Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » A nővérem irigy rám?!

A nővérem irigy rám?!

Figyelt kérdés
Nővérem 19 éves én 14, hatosztályos gimnáziumba járok, most kezdtem a második évemet. Szorgalmas jó tanuló vagyok, ő 16 évesen ott hagyta a szakiskolát. Azóta csak otthon van, beiratkozott estin érettségizni, de egy félév után megunta, amikor anyáék felhánytorgatják neki, ezeket, meg hogy példát vehetne rólam, állandóan csak hisztizik, hogy persze, mert az ő kis szeretett húgocskája mennyire tökéletes, meg hogy én mennyi mindent megkapok, míg ő szinte csak a szükséges dolgokat. Ha anyáék nem látják, mindig belém köt, hol direkt a magnót bömbölteti hangosan, amikor tanulnék, hol akkor jön rá a takarítás, vagy állandóan beszólogat, hogy tanulj, mert nem leszel anyáék kicsi lánykája. Volt, hogy a tankönyveimet, füzeteimet eldugta, vagy szándékosan belefirkált. Mindenféleképpen próbál idegesíteni, nagyon kivagyok már tőle, nem tudom, hogy miért engem hibáztat, meg miért irigy rám,neki is volt lehetősége tanulni, nem tette meg.

2015. szept. 21. 06:35
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
76%
Nem irigy, csak kiakadt a peldalozas miatt. Edesanyadek nem tul okosak egyebkent. A peldalozas az egyik legnagyobb hiba, amit a szulok elkovethetnek.
2015. szept. 21. 07:13
 2/22 A kérdező kommentje:
Azóta megy ez a példálózás, amióta nővérem ilyen lett. Volt egy munkahelye, de ott hagyta, mert unta, most be van hívva közmunkára, de az se tetszik neki.
2015. szept. 21. 07:24
 3/22 anonim ***** válasza:
80%

Nézd, a szüleitek tudod mit üzennek a nővérednek: Sosem leszel elég jó. Sosem lesz olyan jó, mint te!

Sajnos, a romboló hatását én is ismerem.

Egy gyerek soha nem a szüleire haragszik.

Én felnőtt fejjel lerendeztem magamban ezeket a dolgokat, de 16 évesen a húgomat utáltam. Úgy éreztem, elvette a szüleimet.

Tudom, hogy hülyén hangzik, de próbáld meg megérteni. :(

Két lányom van. Én már nem adom tovább ezt a romboló nevelést.

Ha jó testvéri kapcsolatot szeretnél: állj ki mellette!

2015. szept. 21. 07:33
 4/22 anonim ***** válasza:
84%

"Azóta megy ez a példálózás, amióta nővérem ilyen lett."

Teljesen mindegy miota megy: ebbe a helyzetbe bele van kodolva az ellensegeskedes. SOHA nem szabad egy gyereknek azt mondani hogy bezzeg ez vagy bezzeg az. Soha.

Aki ezt nem tudja felerni esszel, az nem alkalmas szulonek. Talan kemeny fogalmazas, de ez a helyzet.

Az meg plane irritalo lehet ha te valoban tobbet kapsz meg mint o.

2015. szept. 21. 07:40
 5/22 anonim ***** válasza:
78%

Ez nem irigység, hanem - jogosnak tűnő - féltékenység. Ahogy az első is írja, ez konkrétan a szülők hibája, a testvéreket összehasonlítgatni meg példálózni nem túl szerencsés. Azt gondolom, hogy hiteles választ tudok neked adni, mert teljes mértékben átérzem, amit a nővéred: én is nagyobb testvér vagyok, és a húgommal nyíltan kivételeztek, pl. amit nekem 17 évesen nem szabadott, azt neki 14-15 évesen minden további nélkül megengedték, kapott telefont, amire én anno magamnak kerestem meg a pénzt (nekem ez alap volt, hogy ha plusz igényem van, azért diákmelózni kell, neki meg az volt az alap, hogy szól és megkapja)... stb. A lényeg, hogy kellett egy pár év, mire felismertem azt, hogy erről nem a húgom tehet, hanem a szüleink, és már nem éreztem azt, hogy piszkálódással kell helyreraknom az egyensúlyt. Egyébként ez egy ördögi kör: amíg megy a kivételezés meg a példálózás, addig nem fog jobban tanulni és előre haladni, hiszen minek, téged úgyis "jobban szeretnek". Márpedig amíg nem tanul jobban, addig menni fog a kivételezés, téged "jobban fognak szeretni". Szerintem azzal tudsz segíteni a helyzeten, hogy

1. Próbáld meglátni, amikor kivételeznek veled. Az előnyt élvező szemszögéből ez nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Ha észreveszed, tedd szóvá a szülőnek, ezzel közvetve kiállsz a nővéred mellett.

2. Beszélj a nővéreddel. Mondd el neki, hogy te szereted őt és szeretnél vele jó kapcsolatban lenni, mondja el, hogy mi a problémája, és - a legeslegfontosabb - szerinte Te mit tudsz tenni ez ellen. Ezt nagyon fogja értékelni, hidd el. Lehet, hogy először szurkálódni fog, hiszen évek sérelmeit egy mondat nem fogja hirtelen helyrehozni, de ha "lenyugszik", és elég érett, akkor ezért a mondatért nagyon hálás lesz, és elindulhat a változás a kapcsolatotokban.

Remélem, tudtam segíteni.

2015. szept. 21. 07:44
 6/22 anonim ***** válasza:
60%

Tehát véletlen sem a lusta felnőtt élősködő nővér a hibás. Természetesen mindenki hibás csak ő nem. Gondolom ő is mindent megkapott míg suliba járt, de ő se tanulni sem dolgozni nem akar. Az sem normális hogy egy felnőtt 19 éves nő a 14 éves kislánnyal leáll veszekedni, eldugdosni a könyveit. Könyörgöm egy normális felnőtt nő ilyet nem tesz. Volt még egy esélye miért nem ragadta meg? Miért nem érettségizett le? Miért elégszik meg a közmunkával? Össze kellene szednie magát és munkát keresni, és közben tanulni. Sajnos a nővéred tipikusan az az ember aki mindig is mást fog hibáztatni a saját hülyeségeiért, az elszalasztott lehetőségeiért.

Meséld el ezeket a dolgokat a szüleidnek, és ők beszélgessenek el vele, hátha megjön az esze.

2015. szept. 21. 09:58
 7/22 anonim ***** válasza:
63%

4

Itt már nem gyerekről hanem felnőtt 19 éves nőről beszélünk, aki bizonyíthatna még mindig de a lustasága nem hagyja. És nyilván több cuccot kap a 14 éves iskolába járó gyerek, több ruha kell stb mint egy közmunkásnak akinek van saját keresete. Ne hasonlítsunk már össze egy 14 éves gyereket egy 19 éves felnőtt nővel aki keresőképes.

2015. szept. 21. 10:02
 8/22 anonim ***** válasza:
55%

"aki bizonyíthatna még mindig de a lustasága nem hagyja"

Nem ismerjuk a valodi hatteret, csak a kerdezo altal lefestett ( es valoszinuleg erosen a sajat szempontjabol torzitott) kepet.

2015. szept. 21. 11:13
 9/22 A kérdező kommentje:

Nővéremnek az a baja, hogy egyszerűen türelmetlen, nem lusta, csak egy idő után elunja a munkát hamar. A tanulással is ugyanez a helyzet, ha valami nem sikerül neki elsőre, akkor feladja, hogy ez úgyse fog menni.

Mindig azt vágja, anyáék arcába, hogy ő nem tehet arról, hogy nem olyan okos mint én. Pedig van sok minden, amiben ő is jó, sőt, jobb mint én. Ott van például a magyar, igaz én ötös vagyok belőle, de neki kifogástalan a helyesírása, nagyon szépen szaval, verseket ír, jól fogalmaz.

2015. szept. 21. 14:46
 10/22 anonim ***** válasza:
66%

Azét álljon már meg a menet!!! Ezrét biztosan le leszek pontozva, de nem érdekel.

Itt nem arról van szó, hogy a hugival azért kivételeznek, mert kisseb vagy genetikailag jobbak a képességei a nővérénél még csak nem is arról van szó hogy a hugi jobban tanul, azért kap ő többet mert ő TANUL a nővére meg csak érettségizni sem volt hajlandó és már 3!!! éve otthon lopja a napot. Naná hogy a húga többet kap, mert hogy többet érdemel mit egy 19 éves (jogilag) felnőtt aki képtelen belátni hogy nem csak otthon hanem az a nagybetűs ÉLETBEN is több jár annak aki hajlandó erőfeszítéseket tenni.

Azzal alapvetően egyet értek hogy ez a „bezzeg a testvéred” példálózás káros de a szülők nem azt kérték a lánytól hogy doktoráljon le hanem hogy az alpszintű tanulmányait végezze el, ráadásul ez a pofon a szülőktől semmi ahhoz képet amit az ÉLETTŐL fog kapni ha érettségi nélkül akar megélni.

„Nézd, a szüleitek tudod mit üzennek a nővérednek: Sosem leszel elég jó. Sosem lesz olyan jó, mint te!” lehet olyan jó mint a húga ha végre hajlandó lenne leérettségizni elvégre nem az orvosi egyetemről van szó ahova tényleg kimagasló eredmények kellenek.

„Nem ismerjuk a valodi hatteret, csak a kerdezo altal lefestett ( es valoszinuleg erosen a sajat szempontjabol torzitott) kepet.” Szólott a mellőzött nagytestvér. De most komolyan ezt honnan veszed ezt vagy csak magadból indulsz ki? Akár hiszed akár nem, nem mindig a nagytestvér a szegény áldozat a kicsi meg az áskálódó, önző dög

Az idegesítés, meg ez a könyv eldugódi meg szánalmas én ilyet utoljára 10 évesen csináltam. Egy értelmes ember ebben a korban már nem csinál ilyet ez már szinte ijesztő a nővéred mentális állapotára nézve.

Végeredményben: Igen a húgod irigy rád de ne legyen emiatt bűntudatod nem te tehetsz arról hogy ő egy lúzer, mivel senki nem kényszerítette hogy hagyja ott a sulit, ez a saját döntése volt és most téged büntet a következmények miatt.

2015. szept. 21. 21:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!