Anyukám tüdőrákban meghalt egy hónapja. Így kellett történnie?
"Én azt értem, hogy a csonttörésre megfelelő kezelést kapott, de utána rögtön miért nem kezdték el a kemot."
Mert édesanyád elutasította. Hozott egy döntést, amit te kénytelen vagy elfogadni akkor is, ha nem értesz vele egyet.
Először is fogadd részvétem!
A helyzet az, hogy az orvos egyszerűen nem kezelheti a beteget az ő beleegyezése nélkül. Az orvos nem kötheti be neki a kemót a beleegyezése nélkül, nem műtheti meg a beleegyezése nélkül. Ha mégis megtenné, simán kirúghatnák, és akkor még kevéssel megúszta. A beteget a beleegyezése nélkül csak néhány speciális esetben lehet kezelni. Mondjuk ha kiskorú, olyankor a szülőnek van bizonyos esetben mérlegelési joga, vagy ha nincs döntésképes állapotban, akkor - ha előtte nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban - az általa kijelölt személy, vagy ha nincs ilyen, a legközelebbi családtag joga dönteni. Illetve ha valakit kényszergyógykezelésre küldenek, akkor sincs döntési joga, bár ez jellemzően ön- és közveszélyes pszichiátriai betegeknél fordul elő.
Száz szónak is egy a vége: amit a beteg nem enged, azt az orvos nem teheti meg.
Nem kezelhették a lába apropóján a rák miatt, és egyébként ha már annyira áttétes volt, akkor már a gyógyulási esélye úgyis nullához közeli lett volna. Nem azon a 2 hónapon múlott, hanem a 2 éven.
És bár általánosságban sok orvosról nincs jó véleményem, de most, ebben az esetben abszolút nem ők a hibásak, ők a megfelelő kezelést nyújtották.... volna, ha a beteg belegyezett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!