Előfordulhat bronz természetes formában?
Láttam egy videót amiben a címe szerint rezet olvasztanak ki ércből de a kiolvadt fém sárga.
Úgy tudtam hogy a tiszta réz vörös.
Lehet hogy kamu a videó?
Vagy nem jól tudtam?
Lehet sárga a nyers kohó-réz.
A tiszta rézérceket már nagyon rég kibányászták. Az előforduló rézérc tartalmaz más ásványokat is Pl. szfaleritet (ZnS), kalkopiritet (CuFeS2), enargitot (Cu3AsS4).
A kísérő elemek egy része elpárolog, más része bekerül a kiolvasztott rézbe.
Az így termelt nyers rezet finomítani szokták. Erre különböző eljárások vannak.
A finomított réz már tényleg vörös, de attól még lehet kamu az a videó.
"A bronz egy ötvözet. Így nem fordul elő természetes formában."
A bronz alapból nem egyetlen ötvözetet jelent, igen sokféle bronz van.
A bronzok tényleg egyike sem jellemző természetesen, annak ellenére, hogy pl. a réz és ónlelőhelyek gyakran egymáshoz közeliek, de azért azt nem mondhatjuk, hogy az ötvözet mindenképpen mesterséges anyagot jelent.
Pl. az arany Európában jellemzően arany-ezüst ötvözetként bányászható, Közép-Amerikában viszont arany-réz ötvözetként.
Ezernyi fajta természetes ötvözet létezik, a nem érceiben, oxidjában, hanem színfém formában bányászható fémek jelentős része ilyen-olyan arányú és összetételű ötvözet.
Szóval:
1. a bronz nem EGY ötvözet, sokfajta rézalapú ötvözet összefoglaló neve.
2. az ötvözet nem zárja ki a természetes eredetet.
Állítólag valahol Dél-Amerikában van egy bánya, ahol viszonylag tisztán réz, és cink érc együtt fordul elő. Kohósítva mindkettő redukálódik, és viszonylag használható sárgarezet ad.
A hír forrása bizonytalan.
Itt van,megtaláltam a videót: https://www.youtube.com/watch?v=f0BjU20kU5E
Külsejük alapján el tudom képzelni őket dél amerikainak,mondjuk a videó alatti leírásban ők valami tiszta rézről beszélnek,ez furcsa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!