Laktózérzékeny vagyok? Mik lesznek a kezelés következményei?
Pár hónapja figyelem az étkezéseimet és kiderült,hogy a tejes dolgok után puffadok fel nagyon durván,meg hogy hasmenésem van,meg szorulásom is szokott...
Azóta laktózmentes tejet iszom és próbálom kerülni a sajtot,tejfölt,ilyesmit. Így jobb lett az emésztésem,kevésbé is puffadok. Olvastam,hogy egyszerű kilégzéses tesztel megállapítható,hogy az vagyok-e. De itt a barátnőmet,meg másokat is csak vérvételre küldték,ahol óránként vettek tőlük vért,én pedig rettenetesen félek a tűtől. Emellett voltak akik gyomor vagy béltükrözést magyaráztak,meg szigorú diétákat... Én tartok ezektől a dolgoktól és nem merek elmenni orvoshoz. Emellett azt mondták,hogy a laktózérzékenyek nehezen híznak,mert nem jó a bélflóra,meg a felszívódád. Én világ életemben vékony lány voltam. 18 éves vagyok és 48kg,ami nekem jó,mert sportos alakom van. Igaz régen nem lehetett ilyen bajom,mert pár hónapja vannak emésztési problémáim,de ha kezelném a laktózérzékenységet,akkor meghíznék??
Jó lenne tisztázni a dolgokat,de félek.
Nekem 28 éves koromban derült ki a dolog.
Én is sovány voltam (akkoriban 160 cm/45 kg, most 51 kg).
Mondjuk én nem Magyarországon voltam dokinál, de nekem széklet és vérvételem volt csak.
Engem nagyon nem kezeltek, csak mondták, hogy ezentúl laktózmentes dolgokat fogyasszak. Néha néha eszek egy kis normális tejterméket, de különösebb bajom nincs ezektől. Alapjában viszont betartom a diétát.
Lehet, hogy meghíznál egy kicsit, de amikor engem vizsgáltak ki, akkor már olyan szinten voltam, hogy naponta 2-3x is mentem wcre. Néha amikor étteremben vacsoráztam, alig bírtam ki hazáig, annyira kellett menni wcre. Szóval nagyon nem kellemes.
Plusz lehet, hogy a tüneteid mögött más betegség van, inkább vizsgáltasd ki magad. Felesleges tippelgetni, mi lehet a gond..
1. Vannak mostmár gyógyszerek, amiket beveszel mielőtt laktózos ételt eszel és segíti a lebontást, ezáltal nem fogsz puffadni.
2. A vizsgálat nálam abból állt, hogy valami undorító italt kellett meginnom, majd várnom 10-20-30 percet és 10 percenként bele kellett fújnom valami fúvókába. Ugye ez a kilégzéses teszt. Gyomortükrözést is akartak, de az végül nem kellett, illetve vért is vettek, de csak egyszer és azt nekem nem is a laktóz miatt, hanem a glutén miatt (több érzèkenységre vizsgáltak egyszerre). Szóval talàn neked nem is lesz.
De érdemes lenne ezeket a dokitól megkérdezned és mielőtt elkezded a tablettát, menj el a kivizsgálásra és beszélt meg az orvossal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!