Mennyire szabad/kell belevonni a nagyobb gyereket a kistestvére ellátásába?
A lányom 4 éves, a fiam 4 hónapos. A rokonok, barátok akik jönnek látogatni, mindig kérdezik hogy mit segít a nagy a kicsi körül.
Nos, semmit nem segít. Néha hozza a pelenkát, popsikrémet, énekel neki, mutogatja neki a csörgőket, de ennyi. Én sosem szólok neki, hogy valamit hozzon vagy hogy "játszon" a kicsivel. Nekem kisebb testvéreim vannak, a szüleim elég sok feladatot adtak nekem velük kapcsolatban, ezt én nem tartom jónak.
Viszont így, hogy ez mindenki szerint természetes, elbizonytalanodtam.
Nálatok hogy van/volt?
Mindig annyira, amennyire ő akarja. A kedves rokonokat beked kell szépen és finoman helyretenni: egy négyéves gyerek az csak legyen GYEREK. Nem a tetsvére anyja vagy apja, hanem a TESTVÉRE.
"Nekem kisebb testvéreim vannak, a szüleim elég sok feladatot adtak nekem velük kapcsolatban, ezt én nem tartom jónak."
Igazad van, és ne legyél bizonytalan. Te csinálod jól. Jó ember vagy, mert a gyerekednek nem akarod azt a rosszat, amit magadnak kellett átélned. Nekem a tetsvérem szülőjének kellett lennem, minden szempontból. Ez is közrejátszik abban, hogy gyűlölöm.
Szerintem is jól csinálod, annyira segítsen csak, amennyire akar. Még nagyobb gyereknél is ezt mondom, pláne ilyen picinél.
Ha most kötelességévé válik valami, később neheztelni fog a testvérére, mert ő lesz a "feladat", aki megfosztja a szabadidejétől. Ezen kívül normális testvéri kapcsolat helyett lehet, hogy valami alá-fölérendeltségi viszony fog köztük kicsit kialakulni akkor, mert "én vagyok a nagy, el kell lássalak téged, tehát megmondhatom, mit csinálj, és neked szót kell fogadnod". (Nyilván nem így megfogalmazva, de érted. :))
"Néha hozza a pelenkát, popsikrémet, énekel neki, mutogatja neki a csörgőket, de ennyi."
Négyévesen ennyi segítség bőven elég.
"Nos, semmit nem segít."
"Néha hozza a pelenkát, popsikrémet, énekel neki, mutogatja neki a csörgőket"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!