Ilyen laboreredményekkel milyen étrend/életmód javasolt?
A minap voltam laborvizsgálaton és sajnos elég rosszak lettek az eredményeim. A háziorvosom csak annyit mondott, hogy diétáznom kell. A májam elég rossz állapotban van, pedig évente 2x, ha iszom alkoholt. Viszont azt bevallom, hogy nagyon egészségtelenül étkezek és emellett még keveset is mozgok. Munkám is irodai munka, így napi 8 órát ülök, hazamegyek és otthon pedig folytatom az ülést. Szóval eléggé a szervezetem ellen vagyok, amin most szeretnék változtatni.
Ezek alapján az értékek alapján milyen diétát javasolnátok nekem? Amit nagyon sokat fogyasztok az a pizza, kakaóscsiga és chipsek meg szénsavas üdítők. Tudnátok segíteni egy olyan étrend kialakításában, amit betartva csökkenthetőek lennének ezek az értékek? Meg kellene határozni, hogy mit ehetek reggelire/tízóraira, ebédre, délután valamit ehetek-e egyáltalán? És mit ehetek vacsorára.
Előre is köszönöm a segítséget!
Ezek az értékek csillagozottak:
Glükóz: 6,2 (optimális: 3,9 - 5,5 )
Húgysav: 471 (optimális: 218-459)
CK: 299 (optimális: - 171)
LDH: 271 (optimális: 125 - 220)
GOT: 65 (optimális: 18 - 54)
GPT: 125 (optimális: 18-78)
GGT: 90 (optimális: 12 - 62)
Triglicerid: 2,37 (optimális: 0,65 - 1,85)
Koleszterin 6,0 (optimális: - 5,2)
CRP: 5,4 (optimális: 0,1 - 5,0)
Lymphocyta: 47,6% (optimális: 19 - 41)
MCHC: 36 (optimális: 33 - 35)
Köszönöm a választ!
31 éves vagyok, férfi.
A dietetikus jó ötlet, keresek is egyet a környéken.
Azt esetleg le tudnád írni, hogy mit szabad és mit nem szabad ennem?
Hát nézd,nagyjából semmi disznóhús vagy belsőség,se kv,se csoki,vagy alkohol.
Sovány csirke,hal, zöldségnél kerülni a spenótot ( purin).
Cukor miatt semmi cukros lötty, sima víz.
Rágcsákat felejtsd el.
Legalon/ silegon a májadra esetleg.
De csak mezei nővér vagyok, szóval pontosan tényleg dietetikus kellene. :)
Fiatal vagy,még könnyen visszafordítható a probléma,ha betartod amit előírnak.
Gyulladást kizánám a CRP miatt. Igen csekély az emelkedés, ez mondhatni semmi. 30-as CRP-re kaptam augmentint,de azt is csak a békesség kedvéért,amúgy doki szerint még az is határeset kategória volt.
Ez sajnos az életmód es leginkább a hajlam miatt ilyen. Életmódváltás a legkézenfekvőbb megoldás.
Pizza, kakaóscsiga, chips, szénsavas üdítők. Már azzal sokat teszel az egészségedért, ha csak ezeket elhagyod és elkezdesz rendszeresen mozogni, előbb mindennapi séta, aztán lehet kocogni is. (De mielőtt futni kezdesz, konzultálj róla a háziorvosoddal.)
Lehet, hogy zsírmájad van, de ez visszafordítható diétával és testmozgással.
Arról nem írtál, hogy éhgyomri volt-e a vérvétel. Mert, ha esetleg nem, a glükóz és a triglicerid lehet attól magas, hogy ettél előtte.
Azért a CRP sem jó. Ha nincs (akár minimális) gyulladás is a szervezetedben, akkor ez általában méréshatár alatti. Nem tudom, túlsúlyos vagy-e (a leírtak alapján azt gondolom, igen), az elhízással járó egyéb állapotok jellemzője, hogy egy enyhe szintű gyulladás folyamatosan fennáll a szervezetben, és ez semmiképpen sem jó.
Az utolsó két érték a teljes vérkép nélkül nem értékelhető, de valószínűleg nincs jelentősége.
Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, fehér húsokat, halat, és vizet igyál, meg limonádét.
3-5x egyél, de ha 5x, akkor a tízórai és az uzsonna nagyon könnyű legyen, hogy úgy érezd, szinte nem is ettél. Egy alma, vagy joghurt, ilyesmi.
És a fix idejű étkezések között ne nassolj!
Igen, éhgyomorra mentem laborra. Túlsúlyos is vagyok igen.
Ha nem változtatnék a táplálkozásomon az elhízáson kívül milyen következményei lennének ennek?
Az éhgyomri 6,2-es vércukor azt jelenti, hogy már elindultál a cukorbeteggé válás útján. Ezt célszerű lenne rendszeresen ellenőrizni. Van egy HbA1c nevű vizsgálat, ami nem egy pillanatnyi állapotot mutat, hanem 2-3 hónap átlagos vércukorszintjéről ad felvilágosítást. Érdemes lenne ezt is megcsináltatni.
A triglicerid szint jól befolyásolható az étkezésed megváltoztatásával, még könnyebben is, mint a vércukor. Kevesebb étel, több mozgás. "Junk food" elhagyása.
Az elhízás önmagában csak szépséghiba lenne. A problémát a velejáró egészségügyi következmények jelentik. 9-es jól leírta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!