Hogyan győzhetném meg a húgom, hogy ne menjen így ki Angliába?
20 éves, tavaly érettségizett, de nem vették fel az egyetemre. Azóta sikerült munkát találnia gyárban. Úgy volt, hogy idén is beadja a jelentkezést. Anyumék nem is figyelték, úgy voltak vele, hogy ők nem is értenek hozzá és tesóm elég önálló, hogy intézni tudja a jelentkezést. Tegnap elmentünk keresztanyámékhoz Húsvétra, ahol megkérdezték, hogy beadta-e a papírokat. Ő erre mondta, hogy nem, mert megy ki Angliába május végén!
Teljesen ledöbbentünk, kérdeztük, hogy ezt mikor döntötte el, meg mit akar kint csinálni. Ő meg határozottan kijelentette, hogy kimegy, a munkával összegyűlt némi pénze és megpróbálja. Először azt hittük, hogy viccel, de itthon mutatta, hogy már összeírta hogy mi kell, vett ezt-azt (pl. új sampon, tusfürdő, fejfájás csillapító, konnektorhoz átalakító, stb...) Persze ezt itthon elrakta, hogy nehogy meglássuk. Plusz a héten akar venni bőröndöt.
Nem tudjuk, hogy mit csináljunk, húgom egyébként nagyon felelősségteljes lány. Egyetemre is csak ingyenesre nem vették fel, fizetősre lett volna pontja, csak nem szerette volna, ha anyuméknak megterhelő legyen anyagilag. Meg idáig sem a lábát lógatta, hanem dolgozott, bulizni nem jár, pasija már hónapok óta nincs. Azt mondja, hogy már egy fél éve eldöntötte, hogy kimegy, nekünk azért nem szolt, mert úgy is csak megpróbálnánk lebeszélni.
Aggódunk, nem ilyennek ismertük meg. Meg egyébként is, mi lesz ha bajba kerül? Hogy menjünk utána hirtelen? A szüleim egy idegennyelvet sem beszélnek, én is csak németül tudok.
Meggyőzni meg nem tudjuk, be meg nem zárhatjuk, hogy nehogy elmenjen :S
És ami a legfontosabb, hogy tisztában vagyunk azzal mi is, hogy kint több a lehetőség, magasabbak a bérek, stb... Nem is a boldogsága ellen vagyunk. Másképp is állnánk hozzá, ha lenne kint valaki aki segít neki a kezdetekben, de azt tudni kell, hogy nincs ismerőse kint, nincs szakmája és a nyelvet sem tudja alapszintnél jobban. A gyerekeket meg nem szereti, tehát nem is bébiszitternek menne ki. Kérdeztük, de még várost sem nézett, hogy hova megy majd, csak felül a repülőre és lesz ami lesz. Tegnap óta meg bennünk van az ideg miatta :S Kérdeztük mikor akarta közölni, azt mondta, hogy ünnep után, de ha már rákérdeztek, nem akart hazudni :S
Miért kéne meggyőznöd, hogy ne menjen ki!?!?!?!
Örülj neki, hogy ilyen lehetősége van!
Aki csak teheti, húz el innen!
Van olyan ismerősöm, aki 18 évesen Ausztráliának vágott neki egyedül.
Eszedbe ne jusson lebeszélni róla!
Figyelj, teljesen érthető az aggodalmatok, és az is érthető, hogy rosszul esik nektek, hogy nem szólt eddig a tervéről.
Én mégis azt mondom, hogy az lesz a legjobb, ha most mellé álltok, és támogatjátok őt ebben. Úgy látszik, a húgod már döntött, elhatározta, hogy tényleg elmegy. Ne akarjátok már megakadályozni, akkor megromlana a kapcsolatotok, és talán úgy menne ki Angliába, hogy utána nem is hallotok felőle jó darabig... Maradjon meg a jó viszony, hogy tudja, rátok mindig számíthat, van kihez hazajönni.
Nem tudom, milyen anyagi helyzetben vagytok, de én egy kis pénzzel is támogatnám őt. Biztos utánanézett, mennyibe kerül a kinti élet, de mindig érhetik meglepetések. Nehéz kint egyről a kettőre jutni, ha az ember pénz nélkül, egyedül megy ki. Én nem akarnám, hogy a húgom/lányom egy veszélyes, lepattant "odúban", esetleg agresszív bevándorlókkal egy térben találjon csak szállást, ezért inkább segíteném anyagilag az elején, hiába nem értek egyet a döntésével, hiába bántott meg.
Ha normális szállása lesz, és kicsit is talpraesett, akkor szerintem nem lesz baj. A legnagyobb baj az lehet, hogy nem kap munkát, elfogy a pénze - de csak van annyi esze, hogy akkor hazajön. Legalább kapott egy fontos tapasztalatot az élettől, megtapasztalta, milyen egyedül boldogulni, és hogy kint sem fenékig tejfel az élet. Utána biztos ráfeküdne a tanulásra, hogy jövőre tényleg bekerüljön az egyetemre, és megfelelő végzettséggel, nyelvtudással később nagyobb eséllyel mehessen külföldre.
Az is lehet, hogy talál normális munkát amihez nem kell extra nyelvtudás (gyári munka, takarító, esetleg pincér), és kint marad egy ideig. Innen két lehetőség van: vagy egyre jobb helye lesz, fejlődik a nyelvtudása, és képes lesz jobb munkákat is elvégezni, vagy megunja és hazajön. De mindkét esetben lesz munkatapasztalata, feljavult nyelvtudása, több élettapasztalata, külföldi ismerősei.
És persze benne van az a lehetőség is, hogy hamar talál egy neki tetsző munkát, barátokat, esetleg szerelmet is, és hosszabb távon is kint marad.
Szerintem egyik lehetőség sem annyira fenyegető, hogy teljesen kétségbe kelljen esni. Ha nem jön be neki, haza fog jönni - ha igen, akkor legalább boldog lesz. De támogassátok, hogy legyen hova hazajönni, ha csalódással ér véget. Ez nagyon sokat jelent.
12-es válaszoló vagyok, még annyit tennék hozzá, hogy (ha engedi) segítenék neki a szálláskeresésben, repülőjegyfoglalásban stb., hogy tényleg minél biztonságosabban menjen ki. Nagyon sok magyar él Angliában, 20 év körüliek is, esetleg körül lehet nézni, hátha fel tudjátok venni néhánnyal a kapcsolatot és ők is tudnak segíteni.
Ez az oldal pl. pont azért jött létre, hogy a Londonban élő magyaroknak segítsenek a kezdetekben. [link]
Én úgy látom, hogy a húgod nagyonis okosan, tervszerűen állt neki a dolgoknak, csak bíztatni tudom : MENJEN!...
Ha tavaly érettségizett, akkor már nyelvből is érettségi vizsgát kellett tennie, nem hiszem, hogy alapszinten beszélheti az angolt, ha leérettségizett belőle!...
Én a helyedben abban segítenék neki, hogy biztos szállása legyen, mikor megérkezik Angliába, lehetőleg már állása is legyen, van több angliai iroda, ahol ezt intézhetitek...
[link] dir/
Gyűjtsetek hasznos információkat (bankszámlanyitás, mobilkártya, szükséges iratok beszerzése, stb)...
Én is sikertelen felvételi után jöttem ki, dolgozni, lakás és munka nélkül. Angolul középfokon beszéltem, ismerősöm nem volt.
Ma egy londoni magánklinikán vagyok orvos, angol diplomával.
Nothing is impossible.
Biztassátok, ne visszahúzzátok. Aki egyszer beleszagol a nyugati levegőbe, szíve szerint szemenköpné magát, amiért nem szívott bele korábban.... Fiatal, az élet előtte. Hazafele mindig lehet menni.
Képzetlenek, nyelvet nem beszélők nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ráadásul most raknak ki 900 ezer angliai rokkantat, ezek kapnak majd elsősorban munkát és nem a bevándorlók. Ha viszont középfokon tud angolul, tudja, hogy mit akar, akkor menjen, segítsetek neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!