Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Tényleg nagyon rossz a 4-5 év...

Tényleg nagyon rossz a 4-5 év körüli korkülönbség testvérek között? Ismertek ilyen korkülönbséggel testvéreket?

Figyelt kérdés

A lányunk 3,5 éves, most várjuk a kistestvérét. Eddig majdnem mindenki, akinek elújságoltuk elmondta, hogy ez elég nagy hiba, rossz testvérek lesznek, vagy hamarabb kellett volna vagy várni még.

Teljesen le vagyok döbbenve és kicsit meg is ijedtem.

2015. febr. 9. 19:33
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
73%

Nővérem 4,5 évvel idősebb nálam. Anyu direkt így tervezte, hogy kisebb legyen a rivalizálás, meg tesóm már önállóbb legyen, amikor megérkezem.

Alapvetően jól megvoltunk mindig, de voltak hullámvölgyek. Amikor ő pl. már sulis volt, én még nagyon kis "baba" (kb. 8-4 éves), akkor pl. nehezen tudtunk eljátszani együtt. Aztán később, amikor ő már kamaszodott, én meg még kislány voltam (13-9 éves korunkban). Utána viszont, amikor én is kamaszodni kezdtem, akkor nagyon klassz volt, 15-16 évesen már mehettem vele bulizni néha, mert ő meg már 20 körüli megbízható nagylány volt. Felnőttként pedig abszolút jó a kapcsolatunk.

2015. febr. 9. 19:57
 12/30 anonim ***** válasza:
70%
Köztünk pontosan 5 év van. Én lány vagyok, ő fiú. A legelején imádtam. Aztán kb 3-15 éves koráig utáltuk meg öltük egymást, anya felváltva vitt minket a sürgősségire... Azóta meg a legjobb barátom :) Ettől persze nem törvényszerű, hogy nálatok is gáz lesz.
2015. febr. 9. 19:57
 13/30 anonim ***** válasza:
81%
Bátyámmal megvagyunk, ő 19, én 14. Néha veszekszünk, de ha bármi bajom van, gyakran ő az első, aki tud róla, tehát szerintem teljesen emberfüggő :)
2015. febr. 9. 19:58
 14/30 anonim ***** válasza:
34%

Férjem és testvére között 5 év van, mindent megbeszélnek, jól lettek nevelve, 1 szobában laktak mindig is amíg el nem költözött hozzánk.

Köztem és az öcsém között 23 és fél év van, ő most 1,5 éves , én 25, szerintem jó kapcsolat lesz közöttünk,hisz az én reszemről nem lesz az a gyerekesség ami a kicsiknél. Mondjuk nálunk fura lesz ,mert az öcsém a mi gyerekünkkel nő majd fel,olyanok lesznek mint a testvérek , de mégsem( egy telken lakunk , de külön házban) ,ott lesznek dolgok, mert anyámmal nem vagyunk ugyanazon a szinten nevelés ügyben. Szerintem sok múlik a szülőn.

2015. febr. 9. 20:00
 15/30 anonim ***** válasza:
83%

"Eddig majdnem mindenki, akinek elújságoltuk elmondta, hogy ez elég nagy hiba, rossz testvérek lesznek"

Szerintem meg az a nagy hiba, meggondolatlanság és felelőtlensége, amikor emberek a saját hamis hitrendszereiket próbálják másokba átültetni ilyen negatív gondolatok, negatív "programok" formájában.

Az, hogy a gyerekeitek milyen testvérek lesznek, szerintem kb. 90 %-ban azon múlik, hogy ti hogyan nevelitek őket, hogyan készítitek fel a nagyobbikat a kicsit születésére, hogyan kezelitek majd a kisebb-nagyobb féltékenységet, ami ilyenkor természetes bizonyos mértékig, mennyire tudjátok nem elsősorban "elmagyarázni", hanem éreztetni a lányotokkal, hogy ő attól még, hogy kistestvére született, ugyanolyan fontos nektek, és ugyanannyira szeretitek, mennyire kapja meg azt a figyelmet és minőségi időt, amire szüksége van anyával és apával, ahelyett, hogy úgy érezné, hogy háttérbe szorult, mert minden mindig a kicsi körül forog, később mennyire tudjátok egészséges mértékű egymáshoz való alkalmazkodásra nevelni őket, mennyire lesz egyikből "kis kedvenc", vagy éppen az "etalon", akihez méregetjük a kisebbet, mennyire lesz kivételezés, kettős mérce, vagy hogy nagyobb korukban akarva-akaratlanul mennyire nevelitek őket együttműködés, helyett rivalizálásra ("bezzeg a nővéred .... / bezzeg az öcséd .... kezdetű megjegyzésekkel), amire nagyon sok szomorú példát láttam a környezetemben gyerekként is, és most, felnőtt fejjel is.

A két öcsém között 4 év a korkülönbség. Gyerekként is ugyanolyan jól kijöttek egymással, mint velem, a nővérükkel (amellett, hogy nyilván mi sem voltunk földre szállt angyalok, nálunk is ment időnként a civakodás, meg néha a "bunyó"), és felnőttként is nagyon közeli, jó kapcsolatban vagyunk mind a hárman, bármiben számíthatunk egymásra.

2015. febr. 9. 20:09
 16/30 anonim ***** válasza:
83%

Köztünk öcsémmel 5 év van.

Hát, mit mondjak...

Én lány, ő fiú, bár tény, hogy nálunk a szüleim viselkedése sem könnyítette meg a dolgot. Úgy gondolták, hogy én lány vagyok, szóval KELL szeretnem babázni. Belerángattak a kisbaba körüli teendőkbe, én meg utáltam ezt. Elmentek úgy órákra, hogy rám bízták, de "nehogy nekem bármi baja is legyen mire visszaérek, különben kapsz". Mindig azt kellett, amit ő akart, senkit nem érdekelt, én mit akarok. Nagy voltam , sulis, tanulni akartam, de ordítás és kikapás volt, ha öcsém azért hisztizett, mert én nem játszottam vele (=miattam bőgött).

Durván kivételeztek vele, másnak is feltűnt már. Utáltam. Őt, a testvéremet. Eltelt aztán jó pár év , és csillapodott a dolog. De most sem szeretem. Csak már elvagyok vele. Persze valahol tudom, hogy nem az ő hibája, de gonosz kis béka lett, amint látta, hogy mindenért én vagyok elővéve.

Ha gondolod írj, sajnos regényeket tudnék írni, hogyan NE bánj a gyerekeiddel...

2015. febr. 9. 20:27
 17/30 anonim ***** válasza:
Nekem 8 és 11 évvel idősebbek a testvéreim,de nagyon jó a kapcsolatom velük,nincsen semmi gond.Szóval szerintem nem lesz gond nálatok sem
2015. febr. 9. 20:34
 18/30 anonim ***** válasza:
Öcsém és köztem 1,5 év van. Húgom és köztem pedig 16 év. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Ideális korkülönbség nincs. Az én gyerekeim között most nem egész 2 év lesz. Nem kell az okoskodó, rosszindulatú emberekre hallgatni. Nem elég érdekes otthon az életük, az ő bajuk. Ne hidd hogy jó szándékból tesznek ilyen megjegyzéseket (pedig általában ezzel kezdik a mondanivalót), szóval le kell sz arni az ilyen embereket.
2015. febr. 9. 20:36
 19/30 anonim ***** válasza:
89%

mi 21-26-32 évesek vagyunk, én vagyok a legkisebb, és egyáltalán nem bánom hogy így alakult.

Szerintem a szülőnek könnyebb hogyha kevés a korkülönbség, hiszen akkor hamarabb lezajlik a gyerekkor, a gyereknevelés.

Az előnye ami viszont nagyon jó, hogy hamar otthonhagytak mindket hármasban, mert a bátyám már tudott ránk vigyázni, tehát sok időt töltöttünk együtt, és nagyon szoros kapcsolat van közöttünk. azóta már teljesen összenőttünk, mindent tudunk egymásról. Szerintem nem a korkülönbségtől függ hogy milyen szoros lesz a kapcsolat közöttük.

2015. febr. 9. 22:05
 20/30 anonim ***** válasza:
Öcsém meg köztem 4 és fél év van, és tény, hogy kiskorunkban sokat veszekedtünk, sőt, verekedtünk is, de én pl átok egy kölyök voltam (értsd: másokkal is verekedtem), úgyhogy kétlem, hogy a korkülönbség lenne az oka. Most se beszélünk sokat, mert két külön városban tanulunk, de tudom, hogy bármikor kell valami, rá számíthatok, és ő is mindig szól, ha kellek. Tanulni is segítünk egymásnak, amikor mindketten otthon vagyunk. Emellett kb hetente-kéthetente érdeklődünk a másik hogyléte felől. Az ismerősi körömből keveseknek van jobb kapcsolata a testvérével, korkülönbségtől függetlenül.
2015. febr. 10. 00:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!