Hogy lehetne jobban rájönni mi a pajzsmirigy kialakulásának valódi oka? Ismeri valaki dr Izabella Wentz munkásságát?
Elvileg nagyon egyszerű az "első kör": antiTPO-, antiTG-, jód- és szelénszintet kell méretni. Amennyiben az első kettő normál szinten van, a második kettő pedig alacsony, akkor jó eséllyel jód- vagy szelénhiány okozza az alulműködést. Ha bármelyik ellenanyag szintje magas, akkor autoimmun betegség van a háttérben, az ún. Hashimoto.
Ennek az egyik legjobb szakértője dr. Wentz, érdemes olvasni a cikkeit.
A Facebookon vannak Hashimoto-s csoportok, magyar nyelvűek is, de nincs nagy mozgás - viszont posztban bármit kérdezhetsz, ill. a régieket visszaolvasva is sok hasznos infót gyűjthetsz be.
Még a HypothyroidMom oldalt tudom ajánlani.
Hashimoto kialakulásának okára próbálok rájönni, és ezt a linket találtam: [link]
Érdekes cikk, és az érdekelne, mit gondoltok erről.
Én rendszeresen olvasom dr. Wentz cikkeit, kb. mindent ezekből tudok a Hashimoto-ról. Nem iktattam ki teljesen a glutént, a tejet, csak csökkentettem, szóját eleve nem is ettem, cukor szintén minimalizálva, és még sorolhatnám, hány területen követem a tanácsait. Az "elvártnál" lassabban ugyan, de javuló tendenciát mutatok. (AntiTPO szint a tavaly decemberi maximumról, 840-ről idén októberig 384-re csökkent.)
Ami konkrétan ezt a cikket illeti, nekem H. pylorit néztek, negatív lett. A lyukas bél szindróma lehetséges, hogy fennállt, eszegettem az ajánlott csont- / húsleveseket egy ideig, és érezhető volt a pozitív hatás, csak meguntam. Egy másik helyen említi a fogászati problémákat, mint lehetséges kiváltó okot, és lehet, hogy ez is érintett, mert a nyáron csinálta meg végre a fogorvos az egyik problémás fogamat.
Szóval szerintem érdemes kutakodni, tesztelni mindent, amit csak lehet, és kiiktatni a lehetséges triggereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!