Mennyi idő alatt válik az ember úgy alkoholistává, hogy abból önerőből már nem tud kilépmi? Mennyi idő múlva alakulhat ki a függőség?
47 éves férfi vagyok. Engem a környezetem úgy ismer, mint aki kerüli az alkoholt. Igazából részeg szakközépiskola végén voltam. De olyan rossz volt a tapasztalat, hogy kb 33 éves koromig kerültem az alkoholt. Még az ízét is utáltam. Kb ekkor évek teltek úgy, hogy még a nyelvem sem dugtam alkoholos italba. De a párkapcsolatom is iylen volt. Még Szilveszterkort is ásványvízzel koccintottunk. Aztán 6-7 éve néha néha ittam. De az tényleg csak alkalomszerű évente 2-3 alkalom.
És sosem értettem magában miért iszik valaki... Miért akar valaki inni csak úgy, minden ok nélkül...
Pár hónapja már a COVID helyzet is kicsit depissé tett. Aztán több egymásra halmozódó negatív sokk ért (párkapcsolat elvesztése, egy hosszú barátság elvesztése, iszonyat sok munka, nulla szórakozás, egy befektetési nyereség "elvesztése" (BTC) ami lehett volna sokszorosa is, ha még várok.)
És utálni kezdtem magam hogy ilyen vagyok. Hogy, olyan szaros dolgokon aggódok, amin nem szabadna. Egészséges vagyok, mindenem (anyagilag) megvan. Többet keresek, mint amit elköltök. Örülnöm kellene a helyzetemnek. Ami amúgy így is volt kb 2020 végéig.
És a sok depi miatt elkezdtem inni február óta. Ma ott tartok, hogy 2-3 naponta 1-1 üveg aszú. Mert olyan jó hogy ellazít. Mert így nem gondolok a hülye problémáimra. Nem nézem naponta 10x, hogy mennyit nyerhettem volna. És dolgozni (itthon) is csak így ellazítva van kedvem.. amúgy aludnék napestig...
Ma pl. csak azért mentem le a boltba, hogy bor vegyek. Durva. Nem értem. Szégyellem magam. Engem mindenki úgy ismert (és én is magam), hogy engem nem lehet a földre lenyomni. Mert mindenhonnan felállok. Még a jég hátán is megélnék... És most nem értem magam. Nagyot csalódtam magamban... És ez csak tetézi a bajt.
Meddig lehet ilyen állpotban maradni? Mikor kezd önerőből visszafordíthatatlanná válni? Alkesz és depibe ragadva sem akarok maradni. Lehet pszichológus kellene nekem mint egy-egy üveg aszú.
Hogy vesztettél bitcoint? Ha megvártad volna a januárt, most tök boldog lennél szerintem. :P Nem szabad egyből eladni, várni kell, elég volatilis.
Ahhoz, hogy ez megtörténjen, szerintem simán évek kellenek. Ha pár hónapja rákaptál a piára. 2-3 naponta egy-két üveg még nem a világvége, hidd el.
Pont most tartasz ott hogy kezdesz rászokni!
Nekem voltak alkohol gondjaim úgyhogy tudom miről beszélek..
És itt nem csak az alkoholra szoksz rá, hanem magára a tevékenységre, és a mámorra amit okoz.
Pont emiatt lesz később nagyon nehéz abbahagyni, ha túl sokáig csinálod!
Sok alkoholistát ismertem a környezetemben és szerintem hirtelen te is tudnál mondani egy-kettőt,
elhiheted hogy ők sem úgy tervezték leélni az életüket..
Valahol ők is kb úgy kezdték el mint ahogy most te..
Nem elvonasi tuneteim nincsenek... Kb meg 5 uveg bornsl jarok 2 het alatt...
Sot ha nem iszom sem erzem rosszabbul magam. Csak azt gondolom, ha iszom akkor jobb lesz..
Bor után jön a többi.
Lesz idő mikor ez már kevés lesz a bódultsághoz, lazitáshoz, akkor majd jön a tömény. Szégyen nem szégyen, tudom magamról. 10-15 éven át ittam. Most ott tartok, csak a kávéba teszek reggel egy - egy kortyocskát, szépen fokozatosan leèpitettem a mennyisèget. Teljesen nem merem elhagyni, félek az elvonási tünetektől. Orvoshoz meg szégyellek fordulni, mint minden alkoholista. Most állítsd le magad, jobban jársz. Remélhetőleg még nem késő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!