Vastagbél gyulladasra,korábban a doktornő a beállított
terápia mellé klion kúpot írt fel amit análisan kellett
használnom.Kérdeztem tőle,hogy miert kell használnom de
nem igazán kaptam választ.
Megtudná valaki mondani,hogy miert kellett használnom?
21/38 A kérdező kommentje:
19 Végre egy normális válasz.Nálam is akartak anno biológiai kezelést csinálni de akkoriban ez még kísérleti stádiumban volt kb 10 évvel ezelőtt vagy meg korábban de nem mertem bevállalni.Azóta már nem pesten kezelnek de soha egy kezelőorvos nem adott klion kúpot,csak ott a klinikán kellett használnom.
Hát igen, a biológiai terápia elég új dolog a többi gyógyszerhez képest. Én pont most fogok először kapni.
Egyébként a 20-asnak is igaza van, ételekre való érzékenység elvileg nem okozhatja, bár a rosszabb állapot fenntartását előidézheti.
2023. dec. 3. 17:14
23/38 A kérdező kommentje:
22 Amióta diétázom nem kell steroidot szednem csak a normál gyógyszereket,azóta szinte teljesen jól vagyok.
2018 ban egy videóban dr Taracközi László beszélt a cöliákáról étel allergiáról.Utána kezdtem laktóz glutén szója mentes diétába.Nagyon sokat segített szerintem egy próbát mindenkinek meg ér.A videóban szereplő doki szerint egy komoly étel allergia akár rákot is okozhat.
#23 azt minden IBD-s tudja, h pl a tejtermékeket jobb kerülni. A glutén viszont nagyon egyénfüggő. Nekem pl a direkt gluténmentes kajáktól megy a hasam. A lényeg, h a gyógyszert szedd rendszeresen. A szteroidot meg magad fogod kérni az orvostól, ha újra fellángol. Sajnos per pillanat más lehetőség nem nagyon van a durva tünetek kezelésére, márpedig mind tudjuk, h mennyire rossz, amikor benne vagyunk. Amúgy akinek bármilyen IBD-je van, az sajnos alapból nagyobb eséllyel kap emésztőrendszeri rákot. Vastagbél, végbélrák kiemelten érint minket. Nem az ételektől, hanem a betegségtől.
2023. dec. 3. 17:31
2023. dec. 3. 17:34
19
A biológiai terápia csak elméletben van, gyakorlatilag nem adják, csak a szeroidot, biológiai csak, ha már évek óta nem javul másra, azaz múlt századi technika. Talán más a személyes tapasztalatod, ill. csak okoskodsz?
2023. dec. 3. 17:36
#26 Nem vagy túl kedves, nem okosodom. Sokan kapnak biológiait, köztük én is. Szteroid dependes vagy refrakter esetben, ha egyéb immunszupresszáns sem hat vagy nem tolerált, akkor simán adnak.
2023. dec. 3. 17:39
Meg mi az, hogy múlt századi technika?
2023. dec. 3. 17:41
#26 egy rakás ember kap biológiait. Persze, h csak az kapja, aki mástól nem javul. Nyilván nem a legerősebb kezeléssel kezdenek. Minek szúrni magadat, ha elég egy tasak granulátum, vagy kúp?
2023. dec. 3. 17:47
#29 Mondjuk kezd elterjedni egy olyan nézet, hogy a rosszabb prognózisú betegeknél már hamarabb alkalmaznák az "erősebb" kezeléseket, így talán elkerülhető pl a műtét.
2023. dec. 3. 17:51
Kapcsolódó kérdések: