Kinek mi a véleménye öröklési vita kapcsán?
Ha megkötitek, akkor már úgy dühöng, ahogyan akar.
2015. jan. 14. 07:22
2/11 A kérdező kommentje:
De szerinte ő ki lesz semmizve.Mert ő nem olyan értékben örökölt mint én.Anyukámon meg látom hogy szaruk esik neki.
Kössétek meg az eltartási szerződést. Bátyádnak nincs igaza. Írásod alapján bőven megkapta a neki járó részt. Anyukádat is nyugtasd meg.
2015. jan. 14. 07:35
Nem egészen világos a dolog.
Ha jól értem a helyzetet:
A bátyád megkapta a régi, nagyszülöi házat. Ez így érthetö
Édesapád halálakor a szülöi ház felét örököltétek ketten? Mert ez jogilag szintén így szabályos.
Viszont amit nem értek: akkor hogyan rendelkezik édesanyád a házzal, ha azt ti ketten megörököltétek?
Anyukádnak haszonélvezeti joga lehet az egészre, de csak a fél házról tud bármilyen rendelkezést is tenni. Ha köt veled eltartási szerzödést, akkor is az csak az ö fél házrészére érvényes, nem az egész házra.
2015. jan. 14. 07:50
4. Hiába pontoztátok le, mert igaza van. Az édesapa után a 2 gyereke örökölt, erről max lemondani lehetett volna a testvér javára, de ha nem tette meg, akkor az a rész jogilag már az övé. Az anyukának fél házrész tulajdona van, és haszonélvezete az egészre. Eltartási szerződést lehet kötni vele, hogy az ő része csak az eltartóé legyen majd, de az apai rész fele akkor is a testvéré marad.
2015. jan. 14. 10:26
Édesanyja a fél ház felől intézkedne. Így a kérdezőé lenne a ház 3/4-e. Kérdező, édesanyáddal vessétek össze számszerűsítve forintban, hogy kinek mi jut,vagy jutna.Érzésem szerint ez a megosztás, amit leírtál, még akkor is igazságos lenne, ha te nem gondoznád édesanyádat. Ez függ persze a két ház értékétől.
2015. jan. 14. 11:12
Szerintem ezzel a kérdező is tisztában van. Anyuka a saját része felett rendelkezhet, tehát ugyanaz a helyzet fog fennállni, mint anno a nagyszülők házánál. A ház 3/4-e lesz a tiéd, 1/4-ede a bátyádé ha tetszik, ha nem. Őt ki kell majd fizetned és kész.
Amúgy az, hogy mihez van "joga" a bátyádnak, egy rohadt nagy marhaság. Amikor a nagyszülők házát 3/4-ed részben megörökölte, te meg semmit, akkor az mindegy volt, hogy mindent ő kapott?
Nem tudom a házak értékét, de szerintem ez így jogos, ahogy anyukád kitalálta.
2015. jan. 14. 11:12
Még annyit, hogy a jog nem ismeri el automatikusan ezt a "gondozásért öröklés-dolgot" CSAK ha gondozási szerződésbe van foglalva. Sokan megszívták ezzel, szóban megállapodott a család, hogy az örököl, aki gondozza az öreget, aztán örökléskor a többi örökös nem tartotta magát a megállapodáshoz.
2015. jan. 14. 11:18
Az örökrészbe a kapott ajándékot is be kell tudni. Ha összegszerűen nem örököl kevesebbet, akkor korrekt, ha pedig te fogsz anyukádról gondoskodni, akkor így is, úgy is.
2015. jan. 14. 15:40
10/11 A kérdező kommentje:
Igen nagyon jól értelmezitek.Én fogalmaztam egy kicsit kacifántosan. Mivel az apai rész már le lett tisztázva ..igy most ez a vita csak az anyai részen van. Nekem 3/4 az övé pedig 1/2. A házak értéke nem egyenrangú. Az övé kevesebbet ért amikor megkapta és ki kellett fizetnie anyum testvéreit is.Én szeretném beépíteni a házunk padlásterét, külön bejáratos lenne ezzel is növelve a ház mostani értékét.Ami a testvéremnek is kedvezne mivel többet érne a 1/2 része. Én minden további nélkül kifizetem ha arra kerül a sor.De ez már mindennek a teteje ,hogy még ebből is a fél házat akarja. Amig apunk is élt ..a nagyszüleim örökségét is ő kapta ingatlan és ingóság is..mindenre lecsapott föld ...én akkor 12 éves voltam...de egyszer eszébe nem jutott ,hogy huga is van.De ez engem nem is érdekel.De akkor se értem,hogy ha a szüleink már évek óta mondták neki ,hogy a szülői ház a hugodé..és én is foglalkoztam velük ..akkor??? vagy csak az én testvérem ilyen haszonéhes...??
Kapcsolódó kérdések: