Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Az emberek nagy része miért...

Az emberek nagy része miért hanyagolja el ennyire az alvást?

Figyelt kérdés

Az egészséges életmódhoz az elegendő jó minőségű alvás ugyanúgy hozzátarzozik, mint a mozgás és az egészséges táplálkozás, sokan mégis tesznek rá, és csodálkoznak, hogy rosszul vannak.

Én értem, hogy munka, gyerek, egyetem stb. mellett nehéz 7-8 órát aludni, az viszont furcsa nekem, hogy úgy csinálnak egyesek, mintha az lenne a normális, hogy valaki hosszú évekig vagy akár évtizedekig csak 3-4 órákat alszik.

2021. máj. 23. 17:56
 1/7 anonim ***** válasza:
37%

Te honnan tudod, hogy az emberek nagy része mit csinál...????

Lehet kábé 30-40 közvetlen ismerősöd - ez nem az emberek nagy része...

2021. máj. 23. 18:00
 2/7 anonim ***** válasza:
37%
Milyen felmérés, vagy adatok alapján állítod ezt, kérdező?
2021. máj. 23. 18:01
 3/7 Senior Séf ***** válasza:
100%

Pedig igaza van kérdezőnek! Az emberek nagy része hanyagolja el ennyire az alvást. Ennek egyik oka az, hogy sajnálják rá az időt. Fiatal korban még nem tűnik fel, de 40 fölött már másképp jár a biológiai óra, nagyon észreveszi az ember, hogy repül az idő. És ha belegondol, hogy az élete egyharmadát öntudatlan állapotban tölti...

A másik ok a minket körülvevő folyamatos stressz. Iskola, főnök, szülő, gyerek, akárki okozhat aggódást, idegeskedést, félelmet, stb. Emellett még ott vannak a belső stresszforrások; vércukor-ingadozás, túlzott fáradtság, a cirkadián ritmus elborulása, nem megfelelő étrend, a monitorok kék fénye, stb. És minden stressz emeli a kortizolszintet, ami viszont ellehetetleníti a melatonin nevű alváshormon munkáját. Kis idő elteltével este már éberebbek vagyunk, mint reggel. És persze, még ezt az utolsó cikket elolvassuk a laptopon, még egy feladatot megoldunk gyorsan, stb. Aztán azt vesszük észre, hogy éjfél van, elszalasztottuk az alvásra legoptimálisabb (tudom, hogy ilyen szó nem létezik) időpontot, az éjfél előtti órákat, amikor az anabolikus és szerveket regeneráló folyamatok zajlanának.

2021. máj. 23. 18:23
 4/7 anonim ***** válasza:
91%

Hát az én környezetemben mindenki imád aludni.😁

Ha tehetem, 9-10 órqt alszom.

2021. máj. 23. 19:36
 5/7 anonim ***** válasza:
94%
Sajnálják rá az időt. Meg sokaknak túl korán kell kelni.
2021. máj. 23. 21:30
 6/7 anonim ***** válasza:
Én sajnálom rá az értékes időmet, illetve egyáltalán nem érzem magam rosszabbul akkor sem, ha szinte egyáltalán nem alszok. Meg lehet szokni.
2021. jún. 6. 10:59
 7/7 anonim ***** válasza:

Egész egyszerűen a rohanó életmód.

Irodista vagyok, így arról tudok nyilatkozni. 9 órát vagyunk az irodában, az átlag utazási idő megvan 2*1 óra, emellett sok-sok ember vagy tanul, vagy másodállása van, vagy túlórák miatt nem 9 órát van bent, hanem 10-11-et. Persze az emberek többsége vállal családot is és kevés helyen tehetik meg, hogy az egyik szülő háztartásbeli legyen.

Harapnak azért, ha valaki azt meri mondani: "nincs időm", ehhez képest azt látom, a legtöbb ember elképesztő módon rohan, siet, extragyors üzemmódban él és 6 órákat alszanak a felnőtteknek javasolt 7-9 (!!!) helyett.

2021. jún. 6. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!