22 éves korban a 88-as pulzusszám jónak minősül?
Az attól függ, hogy mit csináltál mérés előtt. Mert ha nyugodtan ültél előtte, és semmi fizikai munkát nem végeztél akkor ez az érték kicsit magas. Normálisnak 65-85 között tekinthető. Persze megnövekedhet a pulzusod stressz hatására (pl. ha vérnyomásmérés előtt izgulsz). Nem említetted azt, hogy fiú vagy-e vagy lány, de a lányoknak alapból kicsit szaporább a pulzusa. Valamint hogyha nem sportolsz/sportoltál rendszeresen, akkor is előfordulhat, hogy kicsit szaporább a pulzusod.
Szóval szerintem nem kell megijedned a 88-as pulzustól, de azért majd máskor is mérd meg és a mérés előtt 1-2 percig ülj nyugodtan.
Nyugalmi állapotban, edzettségtől függően 50 és 80 között normális, 80 és 90 között enyhén magas, 90 és 100 között magas, 100 felett pedig már sinus tachycardiáról beszélünk.
Legtöbbször a magas pulzus mögött szorongás/stressz vagy mozgásszegény életmód áll.
Egyébként meg orvosfüggő, van aki már 80 felett is béta-blokkoló gyógyszert ír fel, van aki 100 felett sem, mert először az életmódváltoztatást javasolja.
Nekem 20 évesen volt magas a pulzusom (nyugalmi állapotba 90 körüli, a legkisebb mozgásnál pedig 120 is volt akár) kaptam rá gyógyszert, de mellette elkezdtem mozogni (előtte nem sportoltam soha) + megtanultam levezetni a stresszt, így fél év után el is hagyhattam a gyógyszert és beállt nyugalmi állapotban 65-70re.
A 88 ha teljesen nyugalomban (mérés előtt 15 percig semmit nem csinálsz csak ülsz/fekszel) méred egy kicsit tényleg magas, de nem vészes és nyilván attól függ hogy mennyire aktív életmódot élsz, van-e rajtad felesleg és mennyit stresszel.
Magas pulzus lehet még viszont pajzsmirigy probléma jele is illetve gyulladást is jelezhet a szervezetben, úgyhogy ha nagyon aggaszt menj el a háziorvoshoz, csináljon egy EKGt, küldjön el vérvételre és ha azok rendben vannak akkor nincs para, csak kezdj el egészségesen élni! :)
Kezdj el sportolni.
Egyébként maga a pulzusszámból nem lehet következtetni arra, hogy normális-e. Előző mégis honnan gondol sinus tachycardiára, ha nem látja az EKG görbét... (Sinus tachycardia a normál szinusz ritmushoz társuló emelkedett pulzusszám). Nem tudni, hogy vannak-e esetleg extrasystolék (normálistól eltérő P-hullám kíséri).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!