Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mit tegyek 40,6 fokos lázzal?

Mit tegyek 40,6 fokos lázzal?

Figyelt kérdés
Most lettem hirtelen rosszul, fáj minden csontom, megértem a láttam és 40,6

2023. nov. 4. 00:58
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
84%
Az nagyon magas. Én hívnék ki háziorvost
2023. nov. 4. 01:09
 2/22 A kérdező kommentje:

Megmértem a lázam*

1, így este is kijön a háziorvos?

Lázcsillapitom sincsen itthon

2023. nov. 4. 01:12
 3/22 anonim ***** válasza:
60%
Vizes rongyokkal is lehet lazat csillapitani.
2023. nov. 4. 01:15
 4/22 anonim ***** válasza:
88%

Ha van veled otthon valaki, kérd meg, hogy segítsen...

Ha nem megy lejjebb a lázad, készíts magadnak langyos fürdőt.

...mármint normál testhőmérséklethez képest enyhén langyosat, ez neked inkább hűvös lesz.

A lényege, hogy a testhőmérsékletednél hűvösebb legyen.

Esetleg azt csinálhatod, hogy langyos (mondjuk 39-40 fokos) vízbe beülsz, és ahhoz engedsz hideget, hogy fokozatosan hűtsd a testedet.

A magas láz nagyon nem vicc, 42 fok körül kiválik a fehérje és halálos.

Emiatt, ha másként nem megy le, MINDENKÉPPEN le kell hűtened magad valahogyan kívülről.

Szar lesz, és azért is lenne jó, ha ott van valaki, hogy szabályozni tudja a víz-hőmérsékletet, fázik az ember, de meg kell csinálni... utána törülköző és be a takaró alá...

Ha borogatás nem segít és 41 fok körül jársz, csináld meg a fenti fürdőt!

Ha nincs kád, akkor legyen zuhany, de nálad hidegebb vízzel!

2023. nov. 4. 01:38
 5/22 anonim ***** válasza:
63%

A láz a szervezet reakciója a kórokozók támadására. Régebben az volt a protokoll, hogy azonnal csillapítani kell a magas lázat. Utána már az lett, hogy nem kell rögtön csillapítani, mert a magas hőfok sok bacit megöl. Viszont, a hosszan tartó magas láz, megterheli a keringést. Szóval, elviekben ha bírod egy ideig, nem baj a magas láz.

A lázcsillapítókat 4-6 óránként lehet bevenni, 24 óra alatt felnőtteknek maximum 4 tbl. Az Algo, elviekben jó, láz, és fájdalom csillapító. Vagy Advil kapszula, abban ibuprofen van. Az Algoban novamidazophen.

A paracetamolos készítmények (Rubophen és társaiÖ ilyenkor nem a legjobbak, mert csak közepes láz-fájdalom csillapítók, sokaknál hatástalanok is.

Egyébként a leírt tüneteid alapján én ifluenzára gondolnék. Az pl. vírusos, csak tünetet lehet enyhíteni.

Amennyiben a tünetek 3 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni!!!

Mindent rakj kéz közelbe, ha elgyöngülsz a magas láztól. A legfontosabb ilyenkor a sok folyadék bevitele - általában teákat szoktak javasolni.

Ha hányingered van, akkor akár kanalanként hűvös tea, bizonyos időközönként. Minél sűrűbben, amennyire csak lehet.

A legjobb lenne mézes-citromos tea, ugyanis a mézben van természetes antibiotikum, de csak akkor hat, ha NEM forró teába teszed. A citrom karikák szintén akkor tartják meg a C vitamin tartalmukat, ha nem forró teába teszik. Bár a citromhéj lehet kesernyés, ha nem áztatod túl sokáig akkor nem lényeg.

Vagy ihatsz limonádét.

Sokat kellene pihenned, aludnod, mert a szervezet ilyenkor jobban tud regenerálódni, küzdeni a kórokozókkal.

Ha koplalsz 1-2 napot, azt kibírja ilyenkor a szervezet, de folyadékot inni kell! Ami még fontos, a folyadék pótlás mellett, a só pótlás.

Általában javasolt zöldség, vagy húsleves, (akár leves kockából, vagy instant levesből is létezik ilyen) ami energiát adhat. Emellett sóban-vízben főtt krumpli, vagy rizs, keksz, ropi, sajtos tallér. (ezek a sóbevitel miatt hasznosak) Gyümölcslé. Segíteni szokott a lágytojás is, megfelelően sózva. (Nem kell nagyon, de egy kicsit legyen) Vagy, ha a gyomrod bírja, akkor pirítós, fokhagymával.

A fokhagyma szintén természetes antibiotikumot tartalmaz. Nyersen, vajaskenyérre szeletelve fejti ki jobban a hatását.

Ha semmit nem vagy képes enni, a csokiból egy-egy kocka is jó, de csak átmenetileg, mert nem az a kifejezett lázas beteg diéta, de energiát tud adni.

Hányinger ellen a gyömbér (tea, vagy ital) szokott beválni, vagy a B6 vitamin. Kifejezett hányinger, hányás ellen van: Felnőtteknek Daedalon kúp, 14 év alatt Daedalonetta kúp. (Azért kúp, mert ha hánysz, a tabletta csak kijönne) Ha nincs a patikában Daedalon kúp, a gyerek változata is jó. Recept nélküliek.

Ja, és ezeket nem kitaláltam, hanem a 30+ év ápolónői tapasztalat mondatja velem, még mielőtt belém kötne valaki.

Még egyszer leírom: HA a tüneteid 3 nap alatt nem rendeződnek, MINDENKÉPPEN lásson orvos.

Jobbulást!

Ha nincs lázcsillapítód, akkor csinálhatsz hidegvizes fürdőt, vagy kádba, és fokozatosan hűtöd a vizet, vagy ha nincs kád, a tus akatt állva is lehet először meleg, majd fokozatosan hideg vizet engedni magadra. Csak nehogy eless a magas láz miatt, mert az gyengévé tesz. Emiatt előnyös a kádfürdő. Amit előttem javasoltak, a hidegvizes "rongyok", törülközök, másnéven priznic, a test pulzus pontjaira, végtagokra, és a homlokra téve, nem mindig válnak be, bár ármenetileg segíthetnek. HA a testedre is tennél priznicet, akkor a veséd takarni kell, arra ne kerüljön közvetlen hidegvizes lepedő/törülköző. A láz a szervezet reakciója a kórokozók támadására. Régebben az volt a protokoll, hogy azonnal csillapítani kell a magas lázat. Utána már az lett, hogy nem kell rögtön csillapítani, mert a magas hőfok sok bacit megöl. Viszont, a hosszan tartó magas láz, megterheli a keringést. Szóval, elviekben ha bírod egy ideig, nem baj a magas láz.

A lázcsillapítókat 4-6 óránként lehet bevenni, 24 óra alatt felnőtteknek maximum 4 tbl. Az Algo, elviekben jó, láz, és fájdalom csillapító. Vagy Advil kapszula, abban ibuprofen van. Az Algoban novamidazophen.

A paracetamolos készítmények (Rubophen és társaiÖ ilyenkor nem a legjobbak, mert csak közepes láz-fájdalom csillapítók, sokaknál hatástalanok is.

Egyébként a leírt tüneteid alapján én ifluenzára gondolnék. Az pl. vírusos, csak tünetet lehet enyhíteni.

Amennyiben a tünetek 3 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni!!!

Mindent rakj kéz közelbe, ha elgyöngülsz a magas láztól. A legfontosabb ilyenkor a sok folyadék bevitele - általában teákat szoktak javasolni.

Ha hányingered van, akkor akár kanalanként hűvös tea, bizonyos időközönként. Minél sűrűbben, amennyire csak lehet.

A legjobb lenne mézes-citromos tea, ugyanis a mézben van természetes antibiotikum, de csak akkor hat, ha NEM forró teába teszed. A citrom karikák szintén akkor tartják meg a C vitamin tartalmukat, ha nem forró teába teszik. Bár a citromhéj lehet kesernyés, ha nem áztatod túl sokáig akkor nem lényeg.

Vagy ihatsz limonádét.

Sokat kellene pihenned, aludnod, mert a szervezet ilyenkor jobban tud regenerálódni, küzdeni a kórokozókkal.

Ha koplalsz 1-2 napot, azt kibírja ilyenkor a szervezet, de folyadékot inni kell! Ami még fontos, a folyadék pótlás mellett, a só pótlás.

Általában javasolt zöldség, vagy húsleves, (akár leves kockából, vagy instant levesből is létezik ilyen) ami energiát adhat. Emellett sóban-vízben főtt krumpli, vagy rizs, keksz, ropi, sajtos tallér. (ezek a sóbevitel miatt hasznosak) Gyümölcslé. Segíteni szokott a lágytojás is, megfelelően sózva. (Nem kell nagyon, de egy kicsit legyen) Vagy, ha a gyomrod bírja, akkor pirítós, fokhagymával.

A fokhagyma szintén természetes antibiotikumot tartalmaz. Nyersen, vajaskenyérre szeletelve fejti ki jobban a hatását.

Ha semmit nem vagy képes enni, a csokiból egy-egy kocka is jó, de csak átmenetileg, mert nem az a kifejezett lázas beteg diéta, de energiát tud adni.

Hányinger ellen a gyömbér (tea, vagy ital) szokott beválni, vagy a B6 vitamin. Kifejezett hányinger, hányás ellen van: Felnőtteknek Daedalon kúp, 14 év alatt Daedalonetta kúp. (Azért kúp, mert ha hánysz, a tabletta csak kijönne) Ha nincs a patikában Daedalon kúp, a gyerek változata is jó. Recept nélküliek.

Ja, és ezeket nem kitaláltam, hanem a 30+ év ápolónői tapasztalat mondatja velem, még mielőtt belém kötne valaki.

Még egyszer leírom: HA a tüneteid 3 nap alatt nem rendeződnek, MINDENKÉPPEN lásson orvos.

Jobbulást!

Ha nincs lázcsillapítód, akkor csinálhatsz hidegvizes fürdőt, vagy kádba, és fokozatosan hűtöd a vizet, vagy ha nincs kád, a tus akatt állva is lehet először meleg, majd fokozatosan hideg vizet engedni magadra. Csak nehogy eless a magas láz miatt, mert az gyengévé tesz. Emiatt előnyös a kádfürdő. Amit előttem javasoltak, a hidegvizes "rongyok", törülközök, másnéven priznic, a test pulzus pontjaira, végtagokra, és a homlokra téve, nem mindig válnak be, bár ármenetileg segíthetnek. HA a testedre is tennél priznicet, akkor a veséd takarni kell, arra ne kerüljön közvetlen hidegvizes lepedő/törülköző.

2023. nov. 4. 01:42
 6/22 anonim ***** válasza:
87%

#5 01:42

Persze, nem feltétlen akkora baj a magas láz, de azért van egy határ.

A 41-42 fok már életveszélyes, és nem szabad hagyni, mert abba már BELE LEHET HALNI!

Előfodul, hogy a szervezetnek olyan, túlzott reakciója van valamire, amivel saját magával is végez, nem csak a kórokozókkal.

2023. nov. 4. 01:47
 7/22 anonim ***** válasza:
69%
Bocs, a dupla beírásért, de gyenge a netem, és már többször próbáltam válaszolni, nem gondoltam volna, hogy ezt majd kétszer teszi már... #5-ös vagyok.
2023. nov. 4. 01:47
 8/22 anonim ***** válasza:
83%
#6: nem is mondtam, hogy hagyja felmenni a lázát, mindössze azt, hogy nem baj, ha nem csökken azonnal. Írtam a tartós magas lázat is, hogy az nem jó, de ezen nem fogok vitatkozni...
2023. nov. 4. 01:50
 9/22 A kérdező kommentje:
Azóta felment 40,9re, megpróbálom a Kádas módszert mert nem bírok aludni a fájdalomtól
2023. nov. 4. 02:01
 10/22 anonim ***** válasza:
87%
Jezusom kerdezo. 😞 Egyutt erzek veled. En egy hete beteg vagyok, ketnaponta jottek uj tunetek, jelenleg 3 napja megy a hasam es semmitol nem mulik el. De az egesz csaladom beteg, fogalmam sincs mi van a levegoben de ennyire senki nem volt ilyen rosszul mint most. Kitartast es jobbulast kivanok!
2023. nov. 4. 03:15
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!