Pár hete rákkatantam a hideg vizes zuhanyzásra. Van valami hátránya?
Mondjuk a nagyon forró tusolást, fürdést eddig szem szerettem. Pár hete elkezdtem egyre hidegebb vízben tusolni. Igaz eleinte fogcsikorgatva, elég nagy elhatározás kellett, hogy a hideg vizet zúdítsam magamra.
De lassan elérek, hogy a sima vezetékes víz "hőfoka" is elég. És egyre kevéssbé érzem rossznak. Bár nem annyira kellemes mint a meleg víz. Bár nyáron kimondottan élvezetes volt.
Pulzusmérő órával néztem, a pulzusom is alig elemli meg. Egyébként semmi ismert betegségem nincs.
Egyébként a hideg vizet jól bírom. Márciusban pl kinti, 8-10 fok körüli fűtetlen medencében 5-8 percig elég jól elúszkálok.
Van a napi szintű rendszeres, teljesen "hideg" vizes (17-20 fok) valami ellenjavallata? Van egészségügyi szempontból bármi hasznal?
Na voltam egy Win Hof magyar instruktor workshopján.
A jeges vízben való merülést nagyon élveztem. Pedig kicsit tartottam tőle. Percek múlva csak azért jöttem ki a dézsából, mert még sokan vártak a csoportból. De belementem 2x is. Viszont tök fura volt. Utána percekig égett picit a bőröm. És vörös lett mint akit megkapott a nap. De elmúlt.
Ja meg 30 percig egy gatyában, néha vizesen ugrabugraltunk az 5 fokos udvaron :D :D
És ez állótólag csak a kezdő szint a túléléshez :D :D Sokkal többet kibír az emberi test.
Azóta is csak hidegvizben tusolok. De már egy csepp meleget sem engedek hozzá.
Hát reggel, jobb mint a kávé. És szerintem a depit is gyorsan elűzi.
Wim Hof módszer.
Paksi Attilla. Erre keress rá.
22 emberből, 22 ember megcsinálta mikor ott voltam. Volt aki 20 másodpercre, de legtöbben percekig "bírták". ~100 EUR
Amúgy én azóta a Lupa Beachen is voltam "úszni" egyet. Igaz csak pár percre. A víz 5 fokos, a levegő 3 fokos volt. 2000 Ft a belépő. Nincs nagy tömeg, és a VIP parkoló is ingyen van. És van vizimentő is, aki kabátban ücsörög. Jobb mint nyáron :D
És elhatároztam, hogy minden héten egyszer kimegyek a tóra úszni. 5 foknál már sokkal hidegebb úgy sem lehet, mert akkor befagy.
Nézz szét a Facebookon a Hidegtörzs, vagy Napfelkeltés úszók csoportban.
És februárban lesz a Balaton átúszás (gondolom Tihanynál). ~1,2km a full táv. Néztem, a profik 44 percig úsznak a pár fokos vízben, ami nem is értem hogy élhető túl. Elvileg meg kellene halniuk. :)
De van mini 50 m-es "táv". Arra benevezek, az már menne.
Amúgy érdekes ez a hideg víz...
Valami endorfint csak termelhet.
Én reggelente mostanában kicsi depit érzek valami miatt, felkeléskor. De ha nyomok egy full hideg zuhanyt (2-3 perc), mintha elfújták volna a depit. Most már tudatosan csak ezért (is) csinálom. Tudom hogy rossz érzés, de utána sokkal jobb lesz mint előtte :D :D
#16.
"kell az energia reflexesen a FAGYŰJTÉSHEZ".
Mi van? 🤣
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!