A sok édesség evése tényleg cukorbetegseget okozhat?
Van.
A sok hirtelen felszívódó szénhidrát dobálja az inzulint, egyféle hullámvasút szindórma lép fel, és a hasnyálmirígy nem fog tudni "pihenni"
A túlzott cukor fogyasztás táptalajt ad a gyomorban és nyelőcsőben majd az egész bélrendszerben az erjesztő baktériumok túlszaporodásának, ettől alakul ki a sok gyomorsav, aztán a fogak kezdenek el tönkremenni az állandóan savas környezettől.
A cukorszint emelkedése az agyműködésre is hat, emelkedik a dopamin kibocsátás (boldogsághormon), ezért van az hogy ha valakinek le van zuhanva a vércukra, mert a túl sok inzulin a vérében leköti a cukrokat, az agresszívvé, ingerlékennyé válik.
A hasnyálmirígy (vagyis inkább az agy ami vezérli azt) ráadásul könnyen tanul, képes teljesen alkalmazkodni az inzulin termelés szükségletéhez, így mindíg nagyjából egy időben fogja kívánni a cukrot az ember, ha ezt pl még koffeinnel is kapcsolja az ember pl cukros kávé, akkor ott már az agy is beszáll a függőség kialakulásába.
Ismerősöm ismerőse cukorbeteg, és úgy szokta enni a sütit, meg a csokit, meg a különböző édességeket, hogy mellette ott van az inzulin, akár több adagban is, és szurkálja magát miközben eszik :D
Hülyeség, de pont ide vág :D
Ezt régebben halottam én is, de nem vettem komolyan.
a 2000-es évek kezdete után, talán 2003-ban kezdtzem nagyon durván rászokni az édességre. Aztán 2005 tavaszán a munkahelyemen voltak problémák, veszélybe került a husonéves jól fizető kényelmes munkahelyem és attől még több csokit és cukrot ettem, mint egy magam jutalmazására, hogy ne törődjek semmivel, majd lesz valahogy.
Kb. egy év múva, már 2006-ban kezdtem furcsán érezni magam szédelegtem és rengeteg vizet ittam és jártam rendszeresen pisilni nagyon bőségesen, mégis mindig szomjas voltam.
Végül 2008-ban kerültem orvoshoz és kiderült. Cukorbeteg lettem.
Azt nem tudom, hogy a túlzott cukor fogyasztás önmagában is csinált volnailyent vagy sem, de amikor a hatalmas tartós stressz ért, akkor előjöttek a tünetek.
Azt már másoktól is hallottam, hogy a stressz és állandó idegfeszültség, valamitől való szorongás másoknál is okozott cukor anyagcsere zavart. Nálam ez szorosan össze függöt a nagyon bőséges cukor és csoki fogyasztással.
Azóta diétázom és gyógyszert szedek rá.
Ezzel normálisan tudom tartani a szintjét.
Diétás csokiból ehetek néhány kockát és diabetikus beigliből is le ment már kettő rúd, jóval karácsony előttől.
A lényeg, hogy egyszerre csak annyit ehetek, amit kettő óra alatt le tud bontani normál szintre a szervezet.
Ez a diéta lényege. Persze a kimondott cukrot kerülni kell és a kenyérből is a csökkentett szénhidrát tartalmút eszem, mert a barna rozskenyérből kettő szelet már sok lenne egyszerre. Viszont ha megállom, hogy egyszerre ne egyek sokat, akkor kettő óra múlva megint ehetek valamit, akár néhány kocka diétás csokit is, vagy ha a beiglit választom, abból is lemehet egy óra alatt kettő vagy három szelet, de szénhidrátból abban a kettő órában semmi több.
Szóval csak óvatosan a cukorfélékkel. Ha előbb tudom...
Azt mondják, ha előre tudom, hogy el fogok esni, akkor előtte inkább leülök. én nem tudtam, de neked most mondom. Te még lassíthatsz, hogy el ne hasalj.
A túlsúlynál az elzsírosodott sejteknek a csökkenő inzulin érzékenysége jelent növekvő kockázatot. Azért jelent segítséget a lenmagolaj (CLA kapszula) és a halolaj fogyasztása a diabétesz normalizálásában, vagyis a könnyebb egyensúlyban tartásában, mert segít kihordani a szervezetből a káros zsírokat, amitől végül javul a cukor lebontás, a sejtek inzulin érzékenysége és csökkennek a szövődmények is.
A cukor betegség szövődményeit legfőképp a koleszterintől lassan beszűkülő és egyre inkább elzáródó erek, az ebből adódó egyre rosszabb keringés és csökkenő oxigén és tápanyag ellátás okozza, mert az ereket károsítja (szűkíti a koleszterin). Ez a diabétesznél a fő károkozó, betegítő tényező.
Az étrend kiegészítő olajokról itt lehet többet olvasni:
Ezeket szedem már egy ideje és szerintem tényleg jó.
Van benne valami, de ez sem feltétlenül igaz 5 éve vagyok cukorbeteg, sosem ettem annyi édességet, amennyit szívem szerint ettem volna, mert akkor nem (csak) cukros lennék, hanem gurulnék is. Szerintem az a lényeg, hogy ha mittudomén megeszek egy szelet sütit, akkor utána ki megyek kocogni, kutyázni, a lényeg hogy mozogjak, és sok folyadékot igyak.
Egy egészséges ember hasnyálmirigyében az inzulint termelő sejtek tudnak annyi inzulint termelni, hogy az egy átlag ember ch bevitelét fedezze, de itt nem az extrém esetekre gondolok, hogy felkel délben és a reggeli mondjuk kakaó szétcukrozott nutellás croissant porcukorral leöntve karamella darabkákkal, hanem felkel optimális esetben 8-kor, egy kakaó/kávé/tea/tej/gyümölcslé valami könnyűcske pirítóssal, és mellé egy kevés csokival. Így belefér naponta valami kis apróság, persze ésszel kell báni vele.
É, mit cukros is eszek édességet, sőt, általában én vagyok itthon az, aki állandóan süt valamit, csak mondjuk én nem annyi cukrot rakok bele, mint mondjuk amennyi bolti kajákban van, hanem helyette pl a piskótába 10 tojáshoz nem 10 kanál cukrot rakok, hanem ötöt, és így is édes, sőt finomabb is, nem olyan tömény.
Én amúgy mindig úgy voltam vele, hogy ha eszek vmit, utána vmit mozgok is, így az átlagom most egy héten 6,8 körül szokott lenni, ami így, 14 évesen elvileg (kezelődokim mondta) ritka. Pedig nem tartom be olyan hűűűűű de nagyon keményen a diétát.
Lényeg a lényeg, alapja van, de odafigyeléssel lehet enni édes kajákat is, naponta-hetente egy ki édességtől nnem lesz cukros az ember :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!