Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » 6-10 év korkülönbség testvérek...

6-10 év korkülönbség testvérek között mennyire sok?

Figyelt kérdés
Két fiú esetében, jól ki fognak jönni?
2019. máj. 7. 08:20
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Utolsó. Attól, hogy nem együtt nőnek fel, és az egyik jóval idősebb, még lehetnek jó tesók. Pl, ha a nagy szeret vigyázni a kistesójára, meg a kicsi segítséget, véleményt kér a nagytól, a nagy már tud némi élettapasztalattal tanácsot adni, vagy ha úgy van kisegíti a bajból, jó irányba tereli. Szerintem ennek is megvan az előnye. Persze az is nagyon jó, amikor együtt nőnek fel, de úgy vagyok vele, jó, ha van egy idősebb testvér. Nálunk igaz nem testvér, hanem nagybáty(apánk öccse, velünk élt, bátyámnál 12 évvel idősebb), de mindig jó volt, hogy ott volt példaképnek, "nagytesónak", aki sokat vigyázott ránk, terelgetett, segített, tanácsot adott stb. Mert néha egy nagytesóval jobban megértjük egymást, mint a szüleinkkel. Vagyis mi így voltunk vele.
2019. máj. 8. 10:07
 22/28 anonim ***** válasza:
Kérdező, ha tudod, miért kérdezed? :)
2019. máj. 8. 12:43
 23/28 anonim ***** válasza:
54%

21-re:

"Pl, ha a nagy szeret vigyázni a kistesójára..."

És ha nem szeret? Akkor meg fogja utálni a kicsit, hogy gyakrabban vagy ritkábban rápasszolják.

"a kicsi segítséget, véleményt kér a nagytól, a nagy már tud némi élettapasztalattal tanácsot adni, vagy ha úgy van kisegíti a bajból, jó irányba tereli"

Ezzel most leírtad, hogy a kicsinek ez miért lenne jó. De a nagy itt csak ad, vissza nem kap semmit. Nem biztos, hogy egy kamasznak egy kisgyerek rajongása, tisztelete sokat jelent. Simán lehet, hogy teher lesz neki, hogy a kicsi állandóan a sarkában van, őt kérdezgeti, ővele akar programot csinálni stb. stb. Mikor ő meg a vele egykorúakkal menne olyan programra, ami természetesen nem kisgyereknek való.

Egy biztos: 10 év korkülönbségnél, de már 6 évnél is nem lesznek játszópajtásai egymásnak. 10 év korkülönbségnél ki merem jelenteni: gyakorlatilag kettő egykét neveltek fel, nem testvéreket.

Ha úgy alakul az élet, hogy ekkora korkülönbséggel születnek gyerekeitek, természetesen el kell fogadni és örülni kell az új gyereknek, a kistestvérnek. De szándékosan így időzíteni rossz döntés.

2019. máj. 8. 13:17
 24/28 anonim ***** válasza:

""a kicsi segítséget, véleményt kér a nagytól, a nagy már tud némi élettapasztalattal tanácsot adni, vagy ha úgy van kisegíti a bajból, jó irányba tereli"

Ezzel most leírtad, hogy a kicsinek ez miért lenne jó. De a nagy itt csak ad, vissza nem kap semmit."

Dehogynem. Sikerélménye lesz, hogy egy csomó mindenben tud segíteni a testvérének, hasznosnak érezheti magát, ettől sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, nő az önbizalma és az önbecsülése, stb.

"Simán lehet, hogy teher lesz neki, hogy a kicsi állandóan a sarkában van, őt kérdezgeti, ővele akar programot csinálni stb. stb."

Ha nem csak átpasszolják őt a szülők a nagytesónak, hanem egyfolytában nevelik is mindkettőt, akkor nem lesznek egymás terhére, és lesz egymástól független "magánéletük" is (amikor a saját kortársaikkal mennek olyan programokra, ami a másikat még vagy már nem érdekli).

És további előny mindkettőjük (meg mindenki más) részére, hogy megtanulhatják, hogy hogyan legyenek tekintettel a jóval kisebbekre/nagyobbakra - amit az óvodában-iskolában képtelenség megtanulni, mert ott minden gyerek velük egykorú a csoportban/osztályban. Pedig ez nagyon is hasznos, hiszen az életben is mindenhol (az utcán, a boltokban, a tömegközlekedésen, a munkahelyeken, stb.) minden generáció együtt van, csak az iskolarendszer az a természetellenes közeg, ahol életkor szerint szét vannak válogatva az emberek.

2019. máj. 8. 13:49
 25/28 anonim ***** válasza:

20-as vagyok.

Szerintem kicsit félreérthető voltam. Igen, vannak ennek is előnyei, persze. Én most pont a rosszabb oldalát emeltem ki, de ettől még tud előny is lenni.🙂 Néha ez, néha az.

2019. máj. 8. 14:46
 26/28 anonim ***** válasza:
Nekem 8 és 10 évvel fiatalabb öcsèim vannak, mindig nekem kellett ràjuk vigyázni hosszú éveken át, nem mehettem a kortàrsaimmal ide-oda emiatt, utáltam az egészet és őket is. Úgy érzem, hogy elvették a gyerekkorom-tinikorom, amit soha senki nem fog tudni visszaadni. Persze azóta már felnőttünk és ennek vége lett, de egyàltalán nem jó emlékként éltem meg és emlékszem vissza a “felhőtlen gyerekkorra”. A mai napig haragszom emiatt, amikor làtom boltokban is, hogy anyuka vàsàrol, telefonál a kisgyerek a nagyobb tesó nyakára van rakva, ő szaladgál utána. Én ezt soha nem bocsájtom meg a szüleimnek, és emiatt nekem csak 1 gyerekem lesz. HATÀROZOTTAN ÁLLÍTOM, HOGY A NAGY KORKÜLÖNBSÉG NAGYON ROSSZ. Nem alakul ki igazi testvèriség, mindig màs életszakaszban lesznek. Egy gyereknek nem az a dolga, hogy a kisebb testvér(ek) ingyen bébiszittere legyen!
2019. nov. 26. 10:47
 27/28 anonim ***** válasza:

"Egy gyereknek nem az a dolga, hogy a kisebb testvér(ek) ingyen bébiszittere legyen!"

Mert ha fizettek volna a szülők, jobb lett volna? :-O

"Én ezt soha nem bocsájtom meg a szüleimnek..."

A ti esetetekben a szülőkkel volt baj, nem a nagy korkülönbséggel. Más családokban semmi gond nincs ebből. A szülők hozzáállásán múlik elsősorban.

2019. nov. 26. 11:16
 28/28 anonim ***** válasza:

Nem, nem lett volna jobb, ha fizettek volna érte. Egy gyerek gyerekkorának nem a korát meghaladó felelősségvállalásról kellene szólnia. Meg a nyaralásoknak sem arról, hogy odafigyelnie kelljen a kistestvéreire, ezáltal kicsit sem élvezve a nyaralásokat.

Igen, a szülőkkel volt a baj, ezért nehéz nem neheztelni az elveszett gyerekkorom miatt. Illetve a nagyszülőkkel is, akik semmilyen módon nem vettek részt ebben, ezért került hozzám ez a feladat.

De ennek ellenére sem tartom jónak a nagy korkülönbséget. Én nem érzem azt, hogy közös gyerekkorom lett volna a testvéreimmel. Volt olyan időszak, hogy éveken át a szián kívül semmi közös témánk nem volt.

2019. nov. 28. 09:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!