A tesóm az internet világában él. Mit tehetnék, hogy ez ne így legyen?
Egesz nap netezik. Ha nem gepen, akkor telefonon. Valami kulfoldiekkel szerepjatekozik, vagy valami ilyesmi, de EGESZ NAP! Volt, hogy ejjel 3-kor is meg netezett...
Ez szerintem baromira nem normalis, ha bemegyek hozza csak netezik, beszelgetni se lehet vele.
Amugy 15 eves, de olyan, mint valami kisgyerek.. Esetlen, bena, anyuci pici lanya, nagyon onallotlan.
A szuleimet nem erdekli ez, de nekem nagyon tele van mar vele a hocipom. Legszivesebben kihuznam a netet orokre, de akkor szerintem engem meg is olne a netes "barataiert". Es szerintem el is hiszi, hogy kamu profillal, kamu keppel majd azok az o baratai...
De a kerdesnel hala megtudtam, hogy manapsag mar nem fontos kitenni a labad a hazbol, a hazon kivul ugyis csak orrba szajba bszo 15 evesek vannak.
Nem kellenek elmenyek egy 10-15 evesnek, eleg neki a net. (mert hogy kb 5 eve megy ez)
Na ezek azok a nagyon gyakori esetek, amikor azt mondom, igen, vezessék be az internetadót! Szülő is kétszer elgondolkozik azon, hogy hagyja-e a gyerekét egész nap a gép előtt ülni vagy sem.
Lehet itt szépíteni mindent a szerepjátéktól a közösségi oldalakig, de én mérhetetlenül szomorúnak találom azt a most már közel minden második családnál megnyilvnuló tendenciát, hogy a gyerekek nem csinálnak semmit, csak a gép előtt ülnek. És pedagógusként mondhatom, hogy ezt az időt nem hasznosan töltik el! Látom, hogy a tizenéves testvérem facebook-on ír rá anyámra, hogy mikor vacsorázunk. És ennek semmi köze a jegyekhez! Ő is jó jegyeket szerez...ez nem változtat azonban a társas-és szociális kapcsolatok teljes elhanyagolásán, azon, hogy lassan elvétve akad olyan fiatal, akinek van hobbija (sport, zenetanulás, színház, túra, olvasás, bármi), és még ha ki is mozdulnak, nem ritkán látom azt, hogy egy helyen fiatalok ülnek, és nem beszélgetnek, hanem nyomkodják a telefonjaikat, és maximum annyi a kommunikáció, hogy megmutatják egymásnak, hogy egy másik ismerősük mit posztolt ki éppen.
Rettenetesen szomorú a helyzet, és nem fogják fel az emberek!
Kérdező: próbálj meg beszélni a szüleiddel, hogy a testvéred nagyon nem jó úton halad, próbáljatok meg közös programokat csinálni (akár otthon! - még egy jó film megnézése együtt is jobb program, mint ez!!!). Ha a szüleid megértik, akkor lehet tenni ellene. Igen, ha aról van szó, lekódolni a netet, és max egy órát engedni neki minden nap. Ha nem érdekli őket egyáltalán, akkor az árulkodik a hozzáállásukról, és akkor tényleg mélyebb problémák vannak a családotokban, és nem hiába menekül előlük a tesód egy fiktív világba. Akkor próbáld meg te kicsit irányítani. De ne úgy, hogy szekálod, vagy csak annyit mondasz, hogy ne csinálja, mert annak ellentámadás a vége. Hanem ajánlj fel neki alternatívákat! Menjetek el együtt valahova, hívd át a szobádba filmezni stb.
Megkérdezhetem, hogy hány éves vagy? Nagyobb, vagy kisebb testvér?
Nekem furcsa, hogy a szüleidet ez nem érdekli...Főleg, ha 15 éves és elvileg most kezdte a középiskolát.
Ha Te vagy a nagyobb, próbálj meg valamilyen programot szervezni magatoknak. Vagy első körben kérd meg, hogy menjen veled kenyeret venni. Aztán esetleg ruhát/cipőt venni.
Fogjuk rá, hogy közeleg a karácsony, csináljatok adventi koszorút (ha nálatok szokás), vagy ablakdíszeket.
Ne várd el tőle még jó ideig, hogy órákat töltsön veled a net nélküli világban, ha esetleg függő, akkor elégedj meg 15-30 percekkel is. Valószínűleg az ő agya csak azok jár mostanában, hogy mi történt a játékban addig, amíg ő nem volt fenn. Nagyon-nagyon lassan talán eredményt érhetsz el, de szerintem se erőltesd túlzottan, mert akkor előjönnek a "csakazértsem" dolgok.
Sajnos azzal testvértként nem tudsz sokat kezdeni, hogy "anyuci pici lánya". Majd idővel rájön, milyen, amikor magának kell megteremteni azt, amire szüksége van.
Úgy van, ahogy az utolsó mondja. Én pontosan tudom, mert én is átestem ezen a korszakon 11-14 éves korom között.
Ki fogja nőni.
De ez nem jatek. Nem tudom hogy nevezni ezt.
Kamuprofilokat csinálnak facebookon, kamu posztok, hires szemely fenykepeit ugy posztolja, mintha o lenne. Legyen peldaul a tesom Lady Gaga, valaki mas Rihanna. Olyanokat beszelnek, hogy Gaga simogatja Rihannat, stb.
Mindez facebookon uzenetben folyik.
Tehat nem egy kulon jatek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!