Egy autista ha bekerül egy normális átlagos bölcsődébe óvodába általános és közép iskolákba őt mint beteg sérült merem írni fogyatékos embert hogyan és hogy fogják kezelni a gyerek társai a gyerek társak egy csoportban, vagy osztályban!?
Először is nem mindegy, hogy fogyatékos, vagy autista :) Az autizmus nem értelmi fogyatékosság. Viszont az autizmus sokszor komorbid értelmii fogyatékossággal. Tehát vannak, akik értelmi fogyatékosok, de nem autisták; vannak, akik autisták, de nem értelmi fogyatékosok; és vannak, akik autisták ÉS értelmi fogyatékosok.
Egy "szimplán" autista, aki nem értelmi fogyatékos, általában különcnek van titulálva ezért vagy azért (mivel nincs két egyforma auti, ezért sok minden lehet). Én ismerek olyan autit, aki magasan funkcionál, és a társai iskolában úgy ítélték, hogy "vannak fura dolgai", de amúgy egész népszerű is volt, és próbált kapcsolatot teremteni a többiekkel. Én is felnőttként lettem diagnosztizálva, én sosem kerestem a többiek társaságát, úgy éreztem, teljesen más fontos nekik, mint nekem, és nem volt kedvem vegyülni, jobban elvoltam egyedül. Azért vannak barátaim, általában extrovertáltabb emberek "örökbefogadtak", ha akartam, ha nem :)
Egyébként társas kapcsolatoknál az sem mindegy, hogy pl. komorbid-e az autizmus ADHD-val (ami szintén gyakori egyébként), az ADHD-sok meg általában szociálisabbak, csak nem tudnak megfelelően kommunikálni. Férjem AuDHD, minden társaságban jól mozog, sosem nézték ki sehonnan, sőt, nagyon simulékony volt (talán túlzottan is), ami valószínűleg a maszkolás miatt van. Szóval ha valaki elég "jól", erősen maszkol, akkor a környezete észre sem veszi feltétlenül, hogy az illető neurodivergens, csak épp ez a személy szenved, és nem érti, miért.
Én autista vagyok, de csak 17 évesen lettem diagnosztizálva. Szerencsére nagyon jó tanáraim, óvónőim voltak és viszonylag jó osztálytársaim is, így nem nagyon volt gondom velük/miattuk, igaz barátokat meg még óvodában szereztem, velük azóta is jóban vagyok. Megjegyzem, szinte folyamatosan (eleinte nem tudatosan) maszkoltam. A visszajelzések alapján kívülről csak annyi látszott, hogy zárkózott vagyok. (Belül persze nagyon nem volt rendben semmi, mivel elnyomtam, elrejtettem mindent...)
19L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!