36,8 a testhőm, mégis fázom. Mi lehet az oka?
dettó. nekem is tök jó a vérképem. a vas ugyan csak a még-épphogy-okés tartományban van, de jó az is.
nincs vmi bogyó arra, h a szervezet több hőt termeljen?
vagy ha felszedek pár kiló izmot magamra, nem leszek ennyire fázós??
nekem sztem a vérkeringésem rendben kell, h legyen. naponta gyaloglok kb. 5 kilométert és edzek hetente 2-3-szor. suli mellett pedig könnyű fizikai munkát végzek.
a vérnyomásom nekem is viszonylag alacsony, de még egészséges.
nem szeretem, h fázós vok. tök ciki.
am én is állandóan olaszországról ábrándozom - többször voltam Rómában, és baromira élveztem, h az olaszok bundában élik túl a novembert, míg én ujjatlanban napozok... :)
ismerős...
engem am leginkább nem is télen zavar a fázósság, igazán elkeserítő tavasszal és ősz elején tud lenni.
ez azért van, mert igazságtalannak tartom, h mások kaptak az égtől egy jól működő kazánt is beépítve a testükbe, és ez nem egy fullos extra, hanem az emberi test alapfelszereltségének a része, nálam azonban vmiért elfelejtették beszerelni ezt a kütyüt a nagy mennyei gyárban, és hiába járok szervízekbe, semmi módon nem tudják a szerelők pótolni ezt a fontos szerkezetet. tanuljon meg együtt élni a hiányával - mondják, - törődjön bele; dehát hogyis lehet beletörődni abba, h gyári hibás vok és mégcsak nem is garanciális darab?
ígyhát télen, amikor mki nagykabátban didereg, kevésbé elkeserítő a helyzet, mint tavasszal, amikor a legtöbben fellélegezve dobják le a télikabátot, pulcsiban, sőt, van, aki pólóban mászkál, én meg kitartóan hordom továbbra is a nagykabátot...
augusztusi estéken a barátaim pólóban, rövidnadrágban üldögélnek, van, akinek még melege is van, én pedig a póló felett még egy vékony pulcsiban és egy kiskabátban didergek, hiába bújok el a mosdóban tornázni 10-20 percre, visszaülök az asztalunkhoz, és öt perc múlva ismét fázok, és amikor már nagyon nem bírom odakint, mert már a torkom is fájni kezd, kénytelen vok meghúzni magam vmi melegebb helyen, és bentről hallgatom, h szórakozik odakint a társaság... v hazamek, és lőttek a partinak.
szóval engem leginkább nem is télen zavar a fázósság, noha télen összességében rosszabb a helyzet. télen még a közérzetemet is kicsinálja az állandó fázás, fél órás levegőzés után fájni kezd a fejem, a torkom, és hiába húzódok be egy kávézóba pl., 20-23 fokon a kihűlt testem nem melegszik át, dideregve, kicsire összehúzva magam üldögélek, mint vmi púpos hadirokkant.
ezen az állapoton pedig csak a forró zuhany segít. ami nagyon jól tud esni, csakhát nincs módom arra, h naponta ötször zuhanyozzak, nameg a száraz bőrömnek se tesz jót...
nyáron tudok csak öltözködni, egyébként a fő szempont az, h réteges legyen, amit viselek.
nyáron fordul csak elő, júniusban és júliusban, h egy laza esti partin, amikor nem táncolunk, csak sörözünk és beszélgetünk, nem kábulok be attól, h órák óta didergek...
nyáron van csak olyan, h ugyanúgy tudok öltözködni, mint mások...
de a megfázástól még nyáron is tartanom kell, mert ott az augusztus a hideg estéivel...
télen pedig én is futva közlekedek az utcán :D
de társaságban nagyon bénának érzem magam, amikor a többiek nyugodtan sétálnak és beszélgetnek, és én ebből azért maradok ki, mert nem bírom a hideget...
az első emlékem erről az esetről 9 éves koromból van, anyámmal és tesómmal haladunk el a házunkhoz közeli játszótér mellett, mindent hó takar, megyünk haza a kisboltból; anyu csodálkozik, mennyire lehűlt a levegő, tesóm panaszkodik, h fázik - aztán beszédtémát váltanak és nyugodtan dumálnak tovább a hazafelé tartó úton... de h miről, azt én már nem is hallom, mert menekülve rohanok a hideg elől :D
:D
ó, úgy örülök, h végre vki átérzi a problémám! már ezért megírta kiírni a kérdést!
most pedig a sok panaszkodás után legyünk picit problémamegoldóbbak, mit szólsz?
először is hozzuk össze az előnyeit a fázósságnak! nagyon jó példa volt, amit az olaszországi hőségről írtál - mert tény, h a nagy meleget eszeveszettül jól bírom én is :)
ehhez tudnám hozzátenni azt, h fázni még mindig elegánsabb, mint izzadni nyáron és lihegni... ^^ márpedig kevés embert ismerek, aki a hideget és a hőséget egyaránt jól bírja. szal ez valsz ilyen vagy-vagy.
a hideg ellen pedig:
1. ha nem is tartós megoldás, de egy jó edzés sokat tud segíteni. közvetlen hatása, h pár órára megszűnik a fázás. közvetlen hatása pedig a jó erőnlét, amitől ráadásul az ember kedve is kivirágzik az edzést követő egy-két napra, hosszútávon pedig ugye hozzájárul a jobb teherbíráshoz, egészséghez. a fázás elleni küzdelem tehát elég erős motiváció nekünk a tornázásra.
2. régebben rendszeresen jártam szaunázni. a napfényhiánytól, ha nem is fordulok be, d a hideggel kombinálva télen eléggé leromlik a kedvem. akkoriban nem voltam ilyen fázós. a szauna tehát lehet, h a méregtelenítéssel meg a vérkeringés felpezsdítésével tartósabb eredményeket is tud hozni.
3. a fázás elleni küzdelem segített leszokni a rendszeres és néha túlzásba is vitt kávézásról és cigizésről. ha ez a nagy fázósság nincs, talán még mindig lennének kézremegős túlkávézott meg hörgős agyoncigizett napjaim...
4. pasizáskor hasznos is lehet a fázás. velem többször előfordult tiniként, h a srác kapott az alkalmon, átölelt, majd elcsattant az első csók... most pedig, kapcsolatban, a pasim szívesen ölel át, dörzsöli a hátam, bugyolál be több takaróba, fűti be az autót és néha velem tart a szórakozóhelyről induló éjszakai futómaratonokon is :D
hirtelen ezek jutottak eszembe.
neked van ötleted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!