Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Reflux-ba bele lehet halni?

Reflux-ba bele lehet halni?

Figyelt kérdés

Évek óta szedek rá gyógyszert. Egyszer elhagytam nagyon rosszul voltam. Ekkor csináltak hasi uh-t, minden rendben volt, vérkép stb. Tudom tüKrözés lenne a jó, de annyira félek tőle! El se tudom mondani.

A legnagyobb félelmem az hogy rákkal diagnosztizálnak. Alapból is félek tőle az életben.

Szóval ha ezzel szenvedek, néha a gyógyszer mellett (napi 1* 20mg ludea) is eléggé felerősödik, máskor meg semmi bajom hónapokig. Ez lehet a refluxosoknál hogy néha begyullad?

Nekem se nem a nyelőcsövem fáj, se nem a torkom. A gyomorszájam ilyenkor. Az nagyon :(

Félek!

2022. máj. 30. 10:14
 1/10 A kérdező kommentje:
28/L vagyok.
2022. máj. 30. 10:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A refluxba nem. Viszont ha szövődményesen nyelőcsőrák alakul ki, abba igen. De most nehogy bepánikolj ezen, 28 évesen erős refluxos panaszok nem jelentik azt, hogy rákod van. Attól pedig ne félj, hogy rákkal diagnosztizálnak. Attól félj, ha nem veszik észre a rákot!
2022. máj. 30. 10:21
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kedvességed.

Ha valaki komolyabb gond lenne akkor állandó fájdalmam lenne?

2022. máj. 30. 10:35
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Igazából nem, az adenocarcinom (rák) ki tud alakulni fájdalom nélküli is, és már csak akkor okoz panaszt mikor olyan nagy hogy a falat is nehezebben megy le mellette, de ehhez azért évek kellenek és masszív reflux.

Ez egy folyamat ahol a normális nyálkahártya változik, majd mégjobban változik majd teljesen fura lesz majd rákos lesz, majd nőni kezd.

Több rizikó tényező (a teljesség igénye nélkül: reflux (sav), forró italok ételek, dohányzás (igen a nyelőcsöbően is okozhat bajt), genetika, stb.) mellett vagy egy hosszabb fennállása esetén nő meg rá az esély.

Sajnos gyakran későn veszik észre, ezért indokolt a savcsökkentés, rizikó minimalizálás érdekében, és súlyos reflux esetén néhány évente gastro.

2022. máj. 30. 11:13
 5/10 anonim ***** válasza:

Pedig szerintem menj el tükrözésre.

20 éve van refluxom, eddig hanyagoltam. 29 vagyok, majdnem egyidősek vagyunk és én is nő.

Simán lehet rákod később, nekem egyelőre nyelőcsőfekélyem van.

1 hónapja kezdtem a protonpumpa-gátlót, azzal áltatnak, hogy 4 hónapig elég lesz szedni, miközben 20 éve tart a refluxom és a PPI egyelőre nem tünetmentesít. Még ha tartom a diétát, akkor sem, a reggeli pár korty víz vagy a túl gyors evés is okozhat tüneteket. Vagy ha éhes vagyok. Vagy csak random.

Graviscont kell szednem kiegészítésnek, na az is szokott tüneteket okozni.

2022. máj. 30. 11:27
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
#5 Volt új tüneted, vagy csak véletlenül derült ki a fekély?
2022. máj. 30. 11:46
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Végre hajlandó voltam orvoshoz menni, és az orvos végre olyan volt, ahol tükröztek is.

Pont, hogy mostanában enyhébbek a tünetek, mint 10 éve.

Anno adtak protonpumpa-gátlót, de még tizenéves voltam, nem is használt, nem adtak életmódtippeket, nem tükröztek, berágtam, abbahagytam.

2022. máj. 30. 11:51
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

A cső lenyelése nem ördögi dolog.

Nekem azt mondták, hogy tátsam ki a szám és nyeljek. Ekkor talán 10 cm-t lenyomta a csövet. Éreztem, de nem volt fájó. Ez a nyelés és ledugás ismétlődött párszor. Semmi probléma, a végén egyszerűen kihúzta a csövet. Ennyi.

2022. máj. 30. 12:03
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha folyamatosan szeded a PPI-t (éveken-évtizedeken át) azzal jóval nagyobb kárt csinálsz mintha egyáltalán nem szednéd. Refluxos esetek 90%-ban kevés a gyomorsav. Magamon azt vettem észre ha lelkileg jobb állapotban vagyok / jobban érzem magam a bőrőmben akkor el is tud tűnni a reflux. Rá kell jönnöd hogy mitől érzed magad jól a bőrödben.

Tükrözést egyszer mindenkinek ki kell próbálni:) Én már 3x voltam. Egyénfüggő hogy mennyire fogja kellemetlennek érezni.

2022. jún. 6. 10:39
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Azért ezekkel a tanácsokkal óvatosan úgy hogy nem láttuk az illetőt.

Igen, a PPI-nek is lehetnek mellékhatásai, mint mindennek, de kockázat-haszon mérlegelés kell hogy történjen.

Attól függ milyen súlyos a reflux, ha enyhe, lehet hogy életmód váltással, másfajta táplálkozással, szükségtelenné válhat a gyógyszer, ezt adom.

Azonban súlyos refluxnál arra buzdítani valakit hogy ne szedje, és rizikóztatni a nyelőcsőrákot nem biztos hogy jó buli.

Ezért nem adnak tanácsot orvosok online. Minden estet egyedi, egyénileg kell mérlegelni mi a legjobb a betegnek.

2022. jún. 6. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!