Gilbert kórra szoktak vagy nem szoktak gyógyszert szedni nálunk?
Fura, mert nekem azt mondták, ez van és nincs gyógyszer, de már a többedik külföldivel beszélek, akiknek szintén Gilbertjük van, és ők szednek rá gyógyszert. Állítólag egész sokat javít az állapotukon.
De most akkor hogy van ez?
Nem okoz panaszt???????
Akkor te nagyon szerencsés vagy. Nézz meg pár videot a YT-on erről.
Állandó gyengeség, nagyfokú érzékenység sok mindenre, nehéz összefoglalni, ezer dolgot okoz. De most már meg fogom tudni akkor, mi a hatóanyaga a gyógyszernek, amit szednek.
Persze simán el tudom képzelni, hogy nálunk ugye tesznek rá, mert itt nem sokat jelent egy emberélet és kit érdekel, de szóval civilizáltabb helyeken igenis szoktak segíteni a problémákon.
Lehet ...
Tanácsos magyar oldalakon kívül is tájékozódni, mert valljuk meg, azért ez itt nem a világ közepe. olyan ez, minthogy magyar híreket se nézek, mert minek?
viszont van egy jó hírem! ha neked tényleg semmilyen panaszt nem okoz, akkor nincs Gilbert kórod! csak mert ne tudd meg, milyen tud lenni, és ezt értékeld inkább!
holnapra remélhetőleg tudni fogom. nem phenobarbital, az tuti. valami nálunk ismeretlen tabletta és por is, de meg fogom tudni.
#5 - igen, javasolt! én sokszor jártam már így, mivel régebben 2 országban éltem egyszerre. hát ne tudd meg a véleményüket, amikor valamelyik magyar okos leír egy orbitális hülyeséget, és utána szakadtak, a diszkrétebbek csak annyit mondtak, hogy na jó, azt most felejtsük el, és kezdjük előlről :)
persze most itt viccelődünk, közben meg sajnos véresen komoly, h mennyire lecsúszott nálunk a színvonal ...
Az egyik, ha nem a legjobb online referencia (UpToDate) szerint:
Az időszakos egyhe sárgaságon kívül a legtöbb páciens tünetmentes. Néhánynál jelentkezhetnek nem specifikus panaszok, mint rossz közérzet, hasi diszkomfort, fáradtság, aminek bizonytalan a kapcsolata az emelkedett bilirubinszinttel.
Semmilyen spec. kezelés nem szükséges a Gilbert sy. miatt.
Prognózis: a Gilbert sy. pácienseknek kevesebb a rizikójuk szív-érbetegségre, tüdő- és vastagbélrákra, alacsonyabb a halandóságuk.
Miután én több (amerikai, német és dán) érintettel is beszéltem:
- extrém kimerültség kis fizikai megterheléstől is
- bizonyos ételek akár 2 napra is kiüthetik, és egyszerűen nem tud felállni az ágyból
- hirtelen jövő rosszullétek, egyik percben még fut, focizik, aztán hirtelen eldobja magát, és a haverjai viszik haza, mert nem tud lábra állni
- stressz hasonló exhaustiv módon csapódik le, mint némi fizikai terhelés
- a vit B complex és társai, különösen a B3 jó hatással vannak az általános közérzet, erőnlét fenntartására, de ez se teljes megoldás, csak X mértékben segít
- nagyon nehéz ébreszthetőség, ha már egyszer elaludt + nagy alvásigény
- átmeneti teljes izomerővesztés X időre (elsőre sokszor keverik a myastenia gravissal, de ugye nem igazán ugyanaz a kettő)
- a reggeli ébredések nagyon nehezen mennek, nem teljesen tisztázott, hogy miért, mindenesetre közös vonás, jó pár kávé és nyugalom szükséges
- többen is infralámpát működtetnek a szobájukban, mert szintén extrém módon nem tűrik a hideget, hűvöset. javasolták nekik meleg éghajlatra költözést, mert állítólag ez fontos faktor az életminőségben
- szexuális élet tulképp alig létezik, merthogy szintén nagyon kimerülnek tőle, ill. libidó is alig van (elég egyező tapasztalat mindegyiknél)
- valóban hosszú, de vacak életet jósolnak, mindez szépen tartósan fennmarad, és alig lehet javítani
- a hasi diszkomfort, általában rossz emésztés szinte evidencia
- a billirubinszint ingadozik, de nem feltétlen van egyenes arányban a rosszullétekkel
- besárgulás egyénfüggő, valakinél soha
- zsíros ételek kizárva (azt mondta példának, hogy elég 1 hamburger és utána 2 napig annyi neki, örül, ha fel tud kelni)
- alkoholtól napokra nagyon rosszul tudnak lenni (pár kortytól is)
- elég alacsony RR, és feltehetően az emiatti erős fejfájások gyakoriak
- egész életen át tartó, nagyon szigorú diéta
- valamennyi érintett kifejezetten vékony, súlyt nem tud felszedni, és igen sápadt küllemű (falfehér)
Nos, kb ennyit tudtam meg. Ezek után, én azért furcsállom, hogy nálunk nem foglalkoznak vele, de azt ők is elmondták, hogy valóban nem sokat lehet tenni. Amit szednek, csak minimálisan javítja az állapotukat, de a fent leírtak valamilyen mértékben mindig meglesznek.
Aki tünetmentes, azt irigylem ... én elhiszem, hogy van ilyen.
A fentiek érintett betegek tapasztalatai, én nem olvastam utána semminek még. Mindenesetre az egyezések túl meggyőzőek ahhoz, hogy semmi se legyen.
Az egyik fiatal srácnak pl azt mondta az orvosa, hogy ne is akarjon így dolgozni, mert fizikailag nem bírja. Így is lett. Ezt már azután mondták neki, hogy kb 20 munkahelyről rúgták ki, mert nem bírta a terhelést és állandó probléma volt reggel időben kezdeni.
Szóval tudja fene, fogok az egyik orvosával beszélni, kíváncsi vagyok, ő hogy magyarázza a dolgokat.
Ja és annyit tudok egyelőre, hogy valami sublingualis tabletta van, amit bevesznek, ha nagyon vacakul vannak, és ettől viszonylag helyre jönnek. Neve, hatóanyaga még ismeretlen, de rajta vagyok az ügyön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!