Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Értelmi fogyatékos de fizikail...

Értelmi fogyatékos de fizikailag teljesen rendben lévő testéremről hogy tudok a legjobban gondoskodni?

Figyelt kérdés
Én 29 éves vagyok testvérem 36. Csak édesanyánk él. Testvérem fizikailag meg tud mindent csinálni, bár nem igazán teszi, mert sose volt rákényszerülve. Anyu mindig mindent megcsinált/megcsinál helyette. Elé teszi az ennivalót, kikészíti a ruháit stb. Enyhén értelmi fogyatékos emitt ha a jelenlegi munkáját elvesztené nem is tudom hol találna állást. Amik előfordulnak nála: elfelejti a wc-t lehúzni, ismételgeti állandóan magát, magában beszél. Nem lehet például rábízni még egy fűnyírást sem, esetlen. Anyu nem is enged neki semmit csinálni lehet ez is a baj tényleg úgy kezeli mintha nagyon kicsi lenne. Megfogalmazódott benne a gondolat, hogy mi lesz vele ha anyu nem lesz. Én igyekszem neki segíteni de mivel külön élünk a barátnőmmel nem gondolom, hogy nálunk kellene laknia. Azon gondolkoztam jó lenne egy olyan intézmény ahol kap ellátást de az alapvető dolgokat magának kell megoldania. Gondolok pl tisztálkodás, étel kiszedése. Mit gondoltok, mi lenne a jó megoldás?
2014. okt. 29. 16:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Gondnokság alatt van -e?
2014. okt. 29. 17:33
 12/19 A kérdező kommentje:
Nem.
2014. okt. 29. 17:36
 13/19 anonim ***** válasza:
Tényleg ! Írtad, hogy amikor Anyud elutazott és nem tettél a feneke alá mindent.... ezt a testvéred, hogy viselte?
2014. okt. 29. 17:36
 14/19 A kérdező kommentje:
Hát ne arra gondoljatok, hogy egyből lefestettem vele az ablakokat :) De szedett magának enni, és akkor evett amikor akart, nem anyu szabta meg. Reggel felkelt elment dolgozni. Nem volt nagyon semmi gáz. Az tény, hogy nem teljesen egészséges de szerintem több mindent megtudna egyesül is csinálni, mint amit most hagy anyu neki. Én ugye nem élek otthon már és akkor szembesülök ezekkel amikor haza megyek. Gyerekként meg nem is tudom, anyu mindig kiszolgált minket.
2014. okt. 29. 17:39
 15/19 anonim ***** válasza:
Ha érdekel a facebookon van fent egy csoport: Fogyatékos a gyerekem néven. Nemcsak szülők vagyunk, testvérek is vannak....
2014. okt. 29. 17:40
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
El kell keserítselek, de az előzőek keverik a középsúlyos értelmi fogyatékosok helyzetét az enyhe fogyatékosokéval. Mivel ő enyhe, nem jár neki rokkantjáradék, és nagy eséllyel fogyatékossági támogatás sem (bizottság dönt erről, de amiket leírtál, az alapján nem kapna semmit).Nem jár napközbeni ellátás, fogyatékos otthon, semmi. Ez a szőnyeg alá söpört sz.mét Magyarországon, az önmaguk ellátására képtelen, de nem súlyosnak ítélt fogyatékosok és családjaik magukra vannak hagyva, mondván, keressen munkát!Gondnokság alá helyezés nélkül pedig nem dönthetsz helyette semmiről, ugyanazok a jogai, mint bárkiéi.Az örökséget is hamar kihúzzák a kezéből, ha nem vagy résen! Szerintem a legtöbbjük elvégzi a kisegítőt, aztán a szülők gondozzák, amíg élnek, vagy mennek az utcára, aztán szépen meghalnak. Ez ma Magyarország.
2014. okt. 29. 18:51
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok.. 3-astól kíváncsian várom mi volt a problémája a hozzászólásommal :) tán úgy gondolod, hogy a fiam nyakba kell varrnom a lányomat ezzel talán tönkretéve a házasságát, párkapcsolatait, és ki tudja hány évre ilyen felelősséget hagyjak a vállán??? nem azért vállaltunk egy testvért is mellé, hogy majd ő gondozza ha mi nem leszünk...

kérdező azt mondod az országban teljesen egyedül utazik, akkor nagyon enyhén sérült emberről beszélünk... én lányom az utca végéig nem menne el egyedül... milyen iskolát végzett? milyen munkája van? szakmája is van? mégis mi az amit nem képes megtenni? hisz mikor te vele voltál, kiszolgálta teljesen magát... amit az utolsó írt, sajnos szerintem is így van, hogy ennyire enyhén sérült embereknek nem biztos hogy van otthon, annyit tehetsz majd meg, hogy fogadsz mellé egy gondozónőt aki segít neki... bár nézz körül akár neten, telefonálgass párat csak kíváncsiságból is, hogy mit tudsz majd tenni, milyen lehetőségeid vannak...

2014. okt. 29. 20:16
 18/19 A kérdező kommentje:
Egy normál általános iskolát végzett és utána járt speciális iskolába és most kertészettel foglalkozik. Egyedül mondjuk nem tudna mosni, főzni, takarítani, udvart rendben tartani. Bár nem tudom ha másképp történt volna a nevelés vagy fejlesztés hogyan lenne. De valóban 3. felnőttként sem szeretném a kapcsolatomba, hogy rá is főzzön mosson a páron napi szinten mintha a nagy gyerekünk lenne. Ezt nem is várhatom tőle. A fizetése nem túl sok és ha anyu nem lesz nem tudom mi lesz a házzal ahol most élnek. Szerintem elég lenne valaki aki néha ránéz, kicsit takarít vagy főz bevásárol. De egyedül nem tudom mit tudna kezdeni a házzal.
2014. okt. 29. 21:08
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
nem tudom merre laktok, esetleg hogy ne kelljen házat- kertet rendbe tartania, el kéne majd adni és egy garzon panellakást venni neki.. annak kicsi a rezsije is, és nincs is vele annyi gond... vannak segélyszolgálatok, ahol lehet kérni segítséget takarításhoz, bevásárláshoz, ebédet befizetném valahova és házhoz vitetném neki... ha el tudta végezni a rendes általános iskolát, és még egy speciális iskolát is, és még dolgozni is képes, szerintem igazából mindenre (mosásra, bevásárlásra, takarításra) képes csak igen.. nem kellett neki soha megcsinálnia... mi lenne ha vele ülnél le beszélgetni? szerintem nem olyan nagy a baj mint te gondolod, csak igen.. anyukád mindent megcsinál helyette mert azt hiszi nem képes rá, pedig dehogynem... itt egyedül esetleg azzal lehet majd probléma, hogy hogy jön ki a keresetéből... ami persze nem kis probléma, de hátha neked olyan jó fizetésed lesz (van) hogy 1-1 nagy bevásárlást, vagy pár számlát befizetsz helyette hogy ne kerüljön az utcára... (?)
2014. okt. 30. 08:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!