Sok édesség evéstől valóban lehet cukorbetegséget kapni?
Illetve a sok mesterséges, finomított cukor túlerőlteti a hasnyálmirigyet és ha feladja a harcot, akkor már majd nem tud elég inzulint termelni.
Plusz ezek roncsolják a fogakat is, a fimomított szénhidrátokkal együtt, természetes cukrok nem annyira. Szóval rengeteg rossznak a forrása a tejben lévő fehérjékkel együtt.
Hát figyelj, mivel az édesség hatására megnő a szervezet inzulinszintje(igen első, az inzulint a hasnyálmirigy termeli...), ez hosszútávon nem vezet jóra. Egy idő után le fog állni, vagy csökkenni fog emiatt az inz. termelődése.
Inkább egyél alacsony glikémiás indexű ételeket(a vércukorszintet folyamatosan emelik meg, nem hirtelen dobja az egekbe és vágja le a béka segge alá, mint például egy kanál cukor).
Másik előnye, hogy a magas GI index miatt hamarább leszel éhes(mert leesik a vércukrod és újabb cukorhoz fogsz nyúlni), na szóval az alacsony index miatt tovább tart a telítettség érzet, mert a szénhidrát lassabban bomlik le.
A mesterséges édesítőszereket is jobb kerülni. Ezek ugyan cukorbajt biztosan nem okoznak, de egy csomó más negatív hatásuk van. A legideálisabb az, ha a finomított répacukrot teljesen kiiktatod, helyette barna nádcukrot, mézet, nyírcukrot (ennek a kalóriatartalma is sokkal alacsonyabb és a fogakat se rontja) vagy agavé szirupot használsz édesítésre.
(A barnacukrot jól meg kell nézni, ha vásárolsz, mert sokszor nem igazi, nyers barnacukor, csak sima fehér meszínezve karamellel - és az ugyebár ugyanolyan rossz.)
Ha valakinél már diagnosztizálták a cukorbetegséget, az persze más, akkor az alternatív édesítőkből sem jó minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!