Kezdőoldal » Egészség » Allergiák » Ha (elvileg) nem vagyok...

Ha (elvileg) nem vagyok laktózérzékeny, miért van az, hogy a tejes ételektől/ italoktól mégis hasmenést kapok?

Figyelt kérdés

Tudtommal semmilyen ételallergiám nincs, még a csokit is lazán megeszem anélkül, hogy bármi bajom lenne, de ha valamilyen (tejes) főzeléket eszem, vagy iszom egy kakaót, kávét, bármit, amiben már picit több tej van, előfordul, hogy egész nap megy a hasam.

Délelőtt ittam egy forrócsokit + ettem egy sajttortát, és azóta megy a hasam, pedig este még mennem is kellene valahova...

Egyébként 0-ás vércsoportú vagyok, elvileg mi "kevésbé" toleráljuk a tejterméket, na de ennyire (?!)

Mitől lehet ez..?

2016. jan. 8. 17:07
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet a problémád a tejzsírtól? Én sem bírom, nagyobb mennyiségben puffadást okoz, még nagyobban gyomorégést és hányingert már évek óta. Azelőtt semmi problémám nem volt vele.

Próbálkoztál nagyon alacsony zsírtartalmú (0,1%)-os "tejjel" is?

2016. jan. 8. 17:19
 2/10 A kérdező kommentje:

Először is, köszi a választ!

Huu, hát nem tudom, az a baj, hogy itthon tulajdonképpen mindenki a zsírosabb tejet fogyasztja, ezáltal, amikor olyasmit eszem/ iszom, akkor én is. Lehetséges ilyen verzió is...?

Még sosem voltam allergia teszten, így kb sötétben tapogatózom. Hasmenésen kívül émelygés szokott még nálam előfordulni a tejes dolgok után...

2016. jan. 8. 17:32
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Miből gondolod, hogy nem vagy laktózérzékeny?

A leírásod alapján minden jel arra mutat, hogy laktózérzékeny vagy.

Ha rendes orvosi vizsgálat nem zárta ki, akkor ez a legelső ami szóba jön.

2016. jan. 8. 17:36
 4/10 A kérdező kommentje:

Értem...

Nem voltam még kivizsgáláson, mert ez a fajta "érzékenység" nem is olyan régen jött ki, cirka fél éve van ez...=/

2016. jan. 8. 17:38
 5/10 anonim ***** válasza:

A laktózérzékenység bármely életkorban kialakulhat, magától vagy akár egy fertőzés vagy antibiotikum kúra után is.

Ez nem allergia, hanem a laktózt nem tudja megemészteni a bélrendszer, és ez okozza a tüneteket. A felnőtt lakosság kb 70%-át érinti kisebb nagyobb mértékben.

2016. jan. 8. 17:45
 6/10 anonim ***** válasza:

Dm-ben, patikában lehet kapni laktáz enzim tablettát, ami segít megemészteni a laktózt. Próbáld ki, hogy tejes cuccok után beveszel belőle.

Ha eztán nem megy a hasad, akkor ez a bajod, és már meg is van oldva. :-)

Ha megmaradnak a tünetek, akkor érdemes allergiában gondolkodni, de az esetek többségében ha más tünet pl.bőrkiütés, náthás panaszok, fejfájás stb nem társult a hasmenéshez, akkor csak a laktóz a ludas.

2016. jan. 8. 17:48
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, különösen az utolsónak ( #6 ) :)

Semmilyen fertőzésem nem volt mostanában és antibiotikumot sem szedtem jó pár hónapja.

És semmi egyéb tünet nem társul a hasmenéshez, sem nátha, sem fejfájás, meg hasonlók...hát így valószínű, hogy laktóz lesz a probléma =/

2016. jan. 8. 17:57
 8/10 anonim ***** válasza:

3,5,6 is én voltam. Szívesen! :-)

Remélem tudtam segíteni és így megszűnik a probléma!

2016. jan. 8. 17:59
 9/10 anonim ***** válasza:
Van laktózmentes tej is a boltban, csak drágábban.
2016. jan. 8. 21:56
 10/10 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Kiderült már hogy mi okozta?

Én arra gyanakszom most, hogy a tejzsírral van bajom, ugyanis 20%-os tejfölt ettem és jól fel is vagyok puffadva, tegnap meg semmi bajom nem volt.

2021. aug. 13. 01:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!