Milyen gyógyszert érdemes kérnem ilyen típusú "álmatlanság" ellen?
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek milyen típusú gyógyszer érdemes/kellene kérnem a háziorvosomtól.
A probléma: Alapvetően nincsenek problémáim az alvással, ha délutános vagy szabadnapos vagyok. Ha reggeles akkor sokszor nehezen alszom el, de még ezzel sincs problémám, kibírható pár praktikával (mire bent elkezdenék szenvedni, szinte vége is a munkaidőnek és délután tudatosan szundítok egyet, szándékosan beállított óra mellett fél vagy egy egész órát - este simán alszom már utána második nap).
A baj az, hogy "hosszú műszak" előtti éjszaka sosem tudok aludni. Nem "rosszul alszom" vagy "keveset", hanem abszolút semmit. Lefekszem, nem megy az alvás, a szívem ver nagyon erősen, melegem lesz, állandóan pisilnem kell, minden zajra megriadok (reggeli ébresztőt képzelem bele) és csak kínlódom, de alvás nem lesz belőle. Míg sima reggeli műszaknál nincs ezzel baj, bírható, de az egész napos műszak számomra végigcsinálhatatlan szinte ilyen állapotban (12, szünettel együtt 13 óra) - tudom, mert már volt erre példa a közelmúltban és ironikus módon olyan volt, mint egy rémálom. Konfrontálódtam a kollégáimmal (én aki amúgy nagyon békés vagyok), sértegettem a vásárlókat, panaszkodom-szenvedek, egy csomót hibázok - szóval nem működik. Mivel kereskedelemben dolgozom (és kevesen vagyunk), így nem jöhet szóba a "nap ellógása", a kamubetegséggel otthonmaradás vagy a "le vagytok ti szarva" mentalitás, márcsak azért sem, mert azokkal tolnék ki akiket kedvelek és akiknek a jóindulatára is szükségem van. Sajnos a "nap kibekkelése félálomban" sem működik így a karácsonyi időszakban. Meg amúgy sem, a kis létszám miatt.
Olykor még előfordul, hogy hajnalban nagynehezen elalszom - és aztán szépen át is alszom az ébresztőt és egy késéssel indítok, amiért már kaptam burkolt fenyegetést a főnöktől, hogy nem nagyon kellene többször. Emiatt hajnalban már csak ezért sem tudok/merek elaludni, mert "késés lesz" és az probléma. Alapvetően félek a hosszú műszaktól, utálom még "normál alvás" mellett is, de a munka nem kívánságműsor. Szerencsére már csak február végéig kell itt kibírnom és csak havi 2-4 ilyen "hosszú műszakos" nap szokott lenni. De azok mindegyike pokoli kínlódás.
Míg más "nem tudok elaludni" napokon segítenek az olyan "házi praktikák", mint citromfűlevél-tea, szellőztetés, előző nap szándékosan magamat kifárasztás, meditáció, légzéstechnikák, "bárányok számolása" stb. De ilyenkor nem. Még a Valeriana Night sem, ami normál esetben elégséges szokott lenni.
Úgyhogy feladom és kérek valami "vényre kapható" altatót az orvostól. Altatót kellene amúgy, vagy valami mást? És ha igen, milyen "típusú" gyógyszert? Az orvos vajon felírja vagy elküld a fenébe "oldja meg, más is megoldja" felkiáltással? Tudom, hogy nem egészséges dolog altatót szedni ilyen esetekben - bár nem tudom, havi 2-4 alkalom az soknak számít? Persze ha több, mint a nulla az már "sok", de lehet tőle bajom? Régebben szedtem "Zolsana" nevű altató-tablettát és az hatásos volt ilyen esetekben, mellékhatása nem volt, a szervezetem sem szokott hozzá (ott is ilyen havi 2-3 alkalom volt, szintén az akkori munkaidőm elmebeteg mivoltja miatt, egyszerűen nem ment az alvás normálisan).
2.
És ha olyat mond, mint amit fentebb írtam, hogy "oldja meg, más is megoldja" - akkor mit tudok onnantól kezdve tenni? Az apám mindig ezt mondta minden problémámra, ami általában semmit nem segített. Mi lesz, ha az orvos is ezt mondja?
4.
Rendben. Szerinted mit fog erre mondani, ha elmondom azt amit a kérdésben itt leírtam? Fog adni valamit rá, vagy nem vesz majd komolyan, mert "ez nem olyan nagy probléma" (nekem amúgy az, már most rettegek a következő egésznapos műszaktól ami jövő héten hétfőn lesz. Holnap fogom felhívni az orvost, viszont szorongok miatta jelenleg. (Elég régen kellett már bármilyen ügyben nála járnom, utoljára talán táppénz-pappírral még tavaly ősszel)
csak a többműszak megszüntetése lehetne, mert a gyógyszer sem megoldás ...
mi lett végül? látom, hogy régebbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!