Milyen jelek utalhatnak már kicsi pici korban babaként is egy autizmus spektrum zavarra és egyéb más fogyatékosságra,szindrómára!?
Autizmusnál (de ezek inkább bölcsis, ovis korban):
- Szemkontaktus hiánya (vagy pont hogy túlhasználása), nem hallgat a nevére
- Pipiskedve járás
- Egyhelyben ringatózás
- Kézrepkedés, lábrázás, egyéb stimuláló mozgások
- Szenzoros ingerekre való érzékenység, pl ételekre, hangokra, fényekre
- Nem játszik a kortársaival, nehezen illeszkedik be
- Megszokott dolgokhoz való ragaszkodás, érzelmi kiborulás, ha valami nem a menetrend szerint sikerül
- Beszédfejlődés, nagymozgások megkésése
- Nem ehető dolgok rágcsálása, szagok hatása
De fontos megjegyezni, hogy egy autista gyereknél nem feltétlen jelentkezik az összes tünet, illetve néhány tünet jelenléte nem biztos, hogy jelent autitmust
Nagyon picinek: nagyon jó baba, gyanús lehet, de még nem diagnosztizálható.
Nagyobb korában: lásd az előzőeket + szerepjáték elmaradása, beszédfejlődés zavara, a felnőtt kezének mutatóeszközként használata.
Én autista vagyok és sok bölcsis és ovis emlékem tisztán megmaradt. Így utólag visszagondolva nagyon durva, hogy mennyi tünetem volt amivel sajnos magánoviban se foglalkoztak a felnőttek, mindenkinek csak "bogarászós típus" voltam.
- A legnagyobb jel talán az lett volna, hogy a mozdulatutánzó játékokban nem tudtam részt venni, ezek iszonyatosan frusztráltak
- Amikor szülinapom volt, nem értettem miről szól ez a felhajtás, inkább szorongást keltett bennem, hogy a figyelem középpontja vagyok
- Jól tudtam rajzolni és nagyon elmélyültem a részletekben viszont a ceruzát nem tudtam normálisan megfogni
- Sporteseményekben nem tudtam érdemben résztvenni
- Nem érdekelt a többi gyerek társasága, kb. csak a növények és a repülők voltak a mániám. Célszerűtlenül bolyongtam az udvaron belső ingereket követve és fák ölelgetésével nyugtattam magam. Egy bizonyos fa különösen áhitatot keltett bennem.
- Ebben a korban inkább az elvontabb és spiri gondolatok foglalkoztattak, ezért is hitték azt, hogy egyszerűen érettebb vagyok a többieknél és nem kell velem foglalkozni, pont ellenkezőleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!