Ha megtudnád, hogy a 13 éves lányod nem szűz, hogy reagálnál?
A testvérem helyzetét írom le. Elveszítette egy sráccal akivel pár hete járnak illetve most már egy hónapja de a lényeg hogy pár hét után történt meg. Nekem mondta el mert most családi okokból én vigyáztam rá, anyánk nem lakott velünk. Én dolgozom és nem volt időm annyit ülni vele, mint szerettem volna.
Rettenetesen hibásnak érzem magam, sírni tudnék tőle. Van-e értelme elmondanom anyánknak, vagy tartsam a hátam? Júniusban költözik a tesóm is anyámhoz.
Most már teljesen mindegy, ezen ne rágódj. Viszont vidd azonnal orvoshoz. Egyrészt nem mindegy, hogy olyan volt a srác, aki még sosem volt mással, így kevés az esély a betegségre, vagy másokkal is volt együtt védekezés nélkül.
Ezeket tisztáznotok kellene mindenképpen. A terhesség más téma. Ha mondjuk tegnap történt a dolog, akkor még nem késő egy esemény utánit beadni neki.
Lényeg, hogy vidd orvoshoz, de nagyon sürgősen. Ne hagyd, hogy lerázzanak azzal, hogy nincs időpont. Dióhéjban mondd el, hogy miért nagyon sürgős, szerintem megértik és fogadnak soron kívül.
Ne magad hibaztasd. A megfelelő és időben történő felvilágosítás a szülő és az iskola feladata, nem a nagy tesóè. De persze tudjuk jól, hogy az iskolákban kerülik ezt.. Nálunk pl csak a menstruációròl volt felvilágosítás, az is olyan későn, hogy volt aki már 4 éve menstruált akkor... Szánalmas ami megy, aztán csodálkozunk hogy sok abortusz van.
Kérdező, menjetek el nőgyógyaszhoz. Onnantól kezdve, hogy nemi életet él, muszáj évente ràkszűrésre járni, illetve tud segíteni a vedekezesben.
Addig meg használjanak gumit mindig beszelgess vele erről. A pasit is jó lenne kikukàzni, nagyon felelőtlen ő is.
Elvihetem én nőgyógyászhoz ha 14 év alatti és nem vagyok a gyámja? A barátnőm javasolta hogy írassak neki fogamzásgátlót, de attól tartok hogy 1-én nem írathatok, mert nem vagyok az anyja
2-rossz hatással lenne a fejlődésére
Azért ajánlotta mert ismeri a tesóm, és tudja, hogy rettentő gyerekes és felelőtlen. Plusz a fiú sem egy észlény és nincs garancia arra, hogy ha van óvszer használják-e egyáltalán.
Beszélgess el vele nagyon komolyan, egyrészt világosítsd fel részletesen, ne csak arról, hogy hogyan lehet teherbe esni, hanem a kapcsolatok érzelmi részéről is, arról, hogy mit "kell", pontosabban mit nem kell megtennie egy kapcsolatban, a szexben, mi az, ami tényleg általános, és mi az, amit csak a kamaszok hisznek annak. Mindenképpen beszélnék vele az érzelmekről, meg, hogy hogyan lehet kimutatni a másik felé a szeretetünket, és azt is elmondanám, hogy van is, aki kimutatja, van olyan fiú, aki figyel rá, aki például várna rá, aki miatt nem kell megváltoznia.
Elmennék vele közösen óvszert venni, lehetőleg úgy, hogy meggyőződhessek róla, hogy ő sem fél megvenni, és látni szeretném rajta azt is, hogy annyira felfogja ennek a jelentőségét, hogy ha a srác azt mondja nincs rá szükség, akkor van tartása nemet mondani. Elmondanám neki, hogy a fiúnak valószínűleg fogalma sincs az ő testének a működéséről (meg vélhetően a sajátjáról, az előváladékról, meg talán arról sem, hogy biztonságos legyen az "időben kihúzom", mert mégsem sikerülne), ezért nagyon fontos, hogy legalább ő felelősen gondolkozzon.
Nőgyógyászhoz is elvinném, tudtommal egyedül is mehetne, így te is elviheted, azt nem tudom, hogy hivatalosan bemehetsz-e, de ha vázolod a helyzetet talán beengednek. A nőgyógyászt én elsősorban nem is a betegségek szűrése miatt javasolnám, hanem azért, hogy meglássa, a felnőtt élet ezzel jár. Ha eltelt azóta 2-3 hét, egy tesztet csináltatnék vele, amit vele vetetnék meg (elkísérném, meg megmutatnám, de ő fizetné ki. Fogamzásgátlót nem íratnék, mert az egyrészt túl könnyűvé teszi az egész helyzetet, még kevésbé érezné át a súlyát, másrészt sokkal könnyebb véletlenül elrontani, harmadrészt pedig nem bombáznék hormonokkal egy kislányt, akinek még épphogy csak fejlődik a szervezete.
Én nem mondanám el édesanyátoknak, nem látom értelmét, hiszen, ha huzamosabb ideje te neveled a húgodat, nem valószínű, hogy van olyan kapcsolata az édesanyátokkal, hogy ő bármivel is hatni tudjon rá. Viszont ebben a témában azért átvenném azt a szerepet, amit egy anya töltene be, és mindenképpen tudatosítanám a kislányban, hogy amit tett, azért vállalnia kell a felelősséget, és szükség esetén szigorúan szabályoznám is. Ha nem válik be, és továbbra sem viselkedik felelősségteljesen, akkor mondanám el édesanyátoknak. Plusz hazudni nem hazudnék, ahogy tőle is azt várnám el, hogy ne hazudjon, ha volt elég felnőtt a szexhez, legyen elég felnőtt ahhoz is, hogy felvállalja ezt. (Természetesen azzal együtt, hogy elmondhatja, hogy a) fel is nőtt a feladathoz, és felelősségteljesen viselkedik, b) beismeri, valóban nem nőtt még fel ehhez, és csak egyszeri botlás volt. Ha pedig nem is nő fel hozzá, de folytatja is, akkor viselje annak is a következményeit.
Mihez kell szülői jelenlét????? Egy orvosi vizsgálathoz????? Akkor vidd gyerekorvoshoz, akihez akkor is vinnéd, ha influenzás lenne. Ő majd továbbküld benneteket egy illetékes szakemberhez. Ha elkapott valami nemi betegséget, akkor kezeletlenül hagyva visszafordíthatatlan károkat is okozhat. Nem ijesztgetni akarlak, csak mondjuk egy gyulladás következménye lehet petevezeték összenövés pl. Nem biztos, hogy elkapott valamit, de erről jó lenne megbizonyosodni. Üljetek le erről beszélgetni. Pláne, ha a húgod szerint ez nem nagy ügy.
Ha felíratsz neki gyógyszert, az egyrészt egy fejlődésben lévő szervezetre nincs jó hatással, másrészt te fogod neki adagolni naponta? Mert ő tutira elfelejti. Ráadásul tudnia kell azt is, hogy egy enyhébb hasmenés, vagy hányás befolyásolhatja a hatását, így nem védi meg a terhességtől. Nem azt mondom, hogy árulkodj, de a húgoddal beszélj, hogy anyátokat be kell avatni ebbe, pláne, ha a húgodnál ez nem egyszeri alkalom volt. Anyátok felelőssége eldöntenie, hogy mi lenne a jó megoldás. Bármennyire felnőtt vagy, ezt ilyen fiatalon nem neked kell eldönteni. De nyilván ne a tesód háta mögött beszélj anyáddal.
Szerintem ez ma már nem akkora probléma. Az én lányom se az de mi mindent megbeszélünk és barátnők is vagyunk egyben!
27L
Én mutatnèk neki videókat és tapasztalatokat az abortuszròl.
Meg kell értenie, hogy ez nem játék. Nem védekezik, teherbe eshet. Ha van fogalma arról, hogy mennyire durva dolog az abortusz, akkor hátha jobban ügyel a védekezésre. Fel kell fognia, hogy ő a nő, következményei lesznek, ha nem húz gumit a retardált barátja.
Tudom hogy drasztikus, de meg kell éretned vele, hogy veszélyes játékot űz. Arról nem is beszélve, hogy hány éves a barátja? Tud róla, hogy a börtönt kockàztatja, ha nagykorú?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!