Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Nálatok mennyire gyakori/elfog...

Nálatok mennyire gyakori/elfogadott a titkolózás a családban?

Figyelt kérdés

Két húgom van, mindenki elköltözött már a szülői házból. Más-más városban lakunk, de napi szinten tartjuk a kapcsolatot.

Az egyik hugommal főleg, mert mindketten lakást szeretnénk venni. Ők albérletben vannak, és sajátot szeretnének, mi 1,5 szobásban, és nagyobbat szeretnénk, mert a kislányunkkal már kicsi lett.

A szülés után 2 héttel váratlanul bejelentették, hogy vettek egyet, de már akkor, amikor még állapotos voltam. De eltitkolták, nehogy idő előtt beinduljon az izgalomtól a szülés. Nagyon rosszul esett, mert rajtam és a férjemen kívül mindenki tudott róla.

Végül megnyugodtam, mert elmesélték, hogyan találták, a hitel ügyintézést, mindent.

A hétvégén a szüleimnél voltunk, és az asztalon volt egy hitelszerződés. Nagyon bedühödtem, mert anyu korábban felelőtlenül felvett mindenféle hitelt, a végén már egyiket a másból fizette. Férjemmel segítettünk neki kifizetni, azzal a feltétellel, hogy legközelebb inkább szól, ha gáz van, de ne vegyen fel újra hitelt.

Végül bevallotta, a tesómék nem kaptak annyi hitelt, amennyi kellett, ezért ő vett fel hitelt és azt mutatták be önerőnek.

Ráadásul kiderült, a hugom hazudott a vételárat illetően is, nekem kisebb összeget mondott, mint amennyiért vették.

Azóta rágódom, hogy rákérdezzek-e? Eddig azt hittem, jó a viszonyunk, és ez most nem értem.

Én azt gondolom, ez az ő dolguk, csak rájuk tartózik, de férjem szerint illetve volna, mert a szüleimet hajtották bele adósságba, akik hitel nélkül is a segítségünkre szorulnak. És egyébként sem érti, miért nem lehetett megmondani, hogy a lakás 7 millióba került és nem 6-ba?

Ti mit tennétek? Rákérdeznétek vagy hagynátok, és ha akarja, majd elmondja?

A másik tesóm mindenről tudott. :(

2016. aug. 1. 13:13
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
98%

Nagyjából egyetértek az előttem írókkal.

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, amiről edddig nem esett szó:

Nem írtad, hogy a szülők mekkora összegű hitelt vettek fel segítségképpen a testvédéknek és azt sem, hogy mennyi idősek a szülők illetve milyen a hitelkonstrukció (fedezetes, tehát pl. a meglévő házuk a fedezet vagy egy kisebb személyi kölcsön stb. van-e adóstárs), de amennyiben nagyobb (több milliós, több tízmilliós) összegről van szó, akkor azért én a történtek után azzal a testvéremmel, akinek ez a hitelfelvétel a segítségére volt bizony aláíratnék egy ügyvéd által ellenjegyzett (ne adj isten közokiratba foglalt!) nyilatkozatot, miszerint elismeri, hogy ezt az összeget ő a szülőktől ajándékba kapta és a későbbiekben az ő örökrésze terhére történjen meg a hagyatéki elszámolásban ennek figyelembevétele.

Ennek különösen akkor van jelentősége, ha a szülők ingatlanfedezetes hitelt vettek fel a húgodnak, a halálukkal a kötelezettség ugye nem szűnik meg és az örökség erejéig feleltek MINDANNYIAN örökösök azért, hogy a bank a követeléséhez jusson.

Vagyis: többmilliós, több tízmilliós fedezetes hitel esetén ha sajnálatos módon a hiteltfelvevő szülő(k) elhunytak, a fennmaradó hitelrészt is ti, a három testvér EGYENLŐ ARÁNYBAN öröklitek, ha nincs ilyen megállapodásotok már most.

Emiatt én nem sajnálnám azt a pár tízezer forintos ügyvédi/eljárási költséget sem- bár számomra alapvető lenne, hogy annak a testvérnek illett volna ezt önállóan intézni, akinek ebből az egész ügyletből haszna származott, de ha jelentős összegről van szó, akkor inkább kifizetném én az ügyvédi díjat, a közokirat díját stb.- kisebb érvágás, mint ennek hiányában a 10 MFt hitel harmada, ami a példámban volt.

Az egy dolog valóban, hogy nincs sok közöd sem a testvéred ingatlanvásárlásához, sem a szülők esetleges felelőtlen hitelfelvételéhez- de azért az meglehetősen aljas húzás lenne, ha a szülők halála után egy pl. 10 MFt-os maradványhitel harmadrésze a nyakadba szakadna (illetve ennyivel csökkenne az örökségrészed, holott a testvéred kapta az összeget).

Természetesen ha több lesz majd a kötelezettség, mint az örökség, akkor vissza lehet utasítani, de azért nem mindegy ez így.

Kizárólag a dolog jogi oldaláról közelítettem meg a kérdést.

A mi családunkban egyébként nem volt divat a titkolózás akkor sem, amikor a szüleim még éltek. Felelős pénzügyi döntéseket hoztak és a testvéremmel együtt bennünket is erre neveltek (én magam is pénzügyes lettem, édesanyámhoz hasonlóan).

Lakásvásárlásnál természetes volt, hogy segítenek nekünk a szülők, illetve anno én vállaltam kezességet a testvérem első lakásvásárlásánál- de tudtam, hogy nem fog átverni, pontosan letisztáztunk, írásba foglaltunk mindent.

Fordított esetben is bizonyára számíthatnék rá, de nincs rá szükségem. Most éppen ő a kedvezményezettje egy lakáskasszás megtakarításomnak (mivel kevés egyenesági hozzátartozóm van, akire igénybe vehetem és több fut jelenelg is)- fel sem merül egyikünkben sem, hogy akár ezzel is megkárosíthatnánk egymást.

Sosem értettem, hogy miért éri meg egymásnak hazudozni akár fizetésről, akár egy termék áráról stb. Ha nem akarom megmondani, akkor azt felvállalom, hogy nem akarom megmondani, de hogy valótlanásgot állítsak...

Sajnálom a csalódásodat kérdező, a fent leírtakat érdemes átgondolnod, de a helyedben én nem segítenék többet anyagi jellegű kérdésekben azoknak a hozzátartozóimnak, akik nem tisztelnek meg a bizalmukkal- ez alapvető nálam.

Minden jót.

2016. aug. 1. 15:28
 12/20 anonim válasza:
81%

Hűha vannak érdekes modorú emberek :)

1.) Sztem egy lakás vásárlása egy családtagnál nem kis dolog, főleg ha tartják a kapcsolatot..az ilyenről azért szoktak beszélgetni...nem engedélykérés, szimpla beszélgetés.

2.) azért nem mondták el, mert nem akarták hogy közbelépj a hitel miatt, nehogy lebeszéld a szüleidet, mert ahogy kiveszem ellenezted volna.

3.) az nem derül ki számomra h most a szüleid fizetik a hitelt, vagy a tesódék csak a szüleid nevén van? Ha az első az nem egy egyenes dolog h ti támogatjátok anyukádékat, ők meg a tesódékat.. ezt számonkérném mindenképp... ha utóbbi és csak az ő nevükön van a hitel de tesódék fizetik becsülettel, sztem nincs belőle baj..lépj közbe ha elmaradnak a fizetéssel.

Higgadt fejjel gondolkozz és cselekedj, mert ezen múlhat akár a jó-rossz viszony a családon belül...

2016. aug. 1. 15:36
 13/20 anonim ***** válasza:
82%

Biztos le leszek pontozva de pont nem érdekel!

Ha a TI életeteket nem befolyásolja smemiben a hugod éelte,semmi közöd sincs ahhoz,sem beleszólásod sem ojogtalanul be durcizni h ők mit mennyiért vettek..stb!

Viszont ha anyám hiteleket venne fel,és hitelt hitelből fizetne az 1x fix h többet nem segitenék neki!Akinek enny esze van megérdemli!

Apám egyik öccse és családja hiteleket vesznek fel a gyerekeik nevére..meg magukéra..ha meg nincs lóvé körbehivják a tesokat..öreganyám mindig ad nekik mi már ó 12éve semmit,se kereszt anyámék!Nehogy már mi fizessünk nekik..mikor 1x kért 5000ft-t a nagynéném,aztán egyből leküldte a gyerekét Tescoba(még lehetett cigit venni),hogy hozzon 2 l olcsó kolát a többiből cigit..

2016. aug. 1. 16:22
 14/20 anonim ***** válasza:
64%
Itt talán nem titkolózásról van szó, hanem arról, hogy a szülőkről való leválást illetve a testvérektől való egészséges elszakadást gátolja a gyermeteg függőségi viszony kényszeres fenntartása. Felnőtt emberek nem avatkoznak bele egymás életébe (beleértve az anyagi ügyeket is) és nem kérdezősködnek. Mivel a testvérek személyisége sem teljesen azonos, ezért van, aki illetéktelen kérdezősködésnek tartja ha pl. anyagi ügyeit illetően kutakodnak. A jó viszony nem azt jelenti, hogy a hálószobában és a pénztárcánkban történtekről is beszámolunk egymásnak.
2016. aug. 1. 16:45
 15/20 anonim ***** válasza:
96%
Ideális esetben nem lenne jogos a felháborodás. De ebben az esetben a kérdező pénzelte eddig is a saját pénzéből a felelőtlen pénzügyi döntéseket hozá szüleit, gondolom, azért érzelmi zsarolás bejátszott a szülők részéről... kíváncsi lennék, mi lenne a reakció, ha anyu-apu mehetne az utcára a hitele miatt... Ha már a hitelt felvevő ember gyakorlatilag egy másiktól függ, azt a másikat illene beavatni a dolgokba. Nem feltétlenül úgy, hogy engedélyezze, hanem időben szólni neki.
2016. aug. 1. 16:59
 16/20 anonim ***** válasza:
79%

8: Pedig nem magánügy, hiszen megszegtek egy családi megállapodást a szülei és a testvérei a Kérdezővel szemben.

Ha bajba kerülnek, ahogy ez néhány éve is megtörtént, ő fizeti ki helyettük.

2016. aug. 1. 17:09
 17/20 anonim ***** válasza:
91%

4#: őrület, amiket írsz! A megoldás a hitel? A kérdező a hitelre irigykedik? Írta a kérdező, hogy a szülőket egyszer már kisegítették a hitelből, erre most megint belekerültek. És a kérdező irigy? Újra kérdezem... Nem csodálom a szülés dolgot, mert gondolom a kérdező már párszor kikiabálta a véleményét a hitelről, erre most pont szülés idejére időzítették? Azon csodálkozom, nem várták meg, míg a kérdező befejezi a szoptatást...

Kérdező, hagy őket, de közben csendesen kezdjetek el takarékoskodni. Nem a csemetére, hanem a családra...

2016. aug. 1. 18:58
 18/20 anonim ***** válasza:
0%

17# őrület hogy mindegy egyes hozzászólásokat valakibe belecsipsz,most rám került a sor.

Adok egy kis segítséget, lehet értékelni a hozzászólást tudod az a kis kezecske lent, piros vagy zöld:) jobban nem tudom már elmagyarázni hogy megértse. Letszives értékeld az emberek válaszait,tetszik vagy nem tetszik kezecske.

De nem kell minden olyan emberhez hozzászólást írni,aki esetleg nem veled ért egyet!!!

Mert te mindenhol eljatszod a nagy okos asszinysagot;asszonykodik otthol kell és nem itt.

Pont itt befejeztem veled!!

2016. aug. 1. 20:30
 19/20 anonim ***** válasza:
34%

Ejj, de cigány vagy. :DD

Ez meredek. Ha megbeszéltétek előre, hogy ne vegyenek fel hitelt, mert csak titeket is berántanak vele a szarba, akkor jogos az aggodalmad. De azt gondolom, bennük meg az van, hogy végül is felnőttek, tudnak felelős döntést hozni. Elég kellemetlen lehet nekik, hogy eddig nem sikerült. Mondjuk láthatóan nem tanultak az eddigi hibáikból, szóval ez minden oldalról gáz.

2016. aug. 1. 21:25
 20/20 anonim ***** válasza:

Ne hagyd magad kihasználni!

A te jövőbeni örökséged terhére is felvetettek a szüleiddel egy hitelt. Ezt úgy hívják, hogy kisemmizés, kiganéztak alólad satöbbi. Ráadásul sunnyogva, tehát gerinctelenek is. Teljesen megértem, hogy becsapva érzed magad, különösen, hogy eddig is te pénzelted a szüleiteket.

Eleve nem segítesz azzal a költekező szüleiden, ha folyton kisegíted őket pénzzel. Ezek után nyilván nem is fogod tenni.

2020. dec. 23. 14:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!