Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Tudom apróság, de ti mit...

Tudom apróság, de ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

A tesómmal mindketten huszonévesek vagyunk. Én egyetemista, tesóm dolgozik, de egy fillért nem ad haza, az összes pénzét elveri magára.

Amikor egyetemre kerültem (3 éve), akkor kaptam a szüleinktől egy laptopot (anno ő is kapott egy vadi újat), ami apu céges laptopja volt előtte 3 évig, tehát gyakorlatilag ő is úgy kapta, nem került semmibe. Az idők során szépen lassan megadta magát, új akksi, új töltő, új váz, új ezaz... miután úgy 30-35 ezer forintot költöttem rá, valami komolyabb baja lett, így a végleges döntésem az volt, hogy az összes spórolt pénzemet beleölöm egy új gépbe. (mérnöknek tanulok, szükségem van egy jó kategóriásnak mondható gépre)

Meg is vettem, úgy beszéltük meg, a réginek az alkatrészeit hasznosítjuk, az enyém lehet pl a vinyója, stb, ami jól jött volna szintén.

Na most tesóm gépe szintén akkor mondta fel a szolgálatot (neki nem munkaeszköz), így végül az én régi gépem hozzá került. Gondoltam nem lenne fair pénzt kérni tőle, révén hogy én is úgy kaptam, hát neki adtam, új akksival, töltővel, amit már ugye én vettem hozzá.

Nekem most ugyanolyan márkájú gépem van, mint ez volt és a töltőm sajnos megdöglött (egy rossz mozdulattal sikerült megtörni... tudom, ügyes vagyok). Jelenleg semmi pénzem nincsen, nem tudok újat venni. Egy utángyártott is 8 ezer forint körül van, az eredeti 14.

Gáz lenne visszakérnem tőle, a nemrég vásárolt töltőmet, avagy megkérni, hogy vegyen nekem egyet?

Ti mit tennétek? Szüleim már akkor mondták, hogy legalább azt fizettessem ki vele, amit én bele öltem, amikor odaadtam neki, de nem volt pofám hozzá, most viszont nincs miből újat vennem, a szüleimmel nem akarom kifizettetni, melózni csak júliusban kezdek.

Ti mit tennétek a helyemben?

2012. jún. 21. 13:36
 1/10 anonim ***** válasza:
58%
Elkérném.
2012. jún. 21. 13:39
 2/10 anonim ***** válasza:

Megkérném, hogy vegyen egyet nekem, vagy magának, de akkor adja ide a használtat, mert szükségen van rá a tanuláshoz. Ilyen egyszerűen, nyíltan.

Majd hasonló esetben te teszel neki szívességet.

Családban inkább ez működik, mindhogy fizesse ki, amit korábban ajándékba kapott.

2012. jún. 21. 13:46
 3/10 anonim ***** válasza:
23%

Valószínűleg a legtöbben elkérnék vagy kifizettetnék vele, de nekem nem lenne pofám visszakérni amit egyszer már ajándékba oda adtam neki. Maximum kölcsönkérném amíg nem gyűjtök pénzt egy újra. Ha rendes, saját maga fogja felajánlani hogy vesz neked egy újat vagy magának ha már te vetted az alkatrészeket.

(Gondolom most megkapom a szokásos lepontozást mert különbözik a VÉLEMÉNYEM.) :) Előre is üdvözlöm a lepontozóimat!

2012. jún. 21. 13:50
 4/10 Shaddark ***** válasza:
Megjavítanám :)
2012. jún. 21. 14:05
 5/10 A kérdező kommentje:

Na igen, én is megjavítanám, ha tudnám, de ehhez sajnos nem értek, meg tudtommal nem is egy életbiztosítás, ezért nem is soroltam a lehetőségek közé ezt a megoldást.

Mint kiderült a régi gépnél a rossz töltő vágta tönkre az akksit (hol kapott áramot, hol nem), mivel ez még viszonylag új nem kockáztatnék! Így is elég gáz, hogy ennyire béna vagyok.

Konkrétan nem lett kimondva, hogy akkor az a laptop már örökre az övé, csak az, hogy használhatja.

Csupán azért idegesít kicsit, mert soha egy fillért nem ad haza a 120 ezres fizetéséből, a szüleim nem is kérnék, spóroljon inkább, de ehelyett elveri az összeset, aztán ismerem annyira, hogy tudom, hogy húzná a száját rendesen ha vissza kérném a töltőmet, mert az azt jelentené, hogy magának újat kell vennie. Valahogy mindenről az a felfogása, hogy neki az jár. Szóval azért nem olyan egyszerű a kérdés sajnos. A kapcsolatunk sem olyan jó, pont azért mert ilyen szempontból nagyon különböznek a véleményeink.

A szüleim pedig azért mondták, hogy fizettessem ki vele legalább azt, amit én adtam bele, mert amíg én a havi 20 ezres ösztöndíjamból kuporgatom össze mindenre a pénzt, amire szükségem van, ő a fizetése mellett nyugodtan megtehetné, hogy néha másra is költsön, ne csak magára. 10 ezer forint igazán nem vágná földhöz, ha akarná, csak éppen nem akarja valószínűleg. (meló után a gép az élete, játszik éjjel nappal)

2012. jún. 21. 14:15
 6/10 anonim ***** válasza:
Kölcsönkérném!
2012. jún. 21. 14:26
 7/10 Shaddark ***** válasza:

Egy sztech boltban ahol foglalkoznak vele azért megmutathatod, lehet egy 500-asért megcsinálják neked, fizikai hiba javításához lehet egy-két forrasztás is elég.

Ez azért nem elektronikai hiba ami kihat a működésére később.

A szüleid ezek szerint jól ismernek :)

Nos, pont ezért mondhatták előre hogy kérj tőle mert miután odaadtad de te meggondolod magad az felesleges feszültségeket szül.

Hozzá kellene szoktatnod magad hogy határozott vagy és előre tervezel ha kell.

Amikor odaadod akkor letisztázod - aztán annyiban hagyod a dolgot.

Ez így korrekt. Ha később nekiállsz "kifogásokkal" operálni az ront az amúgy sem fényes kapcsolatodon.

Szerintem ne tedd. Igazad van - ezt nem tagadom - de inkább tanulj az esetből, legközelebb konkrétan és korrekten határozd meg a feltételeket.

2012. jún. 21. 14:28
 8/10 A kérdező kommentje:
Bíztam abban, hogy többé nem lesz szükségem rá, ezért eszembe sem jutott erre tervezni. A fene sem gondolta volna, hogy ennyi idő alatt sikerül tönkrevágnom az újat, pedig alapjáraton úgy vigyáztam az egész kócerájra, mint a hímes tojásra. Van bűntudatom elég. Viszont éppen azért van bennem kettős érzés, mert tesóm itthon nem csinál semmit, nem segít semmit, nem vásárol be, ellenben az én kajámat tökéletesen szereti felzabálni, rámhárítani minden házimunkát, stb. Emellett ami pénzt kap, elszórja olyan hülyeségekre, mint számítógépes játék pl. Ha tudnák a szüleim, hogy egy fillért nem spórolt még kb a fizetéséből, biztos vagyok benne, hogy nem tartanák el ilyen jó szívvel, sőt... Szegényekben összetörne az utolsó tesómba vetett hitük is. Na mindegy nem ez a lényeg... a lényeg, hogy ők amellett állnak, hogy beszéljem ezt meg vele és jussunk közös nevezőre, elvégre az még mindig az enyém, csak használatra kapta.
2012. jún. 21. 14:55
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Mondd el neki, hogy a tiéd tönkre ment és momentán nem tudsz venni másikat, adja kölcsön amíg nem lesz annyi pénzed. Ha van benne némi kis együttérzés, vagy vesz neked egy újat, vagy egy mukk nélkül visszaadná a te régidet.
2012. jún. 21. 15:32
 10/10 anonim ***** válasza:
nem kell ebből lelkiismereti kérdést csinálni. csak kérd el és kész. ha normális, meg sem fordul a fejében hogy ezen hőböröghetne is.
2012. jún. 21. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!