Hogyan tudnék neki segíteni? Félek, hogy öngyilkos lesz.
A húgomról lenne szó. 16 éves lány, az a tipikus visszahúzódó féle. Már kb. 2 éve nem beszél senkivel, alig tudja a családom rávenni arra, hogy beszéljen. Nagyon csendes, egész nap a sötét szobájában fekszik, csak enni jön ki egész nap, aztán megy is vissza. A hasa, lábai, karja, nyaka tele van vágásokkal, meg hegekkel, már a szüleim elrejtettek előle minden éles dolgot, hogy ne árthasson magának, de ha kell, a saját körmeivel "nyúzza" magát. Régebben is ilyen volt, de akkor még nem vagdosta szét magát.
A húgomról tudni kell, hogy évközben az iskolát is otthagyta. A szüleink hiába ordítottak vele, hogy menjen el dolgozni, olyankor bezárkózott a szobájába és feküdt tovább. Egész nap fekszik, de nem látszik meg rajta, elég sovány.
Régebben még beszélgettem vele, hogy miért nem akar iskolába menni, és ő mindig azt mondta, hogy fél, mert olyanokat mondanak neki, hogy "vak lesz az aki majd megb.sz", "olyan ronda vagy, hogy megijedtem", "remélem egyszer felvágod az ereid" és még mesélt egy-két dolgot, azt talán majd később leírom. A szüleim be is mentek még év elején az iskolába, beszéltek az igazgatóval is, aki elbeszélgetett az osztályával, de semmit nem segített, mert február környékén a tesóm már nem ment be többé a suliba, csak szokás szerint magára zárta az ajtót.
A szüleim hordják őt pszichiáterhez, pszichológushoz, de mintha meg se látszana, a szemeim előtt épül le. Régebben, ha bementem a szobájába, beszélgettünk, nekem mindent elmondott, de ma már ha bemegyek a szobájába, csak azt látom, hogy fekszik vagy alszik, ha meg beszélgetni akarok vele, akkor csak hümmög, a hangját nem is tudom mikor hallottam utoljára.
Most nemrég mentünk nyaralni, és vittük őt is magunkkal, de egész nyaraláson kb. 2 szót, ha szólt, a házból alig lehetett kirángatni, aztán mikor a szüleim rávették, hogy menjünk el sétálni, akkor egy ideig minden rendben volt, de hirtelen elsírta magát az utca közepén, és hiába vigasztaltuk, addig nem hagyta abba, amíg vissza nem értünk a házba.
Azt tudom róla, hogy volt egy nagyon jó barátnője, vele beszélgettem, de a lány azt mondta, hogy már nem tartja a húgommal a kapcsolatot, mert elviselhetetlen volt.
Mivel segíthetnék neki, vagy hogy vehetném rá, hogy beszéljen? :/ Attól tartok, hogyha majd augusztusban kimegyek külföldre dolgozni, nem lehetek ott vele, hogy figyeljek rá, öngyilkos lesz (a szüleimet nem nagyon érdekli a húgom, mióta otthagyta az iskolát, ők azt mondják, hogy ez csak hiszti, majd elmúlik, szóval rájuk nem számíthatok)
A leírtak alapján az a baj, hogy az osztálytársai olyanokat mondtak neki,hogy csúnya stb. ugye?!
Legyél vele és mutasd meg neki, hogy szép, lehelj belé önbizalmat.
Ne, ne azt csináld, hogy leülsz mellé és elmondod mennyire szép..Ne szavakkal..Neki kell rájönnie, hogy megvan a maga szépsége, és nem számít mások véleménye!
Foglalkozz vele többet, beszélj hozzá, ha nem szól vissza akkor is..Idővel meg fog nyílni!
Sajnálom a húgod. :(
2 éve én is ilyen voltam, voltak öngyilkos kísérleteim, vagdostam magam naponta, senkivel nem beszéltem, suliban csak ültem és bámultam magam elé, és itthon is vertek, az öcsém pedig mindig mondogatta, hogy vágjam fel az ereimet.
Aztán jött valami gondolat, hogy valamit mégis kezdeni kéne magammal. Persze nem volt könnyű, sokszor zuhantam vissza, és még most is bármikor tönkretenném magam. Elkezdtem edzeni, ami valamennyi önbizalmat adott, és valahogy a szerelem is rámtalált, végül a párom húzott ki a gödörből, azóta is görcsösen kapaszkodok belé.
17/L
Kicsit a mese nem kerek....nem jár suliba-nem akar...nem akar dolgozni sem...., de külföldre akar menni dolgozni?????Na, meg miből is?
Addigra megszépülve érzi magát vagy mi a frász???
Mégis mi a fenét csinálna kint, mert gondolom "matracnyomót" nem keresnek max "ágymelegítőt"...
Meg kell fogni és bevágni egy medencébe hirtelen, hogy felébredjen kényelmes nyomorából.Esetleg fogd meg és vidd el egy kötélugrásra vagy egy ejtőernyősre, talán ülted be egy rally verdába.Az ilyen lelki beszédekkel sz@rt sem értek el...élményekkel kell felhozni az életérzést, ami az életkedvet hozza elő.
Utolsó! A kérdező megy ki külföldre te nagyon okos, tanulj meg szöveget értelmezni!
Kérdező! A húgod tényleg elég nagy bajban van, de nem írtad, hogy a szakemberek mit mondtak vele kapcsolatban, vagy hogy állítottak-e fel valamilyen diagnózist. Suliban általában az emberek 90 százaléka megkapja, hogy csúnya, buta, nem menő stb. Ám ezen nem szoktak kiakadni ennyire. Nekem is voltak rossz élményeim, de túlléptem rajtuk. Akik akkor "jó csajok" voltak (mint később rájöttem, már akkor sem voltak azok :) ), ma már jelentéktelenek.
Kedves pofibuki!
Én fogok kimenni dolgozni, ahogy előttem már írták is.
Az eddigi válaszokat meg nagyon szépen köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!