Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Nehéz a tesómmal az együttélés...

Nehéz a tesómmal az együttélés. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Majdnem két éve a tesómmal lakom, mióta mindketten egyetemre járunk. Úgy érzem, hogy hiába 20 éves, még mindig a kamaszkorát éli. "Titokban" dohányzik, dugdossa előlem a cigit és a szobájában dohányzik. Engem nagyon zavar a füst, kicsi a lakás és megáll a folyosón a bűz. Nagyon nem bírom elviselni. Próbáltam vele beszélni többször is, ilyenkor befejezi pár hétre, aztán kezdi elölről. A házimunkában sem nagyon segít. Múltkor megfenyegettem, hogy ha így folytatja, házirendet írunk a takarításról és tilos a dohányzás. Akkor kicsit visszavett, de most kezdi újra. Egész nap itthon ül, játszik a gépen, dohányozgat, titkolózik, rejteget... kb. mint egy 15 éves, én meg mintha az anyja lennék. Amíg én tanulok, dolgozom, nyelvet tanulok, sportolok ő itthon ül és telebagózza a lakást. A szüleinknek néha panaszkodom, de anyukám elég rosszul veszi. Biztos rosszul esik neki, hogy vettek nekünk egy lakást (amíg mások koliban laknak) és én meg elégedetlenkedem. Tudom, hogy nagyon jó dolgom van, de nekem kész kihívás vele laknom. Szerintetek? Nyeljem le a békát és tűrjem el a bűzt, takarítsam az egész lakást vagy folyamodjak valami máshoz?
2014. ápr. 2. 10:06
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Hát... Nem is tudom mit tennék a helyedben :(

Valahogy ultimátumot kéne adnod neki. De igazából itt a szüleidnek kéne rendet tenni, ha nem érdemli meg, hogy saját lakásban éljen, menjen koliba!

2014. ápr. 2. 10:10
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

Kérdés, hogy KIÉ a lakás.

De szerintem elég probléma, ha a testvéred ennyire nem megbízható.

A dohányzást én sem türném, ha annyiara fontos neki, menjen ki a kertbe/utcára.

A háztartást meg tényleg meg kell osztani.

"Múltkor megfenyegettem, hogy ha így folytatja, házirendet írunk a takarításról és tilos a dohányzás."

Ebben ugyan nem értem, mi a "fenyegetés", szerintem ez kimondottan értelmes ötlet, csak utána be is kell tartani mindkettötöknek.

Ne türd el, hogy élösködik, elvégre nem a cselédje vagy, hanem a testvére, és lakótársa.

2014. ápr. 2. 10:13
 3/21 A kérdező kommentje:

A lakás az én nevemen van, igazából a szüleink kettőnknek vették, csak ő akkor is lusta volt eljönni az ügyvédi irodába amikor a szerződéskötés volt, azért van teljesen az én nevemen.

Februárban elég hosszan elbeszélgettem vele erről. Azzal védekezett, hogy én nem tilthatom meg neki, hogy dohányozzon. Én meg úgy gondolom, hogy valóban nem, de azt, hogy a lakásban dohányozzon, azt igen. Mondtam, hogy menjen le a parkba, erre azt mondta, hogy még mit nem. A házirendre azt mondta, hogy nem hajlandó betartani. Mondtam neki, hogy nekem is jobb, ha mindenki akkor takarít, amikor akar, de ha nem hajlandó velem együttműködve rendet tartani, akkor bizony az lesz. Igazából nem sikerült jutni semmire. Anyukám még karácsonykor azt mondta a problémára, hogy azt mégsem mondhatja neki, hogy nem lakhat itt. Így meg nincs semmi a "kezemben".

2014. ápr. 2. 10:20
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Otthon, a szülői házban sem voltak szabályok??? Miért ne lehetne itt is házirend, amit be kell tartani?

A testvérednek semmi joga tönkretenni az egészségedet, a hétköznapjaidat!

2014. ápr. 2. 10:22
 5/21 A kérdező kommentje:
Meg szerintem nem véletlenül vették a szüleink drága pénzért a lakást. Nem azért kaptuk, hogy összefüstöljük. Én úgy érzem, hogy tesóm szobájában már konstans cigiszag van. Arról nem is beszélve, hogy egy nap majd lehet, hogy valamelyikünk itt fog élni a családjával. Szerintem senki nem szeretni dohánybűzben lakni/felnőni.
2014. ápr. 2. 10:23
 6/21 anonim ***** válasza:
tedd tönkre te is az életét
2014. ápr. 2. 10:30
 7/21 anonim ***** válasza:
24%
Úgy tűnik, mintha te játszanád el az anyát ebben a kapcsolatban, ő pedig a gyereket, holott a minimális korkülönbség ellenére ti mégis egyenrangú felek vagytok. Meg kellene próbálni helyrebillenteni a dolgokat, ne érezze, hogy ő az alárendelt kisfiú, hanem az ő tevékenységére is szükség van. Tehát ne takaríts helyette, csak a saját lakrészed, a közös helyiségeknél pedig "tűrd el" az ő "ízlését", egy idő után majd látszik a kontraszt és kénytelen azzal szembesülni. Soha ne viselkedj úgy vele, mintha te lennél a feljebbvalója.
2014. ápr. 2. 10:31
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
Szüleidnek talán azt kellene megpendíteni, hogy a cigifüst beeszi magát a falba, és csökkenti a lakás értékét... Hátha ettől ők is erélyesebben lépnek fel. Apukád mit szól?
2014. ápr. 2. 10:53
 9/21 A kérdező kommentje:

Az életét persze nem akarom tönkretenni és háborút sem akarok indítani. Megfordult a fejemben, hogy kidobom a cigit, de féltem a saját holmimat, ruháimat, könyveimet. Meg nem is vezetne sehova ez az oda-vissza játszma.

Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, mind a ketten lányok vagyunk. És néha én is így érzem, hogy mintha az anyja lennék. Meg ahogy már írtam, mintha még mindig egy kamasz, 15 éves lenne. Persze a szobájába nem megyek be takarítani, de a lakás többi része közös (fürdőszoba, WC, konyha és van egy közös szoba is). Ha én nem takarítok ott, akkor folyton kupiban élünk. Ha mindent rá hagyok hetente 1X mosogat!!!, kb. porszívózni életemben 2X láttam, a felmosásról, ablakmosásról... stb. már nem is beszélve. Volt már olyan, hogy hétvégén megjelent a szobámban, megkérdezni, mi az ebéd. Elvárja, hogy főzzek és után mosogassak is el.

Még egy megoldás jutott eddig eszembe:

ha mosok, csak a saját ruháimat rakom a mosógépbe

ha főzök, nem kínálom meg

magam után mindig elmosogatok, de utána soha

ha kérdezi mi az ebéd, mondom, hogy főzzön magának

Eddig ehhez nem volt szívem, de lehet, hogy ez kéne.

2014. ápr. 2. 11:03
 10/21 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy magához térne ezektől.

Lány létére nagyon gáz, hogy ilyen igénytelen :(

Én laktam együtt egy hasonló hozzáállású lánnyal, képes volt kivárni, amíg már nem bírom nézni a mosatlan hegyeket... El is költöztem hamar, de azért az sokkal egyszerűbb helyzet volt, hiszen nem a testvérem volt.

2014. ápr. 2. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!