Elkapható ilyen körülmények között a hányós-hasmenéses vírus?
Főnökömet hívta ma a tinilánya osztályfőnöke, hogy a gyerek rosszul lett az iskolában, folyamatosan hány, görcsöl a gyomra. Ezelőtt viszonylag közel ültünk egymáshoz délelőtt végig és sokat beszélgettünk, de miután visszajött, érthető okokból igyekeztem távolságot tartani tőle, viszont még így is egy légtérben húztuk le a fél délutánt. Kezemet fertőtlenítettem, bármit megfogtam utána, igyekeztem minimum 2-3 méter távolságot tartani tőle, bár neki nem volt semmilyen tünete, előttem evett.
Mik a tapasztalatok, így is elkapható ez a kórság?
Hipochonder és emetofóbiás vagyok, valamint olyan napok elé nézek, amikor 100%-osnak kell lennem, a halottaimból is fel kell kelnem, így nem vetne rám jó fényt, ha kihullanék... Kb. rettegek.
Ahhoz azt kéne, hogy a tinilány a betegség lappangó szakaszában megfertőzze az apját, aki a betegség lappangó szakaszában megfertőz téged. (Mikor ma találkoztak, simán megfertőzhette, de egy-két óra után ő még nem válik fertőzővé)
Szóval a fenti eset előfordulhat, de nem annyira valószínű, mivel a hányós-hasmenős vírusoknak ilyen egy-két nap a lappangási ideje. De azt azért jól teszed, hogy fertőtlenítesz és távolságot tartasz, ha tudomásod van ilyen betegről a környezetében!
#5 Köszönöm szépen a korrekt választ! Szeretem, ha valaki megérti és kifejti, még akkor is, ha negatív lecsengésű is lehet a válasz. De legalább az ember tudja, mire számítson. :)
Én is ebben bízom, hogy ennyi megelőzés elég, de a fóbiának parancsolni nehéz...
Többféle vírus okozhat ilyen tüneteket, akár a calici vagy az influenza is.
A calici elkapható a fertőzőtt beszáradt székletéből vagy hányadékából a levegőbe porzódó vírusokkal is, ha hányás után elmarad egy-két szétfreccsenő csepp letakarítása.
Az influenza köhögéssel is elkapható, akkor is, ha a fertőzött nem is felsőlégúti panasz miatt köhint.
Szóval bármi megtörténhet. Ha influenza ellen be vagy oltva, és azt kapod el, nem lesz túl vészes. Ha calici, az már másnap kijön rajtad, és lesz kb 2 napod, amikor 0-24-ben a beledet is kif.sod, de utána úgy múlik el, mintha sose lettél volna beteg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!