Milyen módszerekkel oldható a természetes alvási paralízis?
Megkérdezhetem mi a f...szért kell lepontozni a válaszaimat?
Ez egy valós neurobiológiai jelenség amivel kutatók is foglalkoznak.
Semmiféle ezotéria nincs benne, ez egy jól körülhatárolt alvási rendellenesség, aminek ismert a neurobiológiai alapja is. Legalábbis az alvás alatti mozgások gátlását okozó hálózat.
"Another major theory is that the neural functions that regulate sleep are out of balance in such a way that causes different sleep states to overlap.[7] In this case, cholinergic sleep on neural populations are hyperactivated and the serotonergic sleep off neural populations are under-activated.[7] As a result, the cells capable of sending the signals that would allow for complete arousal from the sleep state, the serotonergic neural populations, have difficulty in overcoming the signals sent by the cells that keep the brain in the sleep state.[7] During normal REM sleep, the threshold for a stimulus to cause arousal is greatly elevated. Under normal conditions, medial and vestibular nuclei, cortical, thalamic, and cerebellar centers coordinate things such as head and eye movement, and orientation in space.[7]"
[7] Cheyne, J.; Rueffer, S.; Newby-Clark, I. (1999). "Hypnagogic and Hypnopompic Hallucinations during Sleep Paralysis: Neurological and Cultural Construction of the Night-Mare". Consciousness and Cognition. 8 (3): 319–337. doi:10.1006/ccog.1999.0404. PMID 10487786.
...
Aki ezek után is lepontoz azt seggbe...ssza éjjel egy 40 centis cink-karbamid műpénisszel az álomrontó ánuszmanó! :D ja és kapjátok be! :D
Semmiféleképpen sem ezotéria. Inkább csak felfedezetlen terület, ahol sok a fehér folt.
Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy az alva beszélés, mint jelenség létezik. Én ezt a jelenséget szeretném tudományosan megvizsgálni. Milyen az alva beszélő (az álmodó) világképe? Mennyire logikusak az állításai? Milyen matematikával bír (mennyire konzisztens, a Peano algebrára ill. a boolean algebrára épül-e)? Milyen számítási kapacitással rendelkezik?... sat. .
Ahhoz, hogy megvizsgálhassuk, elő kell mesterségesen idézni. De hogyan?
"Semmiféleképpen sem ezotéria. Inkább csak felfedezetlen terület, ahol sok a fehér folt.
Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy az alva beszélés, mint jelenség létezik. Én ezt a jelenséget szeretném tudományosan megvizsgálni. Milyen az alva beszélő (az álmodó) világképe? Mennyire logikusak az állításai? Milyen matematikával bír (mennyire konzisztens, a Peano algebrára ill. a boolean algebrára épül-e)? Milyen számítási kapacitással rendelkezik?... sat. .
Ahhoz, hogy megvizsgálhassuk, elő kell mesterségesen idézni. De hogyan?"
Egyetértek veled. A mágia, az okkultizmus és az ördögűzés is csak felfedezetlen terület, ahol sok a fehér folt. Teljesen tudományos alapúak. Itt a helyük az azokkal foglalkozó kérdéseknek is.
Gondolom elég könnyen kilogikázható, hogy az alvási paralízis nem alkalmas erre, mert pont ez a lényege!
A teljes motoros funkció le van blokkolva. Sem beszélni, sem mozogni nem tudsz. Olyan mint a kóma... Abban sem vagyok biztos, hogy a környezet ilyenkor valóság-e.
Saját tapasztalataim szerint megpróbálom kinyitni a szemeimet de nem sikerül, vagyis nem tudom megkülönböztetni a hallucinációtól.
A hallás valószínűleg realitás, mert egyszer TV előtt aludtam egy filmnél.
Az agy bármilyen világot képes lerenderelni, úgyhogy nem lehet biztosan tudni mi történik körülötted.
Egy biztos, az audiocortex igen aktív alvás közben, pont azért, hogy a kardfogút meghalld ha jön.
Mi vizsáltunk egerek hallókérgét beszúrt elekródával uretán altatásban, és simán reagáltak a sejtek.
Tehát egy alvó embert elég könnyen fel lehet ébreszteni, főleg ha helyzetidegen zajt hall. Pl egy ablakcsörömpölésre felébredsz, míg a feleséged szuszogására soha.
Ezért szerintem bukó a kísérlet alapból.
Alvási paralízisnek semmi köze ehhez, mert akkor NEM fog beszélni az illető. Éppen azon parázik, hogy felébredjen, meg se tud szólalni.
Az alvás nem minden fázisában van paralízis amúgy. Ezért tudnak néha álmukban mozogni és beszélni is, általában zagyvaságokat.
Pont ezért szerintem külön kell választani a dolgot.
1. Éber álomban a saját álmot irányítod és nem a tested. Elméletben beszélni sem kéne tudnod.
2. Alvási paralízisben meg igazából nem álmodsz, úgy ahogy éber kontrollált álomban... hanem ébren vagy teljesen szinte, csak nem bírsz megmozdulni. Pont ezért szar, mert nem azt álmodod amit akarsz, hanem szinte minden esetben az ágyadat és a szobádat, kiegészítve valami rettentő nyomasztó szarsággal.
Esély nincs rá, hogy ilyenkor képességeket mérj.
#14, nem értem mit rugózol ezen.
Nem ezós téma ez... alváskutatók százai foglalkoznak hasonlókkal.
Sokaknak komoly problémákat okoznak az alvászavarok és az alvajárás is.
Volt csajomtól például nem lehetett aludni, mert olyan zaklatottan aludt, hogy féltem tőle mikor gyilkol meg egy jégtörő csákánnyal :D szabályosan kiabált néha álmában. Majd összeszartam magamat ilyenkor.
Tipikusan szorongó, állandóan túlpörgő, túlaggódó személyiség volt, stresszes élettel.
Legtöbbször értelmetlenségeket nyögött, néha egy-két értelmes mondatot összeraktam :D
#14, Amit privátban kértél ide is leírom:
1. Az alvási paralízis NEM ezotéria. Nem írom le újfent keress rá... de a Wikipédia bár nem szakmai oldal, kiindulásnak jó, mivel Pubmedről tartalmaz hivatkozásokat.
2. Elméleti kérdés amit kérdezett a kérdező. Az agynak különféle éberségi állapotai léteznek, mint láthatod ezek a mérhető oszcillációk változnak az alvás különféle fázisai során. Bizony itt sok érdekes felfedeznivaló van még az alváskutató neurobiológusok számára, mert sok fehér folt van. Az sem triviális még, hogy miért álmodunk.
Egy biztos kontrollált éber álom létezik, erre vannak eszközök is de némi gyakorlattal sikerülhet is. Van az a neurális oszcilláció amikor alfa dropout történik, kb theta hullámnak felel meg. Félálom szerű állapot, amikor a tudatodat kezdik átvenni furcsa, sokszor illogikus képek és gondolatok. Igen ilyenkor képes az ember valós gondolatokat erős asszociácíókkal, képekkel átszőni majd valósnak hinni. Ha ilyenkor kirúgnak a thetából, és újra éber leszel, hirtelen rájössz, hogy milyen illogikus képek voltak ezek. Vagy tovább süllyedsz a tudattalan deltába.
A lényeg, hogy nagyritkán magadtól is, vagy gyakorlással sikerülhet kontrollált álmot létrehozni, amikor tudatilag ébren vagy egyfajta kombinált neural state formájában - de mégis alszol.
A kérdező szerintem ezt a világot szeretné felhasználni, ahogy az Inception-ben is.
Szerintem nem lehetséges hagyományos módszerekkel, pont a gátolt motoros funkciók miatt.
Két kontrollált álmodó ilyen módon nem tud kommunikálni. Főleg nem audiovizuálisan.
Ami tudományosan megalapozott lehet, mivel mi is használunk ilyen neurális interfészeket állatoknál:
Az éber álmodóval talán a felébresztése nélkül tudnánk egyszerűen beszéddel kommunikálni. Viszont lehet szükség lenne némi drogra. Vannak újabb hipnotikus szerek már alvási rendellenességekre, amik nem szedatívak annyira... Tehát nem ketamnine-xyalazin, vagy épp fentanyl, mert az kiüti a francba az egész agyat. :D az uretán se túl jó, mert abból meg lehet soha nem ébredsz fel... legalábbis az egerek nem szoktak.
...de biztos van valami aneszteziológus által nyomható szer.
Na és itt jön a csavar! Multielektródot ültetnék az agy beszétközpontjára, Broca területre. Vagy a közeljövőben humán alkalmazható képalkotó eljárásokkal rögzíteném a jeleket (GM vírus, calcium vagy feszültségszenzor bejuttatása, multifoton scanning... ) az fMRI ide nem elég már. A jeleket pedig mesterséges neurhálóval kódolnám.
Így egy kómás vagy éber alvó ember agyából ki lehetne olvasni az beszédközpontja jeleit, ami nyilván aktív, csak nem jut el a hangszálakig a jel.
Tehát működhetne elméletnen az oda-vissza audio komm csatorna.
A kérdés az, hogy vajon ki kockáztat egy kraniotómiát (koponya megfúrás, vagy levétel, agyi beültetéshez) ezért :D ??
A kérdés rossz kategóriában van, ezotériával foglalkozik, nem természettudománnyal.
"Az alvás misztikussága miatt az alvási rendellenességeket is misztika övezte. A hallucinációkat igaznak hitték. A néphit szerint rossz szellemek, lidércek, boszorkányok okozzák, hogy megfélemlítsék vagy megöljék az embereket. Egyesek arról számoltak be, hogy testen kívüli élményeket is átélnek közben. A mentális fókusz különbözik: az alvási bénulás a testre összpontosít, míg a testen kívüli élmény a testen kívüli világra." ezt írja a wikipédia az alvási paralízisről. Ez tiszta ezotéria.
#18, Neked valami nagyon bekattant az biztos :D
...de hogy fogalmad sincs miről van szó, az is biztos.
Ha nem érted meg, hogy mivel foglalkozik a természettudomány, és mik azok a természetfelettinek hitt jelenségek, amivel pedig nem... akkor nincs értelme beszélgétni.
Márpedig amit ideírtál pont az bizonyítja, hogy ezt az alapvetést sem érted...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!