a gyógyszereket tovább, amik már semmit sem használtak.
2015. jan. 19. 10:24
 18/28 anonim ***** válasza:
A kemó agresszív és a legtöbb esetben nem használ. Ha visszautasította a kezelést az szíve joga volt, így lehet, hogy tovább is élt, mintha elejétől kemózzák. AZ orvos nem kezelheti, ha nem egyezik bele. A végén a kemó már felesleges volt, a fájdalmát kellett vcolna csak enyhíteni, mert ha ennyi áttét van akkor a kemó már pláne nem használ.Több ilyen eset volt a környezetemben. Próbáld meg elengedni és feldolgozni mielőtt magadat is megbetegíted.
2015. jan. 19. 10:37
 19/28 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy kicsit zavaros amit írok, minden részletet én sem tudok. Két éve nem ment el a kijelölt műtét napján a műtétre, tehát akkor nem kemokezelést utasított vissza, hanem a műtétet, lehet ezt írtam félreérthetően. Igen, az is lehet, hogy visszautasította a kemot, ezt nem tudhatom. Köszönöm a válaszokat.
2015. jan. 19. 10:46
 20/28 anonim ***** válasza:
56%
Tehát édesanyád úgys döntött, hogy az elején (amikor még meg lehetett volna gyógyítani) nem kért kezelést, majd, amikor már szóródott (menthetetlen lett), meg miért nem kezelték. Saját édesanyád hibája, hogy belehalt, nem az orvosé! Mit kezsjen egy teljesen áttétes beteggel, aki full le van gyengülve? Nem végstádiumba kell elmenni az orvsohoz, hanem amikor még menthető! Az orvos nem felelős semmiért! Bocs, de az édesanyád választotta a halált.
2015. jan. 19. 11:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!