Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Tenyleg van aki hisz a homeopa...

Tenyleg van aki hisz a homeopatiaban?

Figyelt kérdés

Eddig nem voltak ilyen ismeroseim, de most a munkahelyemen az uj kollegano allandoan teriteni akar.

Oltas utan hozott nekem oltaskivezeto tablettat...

Lehet az ilyen emberekkel beszelni, vagy olyanok mint a Jehovak es csak mondjak a maguket?

Meg probaidon van, ha igy folytatja elveszti az allasat nalunk...

2021. máj. 23. 14:50
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
45%

"Nem tudja, hogy hatalmas atveres aldozata."

Igazából te vagy sok százezer embertársaddal együtt átverés áldozata, amikor jóhiszeműen, feltétel nélkül megbízol azokban, akiktől azt hallod, hogy a homeopátia nem több, mint placebó, nincs ezeknek a szereknek a hatásosságára semmifajta tudományos bizonyíték, soha nem is vizsgálták klinikai vizsgálatokban, stb.

Veled együtt sokan nem tudják, hogy homeopátiás szerekkel is készültek ugyanolyan felépítésű kettős vak placebó kontrollos klinikai vizsgálatok, mint más gyógyszerekkel, ahol szignifikánsan jobb eredményt produkáltak a placebó szereknél.

Ha elég jól tudsz angolul, találsz erről egy csomó angol nyelvű publikációt a neten.

Én akkor kerestem rá erre kíváncsiságból, amikor nyomatta a szkeptikusok társasága ezt a homeopátia elleni lejárató kampányát, és egy tévés vitaműsorban egy homeopátiás orvoslással foglalkozó doktornő nagyon higgadtan beszélt erre vonatkozó klinikai vizsgálatokról, és mutatott be erre vonatkozó dokumentumokat.

Szerintem joga van bárkinek megkérdőjelezni bárkinek a a homeopátiás szerek hatékonyságát, ha ő nem tud hinni ezekben a szerekben akár a működési elvük, akár bármi más miatt.

Viszont úgy gondolom, hogy se Vágó Istvánnak, se senki másnak nincs joga nyilvánvaló hazugságot állítani a médiában, miszerint ezekkel a készítményekkel nem került sor soha klinikai vizsgálatokra.

Tenni mindezt arra alapozva, hogy az emberek nagy része könnyen megvezethető, mert nem feltételezi róluk sem azt, hogy szimplán tájékozatlanok ilyen téren, sem azt, hogy tudatosan a képükbe hazudnak a média asszisztálásával, akár simán csak személyes meggyőződésből, rosszabb esetben netalán bizonyos érdekeket kiszolgálva.

Én akkor órákat szántam arra, hogy ilyen klinikai vizsgálatok angol nyelvű összefoglalóit elolvassam a neten, többek között ezen az oldalon:

[link]

Annak idején, évekkel ezelőtt legalább 6-7 ilyen kutatásról szóló cikket be is linkeltem itt a gyakorin egy hasonló kérdésnél.

Számomra az egyik legérdekesebb - és a fenti (tudatos?) hazugságok fényében a legelgondolkoztatóbb - eredmény azt volt, hogy egy kórházi körülmények között végzett klinikai vizsgálat során egy Traumeel nevű homeopátiás készítmény ficam és egyéb traumás sérülések kezelésében nem csak a placebó készítményeknél, hanem egy, hagyományosan erre a típusú sérülésre alkalmazott diclofenac hatóanyagú készítménynél is szignifikánsan jobb eredményt produkált.

Sokan egyébként nem tudják, hogy homeopátiás készítményeket állatorvosi gyakorlatban is régóta használnak szép eredményekkel, ugyanúgy, mint pl. az akkupunktúrát. Nem tudom, hogy aki szerint csak a placebó hatás elvén működik, az ezt állatoknál hogyan magyarázza meg, de kíváncsi lennék rá.

2021. máj. 23. 19:36
 12/35 anonim ***** válasza:
54%
A homeo szerekben - legalábbis, ha úgy csinálták, amitől homeo egy ilyen - nincs semmiféle hatóanyag. Aki tehát azt állítja, hogy attól gyógyult meg, az szimplán hazudik. Tudatosan, az előbbi tényt ugyanis tudnia kell. Én pl bármikor bárki előtt szívesen beveszek pl vérnyomáscsökkentő homeot, méghozzá egyben 5 milliót és mindenki megláthatja, hogy egyetlen Hgmm-t sem fogja csökkenteni.
2021. máj. 23. 21:24
 13/35 anonim ***** válasza:
41%

"Amúgy az én megfigyeléseim szerint a szerényebb értelmi képességű nők erősen felülreprezentáltak köztük."

Én meg a saját ismeretségi körömben ennek pont az ellenkezőjét figyeltem meg. Nekem többek között például olyan rokonom használ több, mint 10 éve rendszeresen homeopátiás készítményeket, aki két diplomás (mérnök/közgazdász), miután a második gyereküket egy homeopátiás doktornőnek sikerült olyan visszatérő betegségből végleg kikezelnie, amivel előtte négy évig hordták szakorvostól szakorvosig Budapesten. Ők úgy voltak vele, hogy amit meg lehet oldani szelídebb, mellékhatások nélküli gyógymóddal - akár a gyerekeiknél, akár saját maguknál, - arra nem választanak antibiotikumot vagy más gyógyszert. Azóta már Londonban élnek, ott pár éve el is végzett egy két éves homeopátiás képzést. A férje az elején szkeptikus volt a saját bevallása szerint, aztán ő is látta, hogy a gyerekeknél mennyire jól beváltak ezek a készítmények.

Most, hogy így végiggondoltam, a saját ismeretségi körömben nem is jut olyan eszembe a homeopátiát alkalmazók közül, aki nem diplomás, és pont inkább az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezőknél látom azt, hogy hajlamosabbak arra, hogy ha bármi egészségügyi gond van, akkor nem kell életmód váltás, nem kell átgondolni a táplálkozási szokásainkat, stb., nem kell alternatív gyógymód, annyi a teendő, hogy el kell kocogni az orvoshoz, aki majd felír valami gyógyszert és az megold mindent.

2021. máj. 23. 21:42
 14/35 A kérdező kommentje:

Jezusom.

Mondom en, hogy a diploma meg nem jelenti azt, hogy valaki ertermes is.

Nekem is van, igy fujjolhatom.

2021. máj. 23. 21:47
 15/35 anonim ***** válasza:

Én először Angliában találkoztam ezzel a 'homeopátiás gyógyítás' fogalommal a kilencvenes évek végén. Nekem akkor nem mondott semmit. A családnak, akiknél éltem, volt egy szeretett cicusa, akinél lyphoma-t diagnosztizáltak. Kezelte két állatorvos, de tovább romlott az állapota. (A nyakában kézzel kitapintható volt a végén már majdnem dió méretűre duzzadt nyirokcsomó.)

A feleség végül elvitte a cicát egy homeopátiás állatorvoshoz "próbáljunk meg mindent" alapon, de titokban kellett tartani otthon, mert elmondta nekem, hogy a férje minden ilyen alternatív gyógymódot kuruzslásnak tart, nem akar ebből vele veszekedést.

Este és reggel kellett a macseknek beadni pár homeopátiás kis bogyót abból a szerből, amit a doki felírt neki. (Néha én adtam be neki a reggel adagot.)

Pár hét alatt egyértelműen kisebb lett neki a kitapintható nyirokcsomó duzzanat a nyakában, és ami maradt, az sem olyan kemény, hanem sokkal lágyabb lett tapintásra. És tényleg nem pusztult el fél éven belül, ami az eredeti orvosi prognózis volt a korábbi állatorvosoktól. Élt még több, mint öt évet, majdnem 20 éves koráig, ami macskáknál kifejezetten magas életkornak számít.

Én eddig egyszer használtam homeopátiás szert évekkel ezelőtt (eleve nagyon ritkán szedtem be bármit is életemben, és szerencsére szinte soha nem voltam beteg), és nekem nagyon bevált, pedig nem sok reményt fűztem hozzá, de gondoltam, hogy kb. 600 Ft nem az a tétel, ami ne érne meg egy próbát.

Alapvetően jó alvó vagyok, de volt akkor egy több okból stresszesebb időszakom, és nagyon nehezen aludtam el esténként, kattogott az agyam, másnap meg nyilván jó fáradt voltam, és ez ment hetekig.

Valaki ajánlotta a Sedatif PC nevű homeopátiás készítményt. Elég emlékezetes nekem, hogy mennyire hatott, és gyorsabban, mint ahogy számítottam rá, mert azt írta a betegtájékoztatót, hogy - ha jól emlékszem - kb. két órával a tervezett elalvás előtt ajánlott alkalmazni.

Aznap, amikor kipróbáltam, 18-tól 20-ig magánórám volt egy spanyol tanárnál, amire ketten jártunk. Gondoltam, hogy hazafele 7-8 perc bringával, akkor beveszem óra előtt, aztán hátha hat valamennyire, mire otthon le akarnék feküdni. Konkrétan kb. 30 perc után olyan álmosság jött rám, hogy szó szerint először kínos, majd már a többieknek vicces módon végigásítoztam a hátralévő másfél órát, (de ezt tényleg úgy értem, hogy kb. percenként ásítanom kellett), és legszívesebben eldőltem volna aludni a kanapén, ahol ültünk ketten.

Eredetileg max. annyit vártam tőle, hogy majd este kicsivel könnyebben elalszom, nem azt, hogy leragad a szemem az álmosságtól fél órán belül.

2021. máj. 23. 22:14
 16/35 anonim ***** válasza:

"Nekem is van, igy fujjolhatom."

Angolul milyen szinten tudsz?

2021. máj. 23. 22:17
 17/35 A kérdező kommentje:

Elvagyok vele, de kerlek ne kuld kameapatias cikket :)

Latom nagyon benne vagy es hiszel is benne.

2021. máj. 23. 22:22
 18/35 anonim ***** válasza:
67%

Nem küldök neked kéretlenül, csak kíváncsi voltam rá, hogy ha akarnál, akkor el tudnál-e olvasni klinikai vizsgálatok eredményeiről szóló összefoglalókat orvosi publikációkat tartalmazó oldalon, ha akarnál azzal szembesülni, hogy igazat mondanak-e azok, akik szerint ilyen vizsgálatok soha nem történtek.

De az "elvagyok vele" nem az a tudásszint, ami ehhez elegendő, másrészt senkit nem áll szándékomban meggyőzni arról, hogy működnek-e a homeopátiás szerek. Nekem teljesen semleges, hogy te vagy bárki más mit gondol.

Én annak idején részben azért szántam rá órákat, hogy ilyen cikkeket elolvassak, mert eleve érdekel a téma amiatt, hogy régóta dolgozom kettős vagy placebó kontrollos klinikai vizsgálatokban reumatológusok és immunológusok mellett, és korábban én sem tudtam, hogy egész sok ilyen vizsgálat zajlott már homeopátiás készítményekkel, így nekem is újdonság volt, másrészt az olvasottak után döbbenetes a számomra, hogy Vágó István és a Szkeptikusok Társasága képes volt egy fekete-fehér tényről valótlant állítani a sajtóban.

Nekem pont ez volt az egyik legnagyobb tanulság a médiában arra nézve, hogy mások által hitelesnek vélt emberek mennyi embert képesek megvezetni, mert birka módra hisznek nekik.

2021. máj. 23. 22:49
 19/35 A kérdező kommentje:

Tiszta Jehova...

Meg a csukott ajton keresztul is mondja.

2021. máj. 23. 22:56
 20/35 anonim ***** válasza:

"Mondom en, hogy a diploma meg nem jelenti azt, hogy valaki ertermes is."

Gondolom, értelmeset akartál írni.

Az a rokonom, akiről írtam, a közgazdász diplomájával évekig dolgozott egy osztrák, majd egy svájci bankban vezető beosztásban, mielőtt férjhez ment. Angolul, németül tárgyalóképes, mellé folyékonyan beszél olaszul. Amíg otthon volt a három gyerekkel, felépített egy nagyon sikeres saját céget, hogy később rugalmasabb munkaidőben tudjon dolgozni családanyaként. A férje is közgazdász, vezető beosztásban. Amikor kiköltöztek Angliába, közel 900 millió forintért adták el a budai hegyekben felújított, műemlék jellegű épületből újjávarázsolt családi házukat, egy hatalmas, gyönyörű kerttel. Világ életében nagyon szeretett olvasni, művelt, világlátott. Felneveltek három nagyon okos, jó fej, tündéri gyereket.

Semmi gond azzal, ha a te felfogásodban az, aki ezeket képes megvalósítani, az a "nem értelmes" kategória, te viszont, aki annyi információ alapján levonod róla azt a következtetést, hogy "nem értelmes", hogy homeopátiás készítményeket használ, mert a gyerekeinél beváltak, és - ahogy leírtam - a középsőnél évekig járó, eredménytelen orvosi kezeléseknek vetettek véget - vele ellentétben saját magadat - feltételezem - értelmesnek tartod.

Abban egyetértek veled, hogy önmagában a diploma nem garancia sem a minden téren értelmes gondolkodásra, sem a jó logikai készségre, sem a szellemi rugalmasságra, sem a szellemi igényességre.

2021. máj. 23. 23:16
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!