Az én anyai örökségemet /még él az édesanyám/ a növérem megválthatja tőlem?
Ne haragudj, de nem értem miről beszélsz pontosan. Le tudnád írni érthetőbben?
Mi az örökség? Hogy válthatná meg tőled? Vagy mit értesz ez alatt?
Ezt anyukád fogja eldönteni, hogy mit és kire hagy.
Ha édesanyád beleegyezik, akkor egyszerűen eladja a saját részét a nővérednek papíron, de a tényleges pénzt te kapod - mint leendő örökség.
Mivel így lekerül anyukád nevéről, halála esetén amúgy sem örökölnél.
Miért kellene, hogy kapjon pénzt? Simán kihagyhatják ebből a procedúrából.
Ezért kellene tudni több infot. És ha 50% az anyáé, halála után 25-25% a lányoké.
Sejtem mit szeretne a Kérdező.
Szerintem meg lehet csinálni, hogy a ház értékének negyedét odaadja neked a nővéred, utána pedig Édesanyád még életében a nővéred nevére íratja az egész házat. Ekkor öröklésnél a házhoz neked nem lesz közöd, szerintem.
A hatályos Ptk szerint:
Rendelkezés várt öröklésről
660. § (1) Az örökhagyó leszármazói egymás között az örökhagyó életében is köthetnek szerződést várt örökségük tárgyában. Más személyek ilyen szerződést nem köthetnek.
(2) A szerződés csak írásban érvényes.
Sajnos, ha az anya úgy dönt, hogy nem akarnak téged ebből kifizetni, akkor te nem tudsz mit tenni.
Ha pedig már átírták a nővéreden sem követelhetsz semmit.
Nem korrekt eljárás, de ebből nekem úgy tünik egyelőre, hogy ki akarnak hagyni az egészből és ha így van, sajnos tehetetlen vagy!
Beszélj az anyukáddal erről és kérdezd meg mivel érdemelted azt ki, hogy nem egyenlően osztoztok.
utolsó, miért akarnák kisemmizni? Adott egy lakás 50% apa nevén 50% anya nevén.Apuka meghalt a gyerekek örökölték volna felesbe 25-25% De a nővér megvette a testvére 25%át. Tehát kifizette neki. Most szeretnék előre letisztázni az anyai részt, mert ha az anya meghal újra 25-25%-ot örökölnek felesben. Ezt a 25 %-ot szeretné a nővér megvenni a testvérétől, ahogy az apai résszel tette.
Kérdezőnek: Egy ügyvéddel kell beszélnetek, hogy hogyan lehet törvényesen előre lepapírozni a dolgot. Biztosan meg lehet oldani valahogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!