Miért olyan bizalmatlanok egyesek a természetgyógyászattal kapcsolatba?
Ha az OKFŐ a nevét adja a képzéshez, akkor hogy lehet sarlatánság?
Én most nem az ezotériáról beszélek, hanem a fitoterápiáról, akupuntktúráról, reflexológiáról.
Én szerintem is az orvosok azok a szakemberek, akik a gyógyításban a legmagasabb szintet képviselik.
De szerintem kiegészítő kezelésekben a természetgyógyász is tud segíteni a kezelőorvossal együttműködve.
"A fitoterápia (gyógynövénytan) az miért humbug?"
Amit írtam humbugnak példa, az a csí energiák meg ilyenek. A gyögynövénytan voltaképpen része a gyógyszertannak. Tehát meg tudjuk nézni, hogy egy anyag hogyan hat a szervezetre. És ez az anyag nem feltétlenül kapszula, hanem lehet akár egy gyógynövénytea is.
"Én szerintem is az orvosok azok a szakemberek, akik a gyógyításban a legmagasabb szintet képviselik.
De szerintem kiegészítő kezelésekben a természetgyógyász is tud segíteni a kezelőorvossal együttműködve."
Persze, miért is ne? Csak kérdés, hogy miért van szükség tulajdonképpen természetgyógyászra a kezeléshez az orvos mellé? Azon kívül, hogy a betegek egy részének igénye van rá. De ténylegesen mivel járulnak hozzá?
Igen, kimondtad a kulcsszót, "együttműködve". Egy ideális ellátó rendszerben ez valóban hatékonyan tudna működni, de ehhez mindkét oldalról nagy szemléletváltásra lenne szükség.
Sajnos a legtöbb (tisztelet a kivételnek) természetgyógyász nem akar együttműködni, elutasítja a tudományos orvoslást, handabandázik a gyógyszerlobbiról, összeesküvés-elméletekkel zavarja össze a hozzá fordulókat és lássuk be a beteg ember a legsebezhetőbb és sokan ezt szemérmetlenül ki is használják.
A másik oldalról szintén van ellenérzés, sok orvos nem ismeri el a természetes gyógymódokat, nincs ideje, energiája ezzel foglalkozni.
Nem mondom, hogy a tudományos orvoslás tökéletesen működik, közelről sem, de ott legalább van valamilyen kontroll, megfelelő előképzettség, felszereltség, míg természetgyógyásznak bárki nevezheti magát 100 helyes válasz után, nyithat a hátsó szobában egy "rendelőt", amit kutya sem ellenőriz, és még ha történik is valamelyik szerencsétlen pácienssel valami végzetes, akkor sem bizonyítható rá a kezelést végzőre, hogy köze volt hozzá, hiszen elintézik annyival, hogy mindenkinek joga van a saját egészségéről dönteni.
A jelenlegi körülmények között sokkal inkább támogatom azt, ha egy képzettséggel rendelkező orvos egészíti ki a praxisát természetgyógyászattal, mert egy teljes szemléletváltásra és annak az ellátórendszerbe való integrálására nem állunk még készen és ameddig ez szakmailag és törvényileg nem történik meg egyszerű hazardírozás a természetgyógyászat, mint önálló szakma elismerése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!