Folyamatos gyomorégés 2021 óta. Ettől nagy baj lehet?
2021-ben kezdődtek a tünetek. Akkor egy ideig folyamatosan, mindennap(egésznap kb) égett a gyomrom. Az egy elég stresszes időszak volt és eléggé meg is híztam akkoriban. Arra nem emlékszem teljesen, hogy utána mennyire volt súlyos, de kb 2022 eleje és 2023 eleje között javultak a tünetek és nem volt mindennapos, helyette viszont sokszor szúró fájdalmat éreztem a hasam közepénél. 2023 kb tavasza óta a reflux megint folyamatos, egésznap, minden egyes percben szinte. Bármit eszek ég a gyomrom, jön fel a sav. Hiába szedtem ludeát amit az orvos írt fel, illetve próbáltam ki mindenféle gyógynövényt, meg gyógyteát, semmi nem hozott eredményt. Pár hónapja volt, hogy belenyilalt a gyomromba, illetve rendszeresen érzek egy kellemetlen nyomó érzést a gyomor teteje körül. Doki erre annyit mondott, hogy valószínűleg egy kezdődő fekély, de elég lazán veszi az egészet.
Mit tudok csinálni ezzel? Folyamatos az égés és a fájdalom és félek, hogy baj lesz belőle, vagy már baj van. Kövi hónapban megyek tükrözésre.
Bár nem írtad h jelenleg mennyire vagy túlsúlyos, de mivel nem írtad az ellenkezőjét, feltételezem h még az vagy, és ezt annak tükrében írom.
Szóval nálam ideiglenesen, ideig-óráig az oldotta meg a gyomortúltengést, hogy kevesebb zsíros és fűszeres kaját ettem, de végleg csak az, hogy lefogytam. 160 centi létemre 80 kg voltam. Aztán elkezdtem diétázni + kardiózni, lementem most már 55-re, de 65-nél már szinte teljesen megszűnt a gyomorsav-túltengés. Több ember járt hasonlóan a közvetlen környezetemben: 2 gyerekkori barát elsősorban, bár ők az elhízás után azóta se fogytak le, és még mindig szenvednek a gyomorsavval; illetve nagynéném, neki ez csak egy emésztési probléma volt a sok közül, és a többi miatt volt kénytelen elsősorban lefogyni, de a fogyással a gyomorsav-túltengés is megszűnt nála; de itt a Gyakorin is sokszor volt már szó erről. A savcsökkentőkkel az a helyzet, hogy vagy működik, vagy nem. Nálam semmi nem működött, csak a sima szódabikarbóna (1 teáskanál, rá 2 korty víz), de egy idő után már az se, volt h 2-3 nap alatt elfogyott egy kis zacskó szódabikarbóna, plusz amiatt folyton wc-re jártam... A vény nélküli savcsökkentők nem olyan hatékonyak, és gyakran előfordul h pár nap-hét-hónap után egyszerűen nem működnek, a vénykötelesek hatékonyabbak és lehet h életed végéig elnyomja a savadat, de hát az meg ugye csak tüneti kezelés.
Szóval ha még mindig van rajtad jócskán súlyfölösleg, én a helyedben azon dolgoznék először. Nem kell nádszál vékonyra lefogyni, pár kiló már tud segíteni (nyilván magassághoz mérten, nem mindegy h 160 centis létedre adsz le 10 kilót, vagy 185 centis létedre), plusz az is segíthet h elhagyod a zsíros és a fűszeres kajákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!