Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Milyen kistestvérnek lenni?

Milyen kistestvérnek lenni?

Figyelt kérdés

Érdekelnének kistestvérek történetei arról, hogy miben kezelték őket esetleg máshogy, mint a bátyjukat/nővérüket, és hogyan élték/élik meg a családban betöltött szerepüket például kiskorukban, kamaszként vagy felnőttként.

Otthon én vagyok a nagytesó, szóval ezért is érdekel, és a barátaim vagy egykék, vagy szintén nagytestvérek, így őket nem tudom faggatni, a saját öcsém véleménye pedig csak egy vélemény, és én többet is szeretnék hallani :)

2016. aug. 10. 00:27
 1/5 anonim ***** válasza:
Én mikor még a játék volt a fontos a legkisebb voltam unokatesók közt is, és az egy szem nővem persze mindig a nagyokkal játszott, engem meg kizártak a játékból mikor összejött a család. Szóval nekem ez a rész rossz volt. Aztán szülők elváltak, nővérem apumnál lakott, és minden látogatásnál nővérem körül forgott a világ. Most is így van, csak már nem érdekel :) jövőre mindenki szana meg széjjel lesz
2016. aug. 10. 00:39
 2/5 anonim válasza:
Több figyelmet kaptam, persze nem kivételeztek velem. De mivel mindig le voltam maradva önállóságban, hozzám nagyobb türelem kellett. Meg tudod, "add a kicsinek a marcipánt a tortádról", "add neki a kulcstartódat, nézd mennyire szeretne vele játszani", "kapcsold be neki egy kicsit a mesét, majd később megnézed azt a filmet" és persze a "vigyázzatok a hugira, elszaladok a boltba" . Most már én is nagytesó vagyok, nekem csak unokagugom és öcsém van, de tudom, milyen érzés lehetett a tesóimnak. Viszont nincs vele problémám :)
2016. aug. 10. 09:25
 3/5 anonim ***** válasza:

Harmadik gyerekként valamivel kevesebb figyelem jutott nekem, hiszen ott a két nagyobb tesó is. (Nem úgy, mint például egy első vagy egy egyke gyereknél, akire értelemszerűen több idő jut.) Ennek sok előnye és sok hátránya is volt. Mert ott volt mellettem egy népes család, tehát lényegében sose voltam egyedül. Ugyanakkor mégis tudtam azért magamban lenni, nem zavartak meg mindig, mert mindenki nagyobb és elfoglaltabb volt nálam, nekem pedig volt is igényem az egyedüllétre. De másfelől ott voltak a durva rémálmok, szeparációs szorongás... Tehát nem mindig voltak ott a nagyok, amikor ott kellettek volna lenniük.

Két fiú után várva várt lányként valamilyen szinten kiemelkedett helyzetben is voltam. De azért komoly kivételezés nem volt szerencsére. Amit még nagyon jól tettek a szüleim szerintem, hogy sose sóztak hosszú órákra a bátyáim nyakába. Sok nagyobb gyereknek ugye levegőt nem hagynak, mert folyton rányomják a kistesót. Na, ilyen nálunk nem volt.

Kistesónak egy dolog miatt rossz lenni: sem gyerekként, sem idősebb korban nem vesznek annyira komolyan, mint amennyire szeretnénk. Ha van valami ötletünk, csak legyintenek rá, ha megosztjuk a terveinket, megesik, hogy azt mondják, úgyse fogjuk megcsinálni. Vagy nem mondják, csak elkezdik kidomborítani, hogy mennyi akadálya van a kivitelezésnek és el tudják venni a kedvünket az egésztől. Egyébként a legtöbb népmese is erről szól: a kistesó, a harmadik gyerek, akiben senki nem hisz, bemutat az otthoniaknak, elindul és megcsinálja.

2016. aug. 10. 10:52
 4/5 anonim ***** válasza:
Én is harmadik gyerek vagyok, a bátyám és a nővérem után. Amikor kisbaba voltam még nem lehetett velem úgy igazán játszani mindig ketten játszottak, de aztán hozzászoktak ehhez és már nagyobb koromban sem játszottak annyit velem, mint egymással. Szerencsére én jól elvoltam, soha nem unatkoztam. Plusz a lányos dolgokat pl. babázást együtt csináltuk a nővéremmel, de így meg a bátyám maradt ki. Habár én is szerettem volna egy kistesót, örülök, hogy legalább ez a kettő van.:)
2016. aug. 10. 22:46
 5/5 anonim ***** válasza:

2. és egyben legkisebb/ legkésőbbi gyerek vagyok minden téren:

nem csak szüleimnek, de a távoli családban is én vagyok/voltam a kicsi.

Most 26 vagyok és van pl. 54 éves unokatesóm is; nővérem csak 11 évvel idősebb.

- Gyerekkor: szüleim is, tesóm is igyekeztek mindent megadni nekem, ami kellett/amit ők nem kaphattak meg. Észszerű keretek közt persze.

- A tesómmal, bár elég közeli a kapcsolatunk, szvsz. nem igazi testvéri, inkább amolyan "anya-lánya" kapcsolatunk van. Régen ez jobban előjött, de még mindig jellemző, hogy ő a "főnök".

- Pasiügyeket, ilyesmit nem nagyon szoktunk megbeszélni. Olyan nagyon csajszis dolgaink csak ritkán vannak-voltak.

- Amikor ő volt fiatal, szüleim nem tudták fizetni az egyetemet, szóbeli érettségi délutánján pl. már ment dolgozni. ( ösztöndíjat kapott volna, de lakás, jegyzetek, bejárás stb. nem lett volna megoldható ) Amikor én voltam annyi idős, kérdés sem volt afelől, hogy én "mehetek". Ebből adódtak gondok. Mindkettőnknek új volt pl. hogy a 28 éves, 2 éves gyerekkel gyesen lévő tesóm speciel féltékeny rám emiatt ( jegyezzük meg, a szüleim anno szépen fokozatosan kárpótolták: jogsi, nyelvvizsga, beszálltak a házába, kocsijába.. nekem meg ""csak"" a sulit támogatták)

- Ezek miatt őt már "felnőttként" kezelték elég hamar, engem meg néha még ma sem :D

Igazából, mivel késői gyerek vagyok, anyuval sosem voltak lányos dolgaim, anyu más generáció. Az anyuka "lányos" feladatait a tesóm vette át, mert korban mégis közelebb áll hozzám :)

2016. aug. 10. 23:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!