Pikkelysomort mivel lehet kezelni, hogy enyhuljon a borpirosodas, pikkelyesedes? Sokmindent kiprobaltunk, de semmi sem hasznal
Én már 20 éve a Diprosalic oldatot használom. Nekem a fejemen van, szóval krémek, kenőcsök sajnos nem jöhetnek szóba, mert nem tudom a hajamból kimosni.
Néhány napig vagyok csak tünetmentes.
A pikkelysömörnek oki kezelése nincsen, minden terápia a tünetek eltüntetésére irányul, és általában átmeneti tünetmentességet eredményez. Enyhébb esetekben helyi kezelést javasol a bőrgyógyász, a plakkokon látható pikkelyeket hámlasztókkal kell (pl. 10 % karbamidos, 5-10 %-os szaliciles kenőccsel, sós fürdőkkel) eltávolítani. A felgyorsult hámsejtérés gátlására különféle koncentrációjú Dithranol oldat javasolható. Korábban széles körben alkalmaztak kátrány tartalmú készítményeket, ma már ezeket ritkábban használják. A plakkokra alkalmazhatók a szteroid tartalmú kenőcsök, krémek, oldatok, melyek a gyulladást csökkentik. Kenőcs formában alkalmaznak A-vitamin analógokat (calcipotriol, tacalcitol).
Súlyosabb, nagyon kiterjedt esetekben a helyi kezelés mellett belső, gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Jó hatásúak az A-vitamin szintetikus származékai, a retinoidok, melyek a szarusodás folyamatát normalizálják. Ízületi panaszok esetén jöhet szóba a citosztatikus (methotrexat, cyclosporin hatóanyagú stb.) kezelés, ezek beállítása csak kórházi körülmények között történhet.
Nagyon jó hatású pikkelysömörben a fénykezelés. Mind az UVA, mind az UVB spektrumú fényt használják. Speciális formája a fényérzékenyítő szerrel történő kezelést követően alkalmazott UVA (PUVA) kezelés, illetve a 311 nm hullámhosszú fénnyel történő UVB terápia (narrow-band UVB).
Látható, hogy igen sokféle terápia között választhat a kezelőorvos, a fenti kezeléseket jól meghatározott kombinációkban is alkalmazzák. Minden beteg számára egyénileg a tünetek súlyossága és egyéb betegségei figyelembevételével kell a terápiát a bőrgyógyásznak összeállítani.
Számos természetgyógyászati készítmény is elérhető, melyeket a pikkelysömörben szenvedő betegeknek ajánlanak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!