Lehetek glutén érzékeny úgy, hogy a cöliékia szövettani mintavételem negatív?
Ha a szövettan negatív, akkor nem vagy gluténérzékeny.
Ezer más dolog okozhat hasmenést.(bélgyulladás, fertőzés, parazita stb.) Menj el gastroenteorológiára, ott majd kivizsgálnak.
Ha nem tértél még át gluténmentes étrendre és negatív a mintavétel eredménye, akkor nagy valószínűséggel nem cöliákia. De ettől függetlenül megpróbálhatod a gluténmentes étrendet, ha javul tőle az állapotod, akkor abból kiderül, hogy a glutén volt a gond, és meg is szűnik problémának lenni.
Én úgy jártam, hogy mire eljutottam gyomortükrözésre/mintavételre, addigra már hónapok óta gluténmentes étrenden voltam, ezért negatív lett az eredmény. Mindettől függetlenül viszont egyértelmű, hogy gluténérzékeny vagyok, mert a glutén elhagyása megszüntette a panaszaimat és ha újra glutén eszek, akkor fáj/megy a hasam.
Vérképet nem kért amúgy az orvos? Vérből is ki lehet mutatni a gluténérzékenységet. A szövettani mintavétel biztosabb eredményt ad ha pozitív, de mint az én esetem is demonstrálja, lehet álnegatív.
Igen, lehetsz.
NCGS - amikor nem cöliákia okozza, de a tünetek ugyanazok.
Diétáztál a vizsgálat előtt gluténra?
Volt vérvétel is (transzglutamináz, EMA, DGP...) cölire? Ha igen, milyen eredménnyel?
Többféleképpen árthat a búza/glutén. Lehet még allergia is vagy NCGS.
Hasmenést sok minden okozhat, fruktózfelszívódási zavar, laktózintolerancia, sibo, ételallergia, hisztaminintolerancia stb.
Nekem a gyomortükrözés utáni a szövettani negatív lett, de nem győzött meg, ezért csináltattam ételérzékenység tesztet, ami pozitív lett tejre, és gyengén pozitív gluténra, durumbúzára, élesztőre.
Elkezdtem a diétát, és egyértelmű lett, hogy hanyagolnom kéne a búzából készült cuccokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!