Valaki tud segíteni autista testvér ügyben?
Van egy autista testvérem (16/f). Az utóbbi években kezelhetetlenné vált. Van, hogy anyámra rátámad, nem lehet vele sehova elmenni, mert képes bárhol csinálni a cirkuszt. De olyanok miatt, mint például Anyám megmondja neki, hogy Tomi ved fel a sapkád. Egy ilyentől is képes hisztirohamot kapni. Ha áthívom valamelyik haveromat már előre gyomoridegem van, hogy ne hogy épp hisztizzen. Ami a legrosszabb, hogy ezt szinte már napi szinten csinálja. Van, hogy órákon át ugyan azt a hülyeségét ismételgeti idegesítő hisztis hangon. Tudom, hogy nem tehet róla, és pont ezért nem tudom mit lehetne ezzel kezdeni. Nem akarom magam sajnáltatni, de hogy én ebben nőttem fel úgy érzem lelkileg kicsit megnyomorított. Anyámat konkrétan idegbeteggé tette. Van, hogy nyugtatót kell bevennie, hogy eltudjon aludni. Azt a kiutat látom ebből, hogy egy év múlva érettségizek és utána talán már képes leszek önállósodni. Csak hát, anyámnak itt marad... félek, hogy teljesen kifogja őt készíteni.
Amibe még rosszabb bele gondolni, hogy, ha apám-anyám meghalnak, hogy fogok vele bírni.
Köszönöm annak, aki elolvassa és válaszol.
18/f
Azért azt tisztázzuk, hogy más a marihuána meg más az orvosi marihuána :)
Amit én is használok annak nagyon alacsony a THC tartalma.
CBD olaj a neve, van benne THC mert muszáj, hogy legyen, anélkül nem hatásos.
Magyarországon illegálisan lehet csak hozzájutni a magasabb THC tartalmú CBD olajokhoz :(
Amerikában is csak pár államban legális de ott használják ezerrel, csecsemőknél, kisgyerekeknél, öregeknél.
Ez még elég újkeletű dolog úgyhogy kell még vagy 5-10 év biztosan mire elterjedtebb lesz, de szerintem sosem lesz az mert a gyógyszermaffia nem fogja megengedni :(
a jó öreg kender igazi csodaszer kismillió betegségre. azért kellett betiltani a kendert és a mákot, mert akkor nem lehetett volna eladni a "gyógyszereket", amit a vegyipar a múlt század elején ontani kezdett.
Sajnos sokan kikészülnek idegileg, vagy roppant káros tablettákat szednek, mert nem tudnak lesétálni a rétre és letépni egy kendervirágot, mint nagymamám idejében.
Nem tudom, mennyire súlyosan érintett autizmusban, lévén ez egy spektrum, minden autista más. Gyanítom, hogy "az utóbbi években" dologban szerepet játszik az, hogy kamaszodik. (Igen, az autisták is pontosan ugyanúgy kamaszodnak, mint a neurotipikusok, őket is megviseli ez az időszak, hiszen tombolnak a hormonok.) Szóval azért némi enyhülés idővel várható.
Ami a jövőt illeti: állapotától függően célszerű végiggondolni a továbbiakat. Ha komolyan érintett, akkor valóban a szakszerű ellátás a legoptimálisabb megoldás: vannak olyan intézmények, ahol lakhat, dolgozhat, szórakozási-kikapcsolódási lehetőségeket szerveznek számára és ez szerintem sokkal ideálisabb, mint egy családban, beszűkült környezetben a négy fal között vegetálni.
Enyhe Autizmussal élőként nehezebben bírnám lelkileg elviselni ha akkor sem lenne jobb fizetésű állásom, se párkapcsolatom se baráti köreim. Amikor pár év múlva a testvéremnek, és jegyesének megszületne az 1. közös gyermekük.
Hiába vagyok külön épületben tőlük, egy lakcímen belül lakom velük közös kert és közös kert kapu van.
Autista gyermeket nevelő szülő vagyok.
Az autiknál a viselkedési problémák mindig a jéghegy csúcsát jelentik. Arra kell rájönni, hogy mi van a "víz alatt", mi okozza a viselkedési problémát.
Jár e még iskolába, vagy valamilyen foglalkoztatóba a testvéred?
Van e strukturált környezete, napirendje, és számára érdekes, értelmes napi feladata, elfoglaltsága?
Amennyiben ezekre a kérdésekre nemleges a válasz, keress meg priviben, és szívesen segítek ötletekkel.
Amennyiben mindez biztosított a számára, akkor javaslom a krízis centrumot. Ott 3-4 hét alatt nagyon szépen felderítik, és kezelik a viselkedés problémáit. Illetve ellátnak jó tanácsokkal, ötletekkel a továbbiakat illetően.
Nekem meggyőződésem, hogy egy JÓ auti lakóotthonban, sokkal jobban érezné magát. Mert ott mindent amire szüksége van tudnak neki biztosítani. Fejlesztő terápiákat, strukturált környezetet, napirendet, napi feladatokat.
Én jó pár lakó otthonban megfordultam többször is. És beszélgettem a bent lakókkal, és nagyon szerettek ott lenni. Illetve büszkék voltak a feladataikra, a munkájukra. Azonban nagyon fontos volt számukra, hogy hétvégére hazavigyék őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!