8 éves kisfiam laktózérzékeny. KIiktattuk a tejes dolgokat, mégis állandóan fáj a hasa, alultáplált. A lisztérzékenység vizsgálat negatív lett. Mégis arra gyanakszok. Lehet kialakulóban lisztérzékenység annak ellenére hogy az eredménye még jó?
Szia! Segíteni nem tudok sajnos, inkább kérdezni szeretnénk,ha nem haragszol, mert lehet nálunk is gond van.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan állapították meg a laktózérzékenységet, milyen vizsgálattal, és mik voltak a tünetek, és hogy hogy csak 8 évesen derült ki?
Az én kisfiam 22 hónapos, és soha nem kemény, úgymond soha nem formázott a széklete, hanem mindig lágy. Más baja nincs, hízik szépen, jókedvű. Jövő héten megyünk vérvételre. A doki azt mondta ennyiből ítélve ő laktózérzékenységre tippel, de nálunk is felmerült a lisztérzékenység is.
A te kérdésedhez annyit tudok hozzátenni, hogy párom kórházban dolgozik, már sok orvost megkérdezett erről, és pont ma mondták neki, hogy a lisztérzékenység esetében a teljes, pontos diagnózis csak vékonybél biopsziával állapítható meg. Ilyet csináltak a kisfiadnak?
Fruktózérzékenységre nem gondoltak?
Nálunk az felelt a lányom folyamatos emésztési problémáiért. A rendelőben éppúgy voltak kiskamaszok is, mint totyogók. Sokaknál csak későn veszik észre. Kristálycukrot (aminek bizonyos hányada fruktóz), gyümölcslevet, édes gyümölcsöket kellett visszafogni. Egy tesztet megér, ugyanúgy megy, mint a laktóznál.
Amúgy én is úgy tudom, ahogy az utolsó: valóban csak a bélből lehet kimutatni teljes biztonsággal a lisztérzékenységet, a vérből tesztelés nem 100%-os. Ha gyanakszol rá, csinálj próbadiétát néhány hétig.
Utolsónak: a gyerekeddel éhgyomorra megitatnak egy rémes löttyöt (laktóz poralakban és víz keveréke), majd az elkövetkezendő két órában rendszeresen mérik egy készülékkel az általa kifújt levegőt, először negyed, majd félóránként. A mérés abból áll, hogy 10 mp.-ig valami maszk-szerű készüléket nyomnak a gyerek arcára. Nem fáj, ülhet közben az öledben. A vizsgálat után ehet és ihat először. Legalábbis az én másfélévesemmel így volt.
biztos h csak laktoz?nem tejfehérje?azt csak szigoru diétával lehet ugyanis kideriteni.(nekünk is minden eredmény stimmelt,és diétával derült ki)
de ilyenkor minden étel összetevőjét figyelni kell h semmi tejszármazék ne legyen benne!!(6 hét alatt rendeződött neknk)
Szia!
Nálunk is tejfehérje okozott nagyon durva tüneteket. Javaslom, hogy legalább 3 hónapig tartsatok teljesen tejmentes étrendet. (Nekünk ez használt)
A szervezetből csak kb. 1 év múlva ürül majd ki.
Akkor kezd majd el nőni (állítólag ugrásszerűen), bár nekünk úgy néz ki törpe marad :(
a tejfehérjét melyik vizsgálattal mutatták ki nektek?lécci ird meg pontosan,mert nekünk azt mondták h ezt csak diétával lehet diagnosztizálni(én vagyok az a válaszoló akinek a diéta hatására kezdett nőni a kisfia)
sajna nagyon figyelnünk kell mindenre,többekközt a péksütik(édes) is tiltólistás:((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!