Szerintetek igaza van?
Van egy 6évvel fiatalabb öcsém. Aki már 1 éve dolgozik. Amit tudni kell: nagyon szegény család vagyunk. Én évvekel ezelőt elköltöztem mert párom lett. De amikor mentünk látogatóba,mindig adtunk pénzt amikor csak tudtunk vagy ha más nem elmentünk bevásárolni nekik.
És volt hogy nálunk lakott pár hónapig öcsém(akkor nég iskolás volt)ingyen.
Na most mióta dolgozzik,azóta sincs pénze,mert előfizetős telefonja van,adidas cipő stb. És ugyan úgy mi adtunk sokszor ételre pénzt.Szóval a lényeg egy hónapja megszorúltam,kellet egy nagyobb összeg és ő fizetést kapot,gondoltam most én kérek sziveséget és kölcsön kértem tőlle,adott is.Szépen vissza adtam neki 12.000 kevesebbet még.De ő már zaklat meg lehordott mindenek.Úgy érzem nem ezt érdemlem,mert nekem sosem adta sem ő sem a családom amit adtam. Mintha azt elfelejtette volna amit én adtam.
És mindig csak akkor keresett ha kellett neki valami.
Tényleg én vagyok a szemét hogy még tartozok neki 12.000ft al?
Nem tudom, mit akarzs írni, mert a fogalmazásod katasztrófális.
De ha BÁRKITÖL kölcsön KÉRSZ egy összeget, akkor ANNYIT kell visszaadni és nem kevesebbet.
Az, hogy te kinek mennyi pénzt AJÁNDÉKOZOL, az nem tartozik ide, az a te magánügyed és az ajándékozott pénzt nem számolhatod el a kölcsöntörltesztés helyett.(Márcsak azért sem, mert - ha jól értem -, nem az öcsédnek adtál pénzt, hanem a szüleidnek)
2-es: NEM a kérdezö adott KÖLCSÖN, hanem ö KÉRTE a testvérétöl!!!!
A kérdezö a szülöknek ajándékozott (kérés nélkül) valamennyi pénzt, viszont a testvérétöl kért kölcsln X összeget, amit csak részben adott vissza.
A két dolognak semmi köze egymáshoz!!!!
Utolsó!
Akkor így írom.
Amikor lementünk,mindig feljött a pénz hogy nincs mert az mindig feljön...
Édesanyám meghalt egy éve.
Én fizetem mindent,hitelt vettem fel,hogy tiszteségesen el legyen temetve.
A testvérem egyszer sem kérdezte meg hogy adjon e bele?
Otthon nem csinál semmit.
Ha keres csak azért mert kell neki valamire pénz.Csak most kezdem láttni a dolgokat.
Erkölcsileg igaza van a kérdezönek, de jogilag nem.
Ha valakinek adsz pénzt, mert kért, akkor az ajándék. Azt nem kell visszaadni és nem is követelhetö vissza.
Ha valaktöl kölcsön kérsz, azt vissza kell adni és olyan formában, ahogy megegyeztetek - azaz ha nem volt szó több részletröl, akkor egyszerre.
Szerintem ebböl tanultál, visszaadod neki maradék kölcsönt is és utána nem adsz neki semmit, vagy ha igen, akkor kölcsönként és papírral biztosítva!.
Kérdező, nyilvánvaló, hogy Te sem vagy annyira jómódú, hogy megengedhesd magadnak, nyakra-főre ajándékba adj pénzt a családodnak, ha még egy temetésre is hitelt kellett felvenned. Hibáztál azzal, hogy eddig nem tudatosítottad a családoddal, nem Te vagy az a "gazdag rokon", akit pofátlanul ki lehet használni, aki bármit bármikor kifizet mindent a "családi szeretet" jegyében, hiszen neki csak úgy, mindig van pénze.
Most van itt az idő, hogy elbeszélgess a testvéreddel és annak is itt van az ideje, hogy levond a tanulságot az eddig történtekből.
Próbálj úgy kommunikálni a testvéreddel, hogy megértse, Te eddig is erőn felül segítettél, ami nagy hiba volt részedről, mert először a saját létbiztonságodat kell megteremteni ahhoz, hogy másokon segíts. Ha mindig kihúzod a csávából az anyagilag felelőtlen családodat, akkor sose tanulják meg, hogy változtatniuk kell. Bármennyire nem leszek ezzel népszerű, de tény, hogy a mai világban, nálunk a szegénység nem "velünk született rendellenesség", az egyén is felelős azért, ha nem képes onnan kitörni. Igen, az igaz, hogy sokkal nehezebb annak, aki szegény, egyszerű családba születik, de nem lehetetlen. A testvéred sajnos jó úton halad, hogy ne törjön ki, de Neked, ha felnyílik a szemed, jók az esélyeid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!