Odaadnátok a pénzt a tesótoknak?
Amikor 4 évvel ezelőtt az esküvőmet és a lakásvásárlást terveztük, a szüleimtől kaptam egy kisebb összeget, amit az elmúlt években nekem raktak félre, hogy segítsék az életben az elindulásomat. Nekem és a hugomnak is fél-fél millió forintot gyűjtöttek össze.
Nagyon örültünk neki a férjemmel, és hálásak voltunk a segítségért. Akkor már volt egy kis tartalékunk, ami a lakáshitelhez kellett, de az az esküvő időpontjában le volt kötve, így a szüleimtől megkaptam az egész összeget, hogy a megtakarításunkat ne törjük fel emiatt.
Pár héttel az esküvő után lejárt a lekötés, és vissza akartam adni a szülőknek a hugom részét, de azt mondták, inkább vigyázzak én rá, hogyha velük történe valami, akkor is megkaphassa a hugi.
Azóta egy külön számlán tartom a pénzt, 3 havonta lekötöm a teljes összeget, a korábbi kamatokkal együtt.
Erről a pénzről a hugom nem tud, a szüleim kérték, hogy ne is tudjon, mert akkor korábban elkérné.
A hugi 4 éve megismerkedett egy sráccal, 1 éve albérletbe össze is költöztek. A költözéskor kérdeztem a szüleimet, hogy mi legyen a pénzzel, adjam-e oda nekik, de azt mondták, még várjunk, hátha összevesznek.
Azóta is együtt vannak.
Tegnap beszéltem a hugival, és valahogy szóba kerültek a fizetések. Elpanaszolta, hogy az összeköltözés elején minden rendben volt, de a barátjának hitelt kellett felvennie, mert a tesója kezese volt, de ő nem fizette a hitelt, így a barátja tesójának a hitelét most ők fizetik, és minden számlával el vannak csúszva. Aztán több személyi kölcsönt, hitelkártyát is igényeltek a számlák miatt, de egyre jobban eladósodnak, mert nem tudják visszatörleszteni az összegeket, és a kamatok nagyon magasak. Egyszóval elindultak a lejtőn, egyik hitelből fizetik a másikat.
Anyuékat kérdeztem, hogy segítsük-e őket ki a neki félretett pénzzel, de azt mondták, ezt a döntést rám bízzák. Ők nem erre szánták azt a pénzt, de ha én úgy érzem, adjam neki oda.
Férjemmel megbeszéltük, hogy mi is tudnánk egy kicsit nekik kölcsönadni, és akkor minden hitelüket ki tudnák fizetni.
A gondom csak az, hogy így ebből a pénzből a barátja tesójának a hitele lenne kifizetve. A huginak is azért kellett hitelt felvennie, hogy tudják fizetni a számlákat, mert a fizetésük nagy része elment a barátja tesójának a hitelére.
Nem házasok, esküvőt nem terveznek, és ha később külön mennének, abból a pénzből a hugi semmit nem látna.
Viszont ha nem segítek, még mélyebbre fognak csúszni.
Ti mit tennétek? Odaadnátok a pénzt vagy sem?
Aki jókor segít, az kétszer segít.
Húgod most van bajban. Most kell neki a segítség. Amikor minden szép és jó, hidd el nem hiányozna neki annyira.
Viszont az aggodalmadat is megértem. Add neki úgy a pénzt, mintha kölcsön lenne. Persze kamat nélkül, hogy ki tudják fizetni az apró hiteleket. A csávóval kell iratni egy tartozáselismerést, mintha neked tartozna.
Így segítettél is, de a hugod pénze is megmaradt. Persze ha összeházasodnak, akkor ha addig nem fizették vissza a pénzt mondhatod, hogy nem tartozol semmivel, vagy ha visszafizették akkor odaadhatod neki a teljes összeget. Onnan kezdve már hadd rendelkezzen vele szabadon.
Én ezt tenném.
A húgi keressen egy új barátot, és máskor ne legyen olyan hülye, hogy hitelt vesz fel arra, hogy más adósságát kifizesse.
Szerintem hülyeség lenne szüleitek összegyűjtögetett megtakarítását a húgi barátjának a testvérének a hitelére költeni.
És mi a garancia, hogy nincs több hitel?
Segítenék, mert már a húgom van bajban a saját nevére felvett hitelekkel - de nem értem miért vettek fel ketten hitelt: nem házasok, nincs semmi bejegyzett közük egymáshoz, nem is a közös ingatlanukat terhelték meg... Úgyhogy csak addig kellene fizetni, amíg a tesód felelőssége tart, a srác meg szedje elő a saját részét. Ha nincs rá mód és az egész kifizetésére kérne a testvérem, akkor a sráccal bizony írnánk egy remekbe szabott szerződést a rá vonatkozó összeg visszafizetéséről.
Pénzben-üzletben nem szabad arra hagyatkozni, hogy már majdnem család ennyi idő után. Sőt, még arra sem, hogy család...
Meg ugye kérdés, miért nem tudja fizetni a tesód barátjának tesója. Mert ha csak lustaságból, akkor inkább vigyék amijük van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!