Hogyan válik valaki alkoholistává?
24 éves srác vagyok és az elmúlt napokban kezdett foglalkoztatni ez a kérdés. Júliusban majdnem minden este hívtak valahova régi osztálytársak, egyetemről ismerősök és mindig lecsúszott 2-3 sör. Ezzel a hivatalos definíciót már kimerítettem, ugyanakkor olyan példákat látok saját szememmel, ami teljesen elborzaszt.
Személyesen ismerek olyan embert, aki minden nap fél liter vodkát iszik, ráadásul magában, senkivel nem is kommunikál. Egy távoli rokonom meg minden nap pálinkázik és kőbányait iszik ipari mennyiségben. Milyen út vezet ide?
A nyarat leszámítva sosem iszom, még újévkor sem. Nekem mindig a társaság, a meleg idő és a hideg sör együttesen hozza a nyári hangulatot. De lehet, hogy az, hogy most ilyen gyakran söröztem elindít ezen az úton? Jobb lenne, ha teljesen absztinens lennék? Nyílván azt érzem, hogy én irányítok, de minden alkoholista ebben a hitben van.
Ti hogy viszonyultok az alkoholhoz?
Elég sok féle válasz letezik. Régebben minden nap ivott egy picit (már ez alkoholizmus), aztán fokozatosan több kellett ahhoz a hatáshoz. Itt még nem.kell semmi komolyra gondolni, egyszerűen csak a lazább érzés.
Depresszió, stressz, kilátástalanság. Eleinte itt is csak alkalmakkor iszik, de egy idő után nem elég az, ha 3-4 naponta van csökkentve a szorongás. Na meg a legtöbben azt hiszik, ők irányítanak. Ez is egy vonzó felállás. Végre valami az ő kezükben van az életükben. Gondolják ők.
Ezek persze nem tudományosan megalapozott feltevések, magamból kiindulva azonban ezekre tudnék gondolni.
Igen elindíthat az ivászat útján. Parancsolj magadnak, a baráti társasagot ne kösd össze a sörözéssel, vagy vigyél magaddal frissítő házi szörpöt, a veséd májad, elméd is meghálálja. Receptért írj rám, privátban. ;) :D
Komolyan félelmetes, és ha a családban több alkoholista volt, akkor te is hajlamos vagy rá. A lényeg, hogy ne engedd meg magadnak a sorozatos alkalmakat.
N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!